Nieuws

‘Privacy is absoluut weg’

De AIPS maakt zich zorgen over de werkomstandigheden voor de mediavertegenwoordigers op de Olympische Spelen in Tokio (23 juli – 8 augustus). Ongekend fel sprak AIPS-voorzitter Gianni Merlo zich daarover uit in een online-speech voor 700 mediavertegenwoordigers uit 100 landen.

Gianni Merlo tijdens zijn speach over de beperkingen in Tokio.

,,Wij, de pers, wij zijn niet de vijand van Japan”, zei Gianni Merlo in zijn pleidooi voor een soepeler regiem waaraan de media zich tijdens de Olympische Spelen moeten onderwerpen. Zijn kritiek richt zich op de richtlijnen vastgelegd in het zogeheten Playbook voor de media.

Merlo over het GPS-systeem: ,,Het blijkt dat journalisten in Tokio altijd GPS aan moeten hebben, zodat de organisatie altijd precies kan weten waar je bent. Als je batterij het begeeft, als je telefoon doodgaat, moet je uitleggen wat er met de beveiliging is gebeurd. Ze willen ook weten wie je zult ontmoeten, je eigen privacy is daarmee absoluut weg", zei Merlo.

Merlo over de 15 minuten-regel: ,,Ongelooflijk is dat we overal waar we iets willen eten, ons moeten melden bij de beveiliging en dan binnen 15 minuten terug moeten zijn. Dat geldt in het perscentrum, bij het evenement waar we heen gaan, in je hotel eten of wie wat eten wil kopen in de speciale plaats, de zogenaamde gemakswinkel. Zo niet, dan weet ik niet wat er gaat gebeuren. Als er een wachtrij is of je moet er naar toe lopen, kunnen je 15 minuten zo voorbij zijn.” ,,Het niet naleven van deze regels kan leiden tot intrekking van uw accreditatie. Kun je je voorstellen? Je hebt duizenden dollars uitgegeven, je bent in quarantaine gegaan, je hebt alle regels gevolgd en je kunt alles kwijtraken door 20 minuten weg te zijn om te eten. Dit is onacceptabel.”

Merlo over bewegingsvrijheid: ,,Als je naar buiten gaat, moet je de bewaker vertellen waar je heen gaat, en alle gegevens invullen bij terugkeer. Dit is alsof je een gevangene bent. De vrijheid van de mens is werkelijk in gevaar. Als je wordt geïdentificeerd terwijl je naar buiten loopt, zal de bewaker je vragen terug te gaan naar je kamer en de Tokyo 2020-organisatoren op de hoogte te stellen. Een inbreuk kan ertoe leiden dat Japan te worden uitgezet.”  ,,En aangezien we worden beschreven als ‘onderdeel van de Spelen’, worden de mensen aangemoedigd om ons te fotograferen en op sociale media te publiceren als buiten de olympische accommodaties zijn. Kun je je voorstellen? Ze vragen de bevolking van Japan om al onze bewegingen te volgen en op sociale media mogelijke overtredingen van de regels te melden? Dit is het gekste van alles, het kan racisme veroorzaken…” We begrijpen hoe moeilijk het voor hen is, maar ik kan niet geloven dat dit de gastvrijheid van Japan is. We zijn niet in oorlog.

Merlo over freelancers: ,,Veel van onze collega's, de meestal de freelancers, betalen al hun onkosten omdat hun kranten of site het niet doen, maar ze brengen een groot offer omdat ze geloven in sport en wat ze doen. Deze mensen hebben van de organisatoren te horen gekregen dat ze van de goedkope hotels naar de door de organisatie erkende hotels te verhuizen, om er vervolgens achter te komen dat deze andere hotels drie, vier keer meer kosten. Is dit de Olympische geest? Ik betwijfel het. Dit is onaanvaardbaar, want wie geen grote financiële macht heeft, kan in de wereld van de sportjournalistiek niet worden bestraft en in een soort getto worden gestopt. In onze categorie bestaat geen twee categorie journalisten: de rijken en de armen, we zijn niet in de middeleeuwen.”  ,,We moeten samen een oplossing zoeken. Wij zijn geen besmetters. We zijn allemaal volledig gevaccineerd. Het Japanse volk moet ons niet zien als de vijand die het coronavirus brengt. We moeten de situatie samen versoepelen. Hopelijk kan het vaccinatieproces dit voor de start van de Olympische Spelen veranderen.” Vanuit Japan reageerde Shinsuke Kobayahi, adjunct-hoofdredacteur van Kyodo News Agency, op de uitspraken van Merlo: ,,In Japan gelooft  86 procent van de inwoners dat de Spelen hen in gevaar brengen of een onveilig gevoel geven. Helaas verloopt de vaccinatie hier erg traag, omdat Japan maandenlang vertrouwde op afstand nemen, maskers en handen wassen. Er is nog veel wantrouwen over vaccinatie, en ook over gevaccineerden. Mijn aanbeveling voor iedereen die komt, is om zelfs buitenshuis maskers te dragen. Ze geven de mensen in Japan gemoedsrust, ze vonden ze leuk en droegen ze al vóór de pandemie."