‘Geen man’, geweigerd in vliegtuig naar Tokio
Op weg naar de Olympische Spelen in Tokio strandde Roel Wiche, verslaggever van De Limburger, in Helsinki. Op zijn testbewijs was het geslacht niet vermeld en hóe de PCR-test was uitgevoerd. Verplichte formaliteiten! Pas een dag later mocht hij na een nieuwe, geldige PCR-test zijn reis hervatten.
door Roel Wiche
ICON, Written Pledge, OCHA, Activity Plan, Questionnaire, COCOA: maandenlang moesten alle Olympia-gangers door een schier ondoordringbaar bureaucratisch woud van formulieren, voorschriften en apps dolen, op zoek naar QR-codes die de toegangspoort naar Japan moesten openen, een land dat een paar jaar geleden nog heel trots het grootste evenement op aarde binnensleepte, maar in coronatijd plots een hermetisch gesloten oester werd.
Het is, na alle voorzorgsmaatregelen bij vertrek en na aankomst op Narita, drie dagen op je kamer blijven. Isolatie, zelftesten, oppassen met contacten. Stay in your room, sprak mevrouw Shuto van de Japanse organisatie me deze morgen nog eens streng toe.
Frank Snoeks, voetbalcommentator NOS
Nog één seizoen en dan met pensioen
Voor NOS-commentator Frank Snoeks (65) was de EK-finale tussen Italië en Engeland zijn laatste wedstrijd als NOS-commentator op een EK of WK. Hij gaat nog wel een seizoen door met de verslaggeving van voetbalwedstrijden van Oranje en in de eredivisie. Snoeks bereikt in september 2022 de pensioengerechtigde leeftijd, twee maanden later begint het WK voetbal in Qatar.Het TT Circuit is een plek waar Drenten trots op zijn. En het bestuur van het TT Circuit is een trots bestuur. Jarenlang hadden ze ‘vet op de botten’ en konden ze hun eigen beslissingen nemen over investeringen. Maar corona heeft al dat vet weggevreten.
,,We zijn ineens tien jaar teruggeworpen in de tijd”, liet TT-voorzitter Arjan Bos optekenen. En daarom ligt er inmiddels een brief voor coronasteun in Den Haag. En dat is best een ‘dingetje’ voor de trotse Drentse bestuurders.
‘Privacy is absoluut weg’
De AIPS maakt zich zorgen over de werkomstandigheden voor de mediavertegenwoordigers op de Olympische Spelen in Tokio (23 juli – 8 augustus). Ongekend fel sprak AIPS-voorzitter Gianni Merlo zich daarover uit in een online-speech voor 700 mediavertegenwoordigers uit 100 landen.
,,Wij, de pers, wij zijn niet de vijand van Japan”, zei Gianni Merlo in zijn pleidooi voor een soepeler regime waaraan de media zich tijdens de Olympische Spelen moeten onderwerpen. Zijn kritiek richt zich op de richtlijnen vastgelegd in het zogeheten Playbook voor de media.
Maarten Ducrot, wielercommentator NOS
‘Sponsors willen Tour urenlang op tv’
Voor het tweede jaar op rij geeft de NOS vanuit de studio in Hilversum commentaar bij de beelden van de Tour de France. Ook de Belgische VRT heeft daarvoor gekozen. Oud-renner Maarten Ducrot (63) doet de verslaggeving vanuit Nederland samen met Joris van den Berg. In een interview met De Volkskrant vertelt Ducrot, wielercommentator bij de NOS sinds 2004, dat de tv-uitzendingen urenlang duren omdat de sponsors dat willen.
Fotografen op de tribune
Behelpen is het voor veel fotografen bij het EK voetbal. Het aantal veldposities in de Johan Cruijff ArenA is beperkt tot circa 20, volgens de UEFA een corona-voorzorgsmaatregel. ,,Ook met anderhalve meter afstand is er ruimte genoeg voor wel tachtig fotografen”, vindt Soenar Chamid. ,,Fotografen worden door de grote sportbonden gezien als een vervelende bijzaak in de journalistiek”, stelt Guus Dubbelman.
door Henk Mees
Ard Boer, productmanager sport bij NDC over robotjournalistiek amateurvoetbal
Elke wedstrijd is ‘nieuws’, van hoog tot laag
Alle amateurvoetbalwedstrijden in Noord-Nederland, jong en oud, hoog en laag, kunnen aandacht krijgen op de websites van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Dat moet gebeuren met ‘robotjournalistiek’, gebaseerd op informatie van de KNVB en de coaches. Ard Boer, productmanager sport van de NDC mediagroep, is de initiatiefnemer.
door Henk Mees
Sportzomer op drie zenders
De zogeheten ‘sportzomer’ gaat op tenminste drie open tv-zenders de avonden vullen. Rond de 51 live-wedstrijden van het EK voetbal (11 juni – 11 juli) komt de NOS met het dagelijks programma Studio Europa. Op SBS6 krijgt Veronica Inside (beide Talpa) een nieuw gezicht met De Oranjezomer, een dagelijkse liveshow die na het EK voetbal doorgaat tot en met het einde van de Olympische Spelen op 8 augustus. Op RTL gaat Humberto Tan in een dagelijkse talkshow veel aandacht aan de grote sportevenementen besteden.Ik weet niet hoe het bij andere media is (al heb ik wel vermoedens), maar aan onze lezers merken we dat de EK-gekte behoorlijk op gang is gekomen. Later dan bij andere eindtoernooien weliswaar, maar wat wil je ook, gezien de curieuze aanloop naar dit EK.
Het belangrijkste is dát de mensen eindelijk weer ongeremd kunnen uitkijken naar een heerlijk eindtoernooi. Alsof het een zomer wordt als alle andere zomers. En dat is al bijzonder genoeg, want begin dit jaar hadden we hier niet op durven gokken.
Aart Cornelissen, striptekenaar van Bob de Beker
In Friesland leeft de sportstrip nog wel
Appie Happie verdween al in 1993. FC Knudde bestaat nog wel. In het schrale landschap van de sportcartoons duikt in het Friesch Dagblad elke maandag Bob de Beker op, een journalist die met pen en notitieblok de sport op de voet volgt. Het is een personage, gecreëerd door striptekenaar Aart Cornelissen (56).
door Henk Mees
Boeiend om met de ogen van een sportjournalist naar de verslaggeving van het Songfestival te kijken. Ook bij het voetbal lopen er wel een paar chauvinistische tv-commentatoren rond die zich soms als halve supporters gedragen, maar zelfs hun enthousiasme steekt nog bescheiden af bij die van hun collega’s bij de Europese liedjeswedstrijd.
In de Bubbel van Boedapest
Journalisten die het EK zwemmen in Boedapest volgden, hebben ervaren wat ze bij de Olympische Spelen in Tokio te wachten kan staan. ,,Daar zal het regiem twee keer zo streng zijn”, zei infectioloog en zwemofficial Andy Hoepelman tegen John Volkers van de Volkskrant. En in Boedapest was het al zo streng, beschrijft John Volkers.
door John Volkers
Evert ten Napel, auteur van boek vol belevenissen
‘Ooit komt er toch een einde aan mijn blessuretijd’
‘Het Volkspark is van Oranje’, het is dé uitspraak van tv-verslaggever Evert ten Napel die sinds het EK voetbal van 1988 aan hem is verbonden. Nu is het ook de titel van een boek vol belevenissen en anekdotes in vijftig jaar sportverslaggeving, van de Drents-Groningse Pers tot ESPN. Op 77-jarige leeftijd nadert zijn afscheid.
door Henk Mees
Toegangstesten in aantocht, NSP volgt overheidsbeleid
Sportjournalisten en -fotografen zullen weldra regelmatig te maken krijgen met toegangstesten en vaccinatiepaspoorten, als onderdeel van het kabinetsstreven om de samenleving te heropenen. Die testen zijn niet nieuw. In de voorbije maanden zijn ze geregeld gebruikt, onder meer in de Eredivisie bij een weekend waarin (eenmalig) toeschouwers welkom waren, maar ook bij andere evenementen.Daar liep ik door Kampen, met mijn voetbalziel onder mijn arm. Een week lang had ik me teruggetrokken in mijn favoriete schrijfhuis in Friesland. In de woonkamer stond een grote houten tafel. De vele ramen boden zicht op het privéterras en de weilanden erachter.
Willem Vissers, biograaf van Michael van Praag
‘Cruijff stuurde lelijkste meisje naar Van Praag’
Het is ook een tijdsbeeld, zegt Willem Vissers (de Volkskrant) over de biografie van Michael van Praag, die door hem is geschreven. Het gaat daarin niet alleen over Van Praag als bestuurder van Ajax, KNVB en UEFA, ook over zijn jeugd en wat de Tweede Wereldoorlog voor sporen naliet. ,,Staat er hard nieuws in? Nee, maar wel veel dingen die ik niet wist. Het was gewoon erg leuk om te doen”, vertelt Willem Vissers.
Noem het toeval, maar voor de romantici onder ons gebeuren er opeens mooie dingen na een week waarin het miljardairsvehikel met de naam Super League (voorlopig) werd afgeschoten. Dat er weer plukjes mensen in het voetbalstadion mogen komen, hielp daar natuurlijk ook bij.
Ik zag de spelers van Willem II de winst op RKC bij het supportersvak vieren alsof lijfsbehoud al een feit was.
Corona-editie
Minder fotografen, minder publiek, meer ruimte. Fotograaf George Deswijzen was goed te spreken over de werkomstandigheden tijdens de Amstel Gold Race (AGR). Deswijzen fotografeert sinds 2013 voor onder meer de organisatie van AGR, Proshots en L1. Hij doet verslag van zijn bevindingen tijdens editie 55, de ‘corona-editie’.
door George Deswijzen
Normaal staat het Amstel Gold Race-weekend gelijk aan het grootste wielerfeest op vaderlandse bodem. Op zaterdag bijten 15.000 recreanten tijdens de Toerversie het spits af. Waarna op zondag de profs de Limburgse heuvels bedwingen, aangemoedigd door tienduizenden wielerfans.
Vroeger glipten renners stiekem langs het hek bij de VAM in Wijster. VAM staat voor Vuil Afvoer Maatschappij. Ooit opgericht om het huisvuil uit de Randstad te verwerken tot compost. Een plek waar je niet per se wil vertoeven. Maar voor dat verleden hebben renners van nu geen oog. Ze hebben genoeg aan zichzelf als ze zuchtend en steunend naar boven stampen.
Carla Vos, al 25 jaar actief voor fotografen Amstel Gold Race
‘Soms voel ik me politieagent’
Een kwart eeuw lang al waakt Carla Vos (65) over de hesjes voor fotografen bij de Amstel Gold Race. Het behoort tot haar taken als assistent van perschef Evelien Meijer. Ze doet meer. Samen met haar man runt ze Fotopersburo Cor Vos en in de regio Rotterdam is ze een bekend gezicht als fotograaf.
door Henk Mees
De eerste test moest een pcr-test (keel en neus) zijn waarvan ik de uitslag moest mailen naar de organisatie om überhaupt binnen te mogen komen in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion.
NEDERLANDS PELOTON VOOR TOKIO DUNT UIT
Lucia Montanarella, de persdame van het Internationaal Olympisch Comité, sprak in februari waardering uit voor kranten die spontaan lieten weten dat zij met de helft of driekwart van hun normale aantal verslaggevers naar Japan zouden afreizen.
Door John Graat
Crash Jakobsen Sportfoto van het Jaar
Op de bekroonde foto is van Jakobsen nog nauwelijks iets te zien, wél van zijn fiets die door de lucht vliegt. Jumbo-Visma-renner Dylan Groenewegen, die de crash veroorzaakte zit, nog een lange schorsing uit. Jakobsen hoopt half april zijn rentree te maken.
‘Niemand in Hilversum wilde deze docu uitzenden’’
Door Henk Mees