Anja van Ginhoven
Anja van Ginhoven (45) is terug in Japan. Drie weken na de uitschakeling van het vrouwenvoetbalteam op de Olympische Spelen is ze nu in Tokio actief als persvoorlichter van Team NL op de Paralympics. Daarna wacht een nieuwe stap, naar Engeland waar ze in het spoor van Sarina Wiegman ‘general manager’ wordt van het Engelse vrouwenvoetbalelftal. Anja van Ginhoven (links) bij een tv-interview met Sarina Wiegman.
door Henk Mees
Anja, al eerder op de Paralympics actief geweest?
,,Nee, dit is mijn debuut. Nog voor de corona-uitbraak werd ik hiervoor gevraagd door Esther Vergeer, de chef de mission. Ik heb in feite dezelfde rol als John van Vliet bij de Olympische Spelen, met als het grote verschil dat we hier nog zelf op zoek moeten naar zichtbaarheid. De bedoeling is dat ik na Tokio ook naar de Paralympische winterspelen van 2022 in Beijing ga.”
,,Het werk is heel anders. Ik hoef nu geen negen keer nee te zeggen op tien interview-verzoeken. Dat vind ik ook helemaal geen leuke kant aan het werk. Hier kan ik mijn rol heel anders invullen. Dit is hét moment voor de paralympische sporters om het podium te pakken, dat houd ik ze voor. Nú kunnen ze extra publiek voor zich winnen, zichzelf laten zien, de harten veroveren.”
Hoe kun jij daaraan bijdragen?
,,Er komt dagelijks een online persmoment, vooral bedoeld voor de media die niet in Tokio zijn. Dat doen we op een laagdrempelige manier met sporters die op dat moment relevant zijn, bijvoorbeeld de rolstoelbasketbalsters vlak voordat ze tegen de Verenigde Staten aan hun toernooi beginnen, of Fleur Jong en Jetze Plat op de dag voordat ze de vlag dragen bij de openingsceremonie.“
Anja van Ginhoven (links) tijdens een persconferentie op de Olympische Spelen met Sarina Wiegman en Sari van Veenendaal.
Met hoeveel Nederlandse media heb je in Tokio te maken?
,,De NOS is hier met een grote ploeg voor een dagelijks programma op tv, voor de socials en online. Daarnaast zijn er vijf schrijvende collega’s en drie fotografen. De media die hier zijn bieden we natuurlijk wel wat extra’s buiten de dagelijkse persmomenten online.”
Waarom ga je dadelijk weg bij de KNVB?
,,Ik had eerder al voor de KNVB gewerkt in het mediateam van de mannen, maar na wat omzwervingen via NOS, Discovery en Eurosport ben ik in december 2018 teruggekomen bij de KNVB met als specifieke rol de persvoorlichting van het vrouwenteam. Ik ben zo veel van de KNVB gaan houden dat mijn afscheid wel wat bitterzoet smaakt. Maar het was een dusdanig mooie gelegenheid dat ik die niet wilde laten lopen.”
Wat wordt er voor jou anders in Engeland?
,,Ik word geen perschef, daarvoor heb je meer historie nodig, moet je de mensen kennen. Ik krijg een meer overkoepelende rol voor niet-voetbal gerelateerde zaken als verbinder tussen enerzijds team en staf en anderzijds de andere afdelingen binnen de FA, bijvoorbeeld de sponsors die aan het vrouwenteam verbonden zijn.”
Zo’n functie kent de KNVB niet?
,,Impliciet niet, maar je kunt wel zeggen dat ik zo’n zelfde rol wel ben gaan invullen in de loop der jaren. Het is zo gegroeid, ook omdat Sarina Wiegman mij die rol is gaan toevertrouwen. In mijn functie moet ik kunnen inschatten welke verzoeken om inzet van het team werkbaar en wenselijk zijn.”
Voor de Engelse voetbalbond is deze functie van ‘general manager’ ook nieuw?
,,Ja, het was een sterke wens van Sarina Wiegman. Het spreekwoordelijke beestje had alleen nog geen naam. Er is een advertentie geplaatst waarop ik ook heb gesolliciteerd en uiteindelijk hebben ze voor mij gekozen. Met Sarina en Arjan Veurink, die als assistent-coach meegaat, gaan we met z’n drieën in Engeland aan de slag.”
Heeft de KNVB nog geprobeerd je vast te houden?
,,Nee, ik heb hen, toen het rond was, laten weten dat ik een andere baan heb aangenomen. Min contract loopt gelijk met dat van Sarina, tot en met het EK in juli 2025, met daartussendoor een WK en de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Een prachtig vooruitzicht.”