Ronald Kres over de programmabladen van Oranje
‘Waarom krijgen wij dit niet, vroeg Wijnaldum’
Geen publiek, maar er verscheen wel een programmablad bij Nederland - Noorwegen. In 2016 maakte de KNVB een eind aan die traditie (vanaf 1909). Digitale informatie was voldoende, oordeelde de voetbalbond. Verstokte verzamelaars kwamen vervolgens zelf met een alternatief. Freelance-journalist Ronald Kres steekt daarbij een fors handje uit om er een professioneel product van te maken van liefst 60 pagina’s.
Veel goede wil op de VAM-berg
Een trailer met twee verdiepingen plus een tent, aanvankelijk nog zonder verwarming. Ziedaar het perscentrum bij het EK veldrijden rond de VAM-berg, een 48 meter hoge asfaltbelt in het weidse land van Drenthe. Circa vijftig mediavertegenwoordigers maakten gebruik van de faciliteiten, het omvangrijke peloton NOS-medewerkers niet meegeteld.‘Clubhistorie, maar dan heel anders’
Clubwatcher wil hij niet genoemd worden, maar Edward Jorna (52) volgt sc Heerenveen al zo lang dat zijn persoonlijke herinneringen een alternatieve biografie van de Friese club opleverden. De journalist van het Friesch Dagblad bundelde 84 columns die hij rond het 100-jarig bestaan schreef in het boek Bravo Heerenveen.
door Henk Mees
‘Steviger aanpakken!’ Een variant op ‘Keihard’, maar we zien het door de vingers en kruisen hem aan. De politici schreeuwen om het hardst dat het nu ‘eindelijk eens afgelopen’ moet zijn, roepen ook om meer ‘stadionverboden’ en een ‘meldplicht’.
In het zicht van de finish mag Pim Bijl genieten
De Marathon Rotterdam beheerste de voorbije periode het leven van AD-sportverslaggever Pim Bijl. Gisteren slaagde hij in een persoonlijke opdracht om onder de 2 uur en 30 minuten te finishen. In het AD deed hij daarvan verslag.door Pim Bijl
‘Impertinente vragen’
Wat was er eigenlijk onbeschoft of onbeleefd aan de ‘impertinente vragen’ die Louis van Gaal kreeg op de persconferentie op 7 oktober in Riga? Van Gaal klaagde daarover; hij vond het ‘ímpertinent’, die vragen over de individuele kwaliteiten van zijn spelers. De bondscoach vergat dat hij het zelf was die daar in zijn antwoorden over uitweidde. Áls de woordenwisseling al ‘impertinente’ trekjes kreeg, dan gold dat eerder zijn antwoorden dan de vragen.
Mark van Rijswijk, voetbalcommentator ESPN
Feitjes als strooigoed in voetbalverslag
‘Cijfers bewijzen publieke waarde van sport’
Met een bereik van 14,1 miljoen kijkers was het EK voetbal het meest bekeken sportevenement in het tv-aanbod van de NOS tijdens de afgelopen ‘sportzomer’. NOS-directeur Gerard Timmer zegt dat op de website www.sportenstrategie.nl.De NOS volgde de grote sportevenementen op diverse kanalen; op tv, radio en op de social media. Vooral online was er sprake van groei: 500 miljoen keer werd een sportpagina op NOS.nl of in de app geopend.
Pieter Zwart, mede-hoofdredacteur Voetbal International
Op voordracht van Cruijff naar VI
Op zijn 25ste belandde Pieter Zwart in de hoofdredactie van Voetbal International. De twee jaar daarvoor was hij betrokken bij de oprichting van het online abonnementsmodel VI Pro. Begin 2018 werd Zwart (1992) door de NSP uitgeroepen tot Sportjournalistiek Talent van het Jaar.‘Zandvoort perfect, naar wat er mogelijk was’
Bij de terugkeer van de Grand Prix op het circuit van Zandvoort klopten de organisatoren zich vol trots op de borst, opgetogen vooral over de complimenten die ze van buitenlandse mediavertegenwoordigers ontvingen. Tot dat koor behoort ook Georges De Coster, een 59-jarige Belg die al 39 jaar als freelancer Formule 1-races fotografeert.
Peter Smulders, fotograaf
Bruidsfotograaf bij huwelijk Romário
Fotograferen in voetbalstadions trekt Peter Smulders niet langer. Een nieuwe NSP-kaart hoeft voor hem niet meer. ,,Ik blijf wel fotograferen, voor Story onder meer, maar bij voetbalwedstrijden zien ze me niet meer.Hè?
John Volkers had zijn lange loopbaan bij de Volkskrant toch bij de Olympische Spelen in Tokio afgesloten? Oud-verslaggever Volkskrant staat er duidelijk in zijn cv-tje van zijn Twitter-account en collega Willem Vissers heeft hem op mooie wijze uitgezwaaid in zijn column.
‘Wat een voorrecht hier verslag te doen’
Na twee Olympische Spelen (2008, 2012) doet Peter van der Meeren (Leeuwarder Courant) in Tokio voor de tweede keer verslag van de Paralympics. ‘De Leeuwarder Courant beschouwt paralympische sport als topsport. We ontvangen veel positieve reacties op onze aanwezigheid’, rapporteert hij.
Door Peter van der Meeren
Met de deadline in zicht (de 7 uren voorsprong kwamen goed van pas), tik ik op verzoek van Henk Mees dit stuk. Na een nachtje van 3,5 uur – laat tennis en om 5.30 uur in de taxi naar wegwielrennen – kop ik hier zijn voorzetjes in.
Want de Oranje-selectie is (zeker met Virgil van Dijk er weer bij) echt wel sterker dan het tegenvallende optreden op het afgelopen EK doet vermoeden. En met Van Gaal weet je: Oranje kan als team weer boven zichzelf uitstijgen. Zoals hij op het WK 2014 nadrukkelijk bewees.
Chris Korsten als freelancer voor achtste keer op groot sportevenement
‘De Houdini van de journalistiek’
Zodra zich een groot sportevenement aandient, komt Chris Korsten (57) in actie. Dan schuift hij zijn dagelijkse journalistieke werk als freelancer opzij en begint de zoektocht naar opdrachtgevers. Tijdens de Paralympics schrijft Korsten op de website van de Rijksoverheid in opdracht van VWS elke dag een verhaal over Nederlandse sporters en hun prestaties in Tokio.
door Henk Mees
ANJA VAN GINHOVEN, PERSVOORLICHTER PARALYMPICS
'Hier moeten de paralympische sporters de harten veroveren'
Echt goeie gasten, die fotomanagers’
Op dag 11 van de Olympische Spelen in Tokio troffen acht Nederlandse fotografen elkaar bij de atletiek in het Olympisch stadion. Alleen Soenar Chamid, Koen van Weel en Olaf Kraak waren op dat moment elders actief. Ronald Hoogendoorn zette zijn zeven collega’s in het stadion op de foto.‘Geen man’, geweigerd in vliegtuig naar Tokio
Op weg naar de Olympische Spelen in Tokio strandde Roel Wiche, verslaggever van De Limburger, in Helsinki. Op zijn testbewijs was het geslacht niet vermeld en hóe de PCR-test was uitgevoerd. Verplichte formaliteiten! Pas een dag later mocht hij na een nieuwe, geldige PCR-test zijn reis hervatten.
door Roel Wiche
ICON, Written Pledge, OCHA, Activity Plan, Questionnaire, COCOA: maandenlang moesten alle Olympia-gangers door een schier ondoordringbaar bureaucratisch woud van formulieren, voorschriften en apps dolen, op zoek naar QR-codes die de toegangspoort naar Japan moesten openen, een land dat een paar jaar geleden nog heel trots het grootste evenement op aarde binnensleepte, maar in coronatijd plots een hermetisch gesloten oester werd.
Het is, na alle voorzorgsmaatregelen bij vertrek en na aankomst op Narita, drie dagen op je kamer blijven. Isolatie, zelftesten, oppassen met contacten. Stay in your room, sprak mevrouw Shuto van de Japanse organisatie me deze morgen nog eens streng toe.
Frank Snoeks, voetbalcommentator NOS
Nog één seizoen en dan met pensioen
Voor NOS-commentator Frank Snoeks (65) was de EK-finale tussen Italië en Engeland zijn laatste wedstrijd als NOS-commentator op een EK of WK. Hij gaat nog wel een seizoen door met de verslaggeving van voetbalwedstrijden van Oranje en in de eredivisie. Snoeks bereikt in september 2022 de pensioengerechtigde leeftijd, twee maanden later begint het WK voetbal in Qatar.Het TT Circuit is een plek waar Drenten trots op zijn. En het bestuur van het TT Circuit is een trots bestuur. Jarenlang hadden ze ‘vet op de botten’ en konden ze hun eigen beslissingen nemen over investeringen. Maar corona heeft al dat vet weggevreten.
,,We zijn ineens tien jaar teruggeworpen in de tijd”, liet TT-voorzitter Arjan Bos optekenen. En daarom ligt er inmiddels een brief voor coronasteun in Den Haag. En dat is best een ‘dingetje’ voor de trotse Drentse bestuurders.
‘Privacy is absoluut weg’
De AIPS maakt zich zorgen over de werkomstandigheden voor de mediavertegenwoordigers op de Olympische Spelen in Tokio (23 juli – 8 augustus). Ongekend fel sprak AIPS-voorzitter Gianni Merlo zich daarover uit in een online-speech voor 700 mediavertegenwoordigers uit 100 landen.
,,Wij, de pers, wij zijn niet de vijand van Japan”, zei Gianni Merlo in zijn pleidooi voor een soepeler regime waaraan de media zich tijdens de Olympische Spelen moeten onderwerpen. Zijn kritiek richt zich op de richtlijnen vastgelegd in het zogeheten Playbook voor de media.
Maarten Ducrot, wielercommentator NOS
‘Sponsors willen Tour urenlang op tv’
Voor het tweede jaar op rij geeft de NOS vanuit de studio in Hilversum commentaar bij de beelden van de Tour de France. Ook de Belgische VRT heeft daarvoor gekozen. Oud-renner Maarten Ducrot (63) doet de verslaggeving vanuit Nederland samen met Joris van den Berg. In een interview met De Volkskrant vertelt Ducrot, wielercommentator bij de NOS sinds 2004, dat de tv-uitzendingen urenlang duren omdat de sponsors dat willen.