IN DE SPO(®)TLIGHT

Maarten Ducrot, wielercommentator NOS

‘Sponsors willen Tour urenlang op tv’

Voor het tweede jaar op rij geeft de NOS vanuit de studio in Hilversum commentaar bij de beelden van de Tour de France. Ook de Belgische VRT heeft daarvoor gekozen. Oud-renner Maarten Ducrot (63) doet de verslaggeving vanuit Nederland samen met Joris van den Berg. In een interview met De Volkskrant vertelt Ducrot, wielercommentator bij de NOS sinds 2004, dat de tv-uitzendingen urenlang duren omdat de sponsors dat willen.

Maarten Ducrot( Foto: ANP/ Sander Koning)

 De corona-beperkingen hadden vorig jaar voor het eerst tot gevolg dat het duo commentatoren wegbleef uit de Tour. Ducrot: ,,Vorig jaar kon het niet anders, vanwege corona. We zaten in een studio van 6 bij 6 meter. Dat beviel beter dan ons hokje van 2 bij 1 bij de eindstreep van een Touretappe. Dit jaar, vanaf zaterdag 26 juni, doen we het weer vanuit Hilversum. Voor ons is dat relaxter.”

,,Ik hoop en vermoed dat de NOS volgend jaar weer zal kiezen voor commentaar vanuit Hilversum. Vergis je niet hoe zwaar het is, van start tot finish verslag doen. Dat doen we niet omdat het mooie televisie oplevert, maar omdat sponsors dat willen. Soms zit je zes uur naar groeiend gras te kijken en voel ik me als een kikker in een pan water die op het vuur staat.”

In eigen land zijn de werkdagen voor Ducrot aanzienlijk korter dan in Frankrijk. ,,In Frankrijk was ik vaak van half 7 's ochtends tot half 11 's avonds in touw. 's Ochtends informatie verzamelen bij de start, praten met renners en hun entourage. Met de auto naar de aankomst, een paar honderd kilometer verderop. Daar commentaar geven op de rit van de dag. Naar een hotel. Drie weken lang.”

Voor NOS volgen verslaggever Han Kock en presentator Herman van der Zandt ‘de koers’ vanuit Frankrijk. Herbert Dijkstra moet de Tour om gezondheidsredenen laten schieten. De afwezigheid in Frankrijk ziet Ducrot niet als een nadeel: ,,De groep journalisten die zich verdringt om renners en jaagt op nieuwtjes wordt groter en groter. Het is mensonterend en het gevolg is dat renners niets spannends meer zeggen. Het is belangrijk dat de NOS vooruitgeschoven posten in de Tour heeft. Maar ik leg liever contact tijdens andere, minder drukke koersen. En als ik de komende weken iets wil weten, bel ik met ploegleiders en renners. Daar heb ik meer aan.”

Maarten Ducrot ziet vier rollen voor zich weggelegd als commentator. ,,Een commentator heeft vier rollen, die soms overlappen en die we steeds beter combineren. Bij Joris van den Berg, of Herbert Dijkstra, met wie ik ook vaak werk, ligt de nadruk op de eerste twee: de circusdirecteur die het publiek welkom heet en de journalist die alles weet. Ik ben meer duider en verhalenverteller en praat over mijn proftijd en renners van nu. Verder proberen we het niet te vaak met elkaar eens te zijn; dat houdt het spannend.”

Tijdens de Tour de France van 2021 was oud-renner Allan Peiper, ploegleider van winnaar Tadej Pogaca, een van de vaste telefonische contacten voor Maarten Ducrot. ,,Vorig jaar heb ik tijdens de Tour twee weken intensief telefonisch contact gehad met Allan Peiper. Hij zei al snel dat hij zijn twijfels had over de tactiek van Jumbo-Visma, dat steeds op kop reed voor Primoz Roglic. Zo'n tactiek kost veel energie. Pogacar heeft tot het laatst gewacht voordat hij toesloeg, met succes. Ik vond het prachtig om te zien.”

Maarten Ducrot heeft leren leven met de kritiek die op zijn commentaar wordt geleverd. ,,Ik hoor mensen soms zeggen dat ze nooit wielrennen kijken bij ons, maar op de Belg. Omdat de commentatoren beter zouden zijn. Of omdat iemand mij een lul vindt. Ik vind het typisch Nederlands, dat NOS-bashen. Zeker omdat uit de kijkcijfers blijkt dat ze bijna allemaal de Tour bij ons volgen. Ik luister alleen naar de kritiek van een selecte groep collega's en Mart Smeets, die me er in 2004 bij heeft gehaald. Ik geniet me suf en ben goed in dit werk. Dus mij maak je de pis echt niet lauw.”

Behalve wielercommentator is Maarten Ducrot ook organisatie-adviseur. Hij is afgestudeerd in de sociale psychologie. Zijn inzichten in de psychologie laat hij ook los op het wielrennen.  ,,Als organisatieadviseur laat ik klanten zien hoe het werkt als je iets wilt als bedrijf en mensen verantwoordelijkheid en autonomie geeft. Veel ploegleiders pakken het verkeerd aan, vind ik. Hun renners rijden rond als robots die wachten op instructies, via hun oortje. Dat noem ik moetisme: iets doen omdat iemand het zegt. Als een keuze van binnenuit komt, presteren mensen beter.”