Nieuws

René Otterloo en Bram Brakel overleden

Veelzijdig en volhardend als hij was, is René Otterloo nog lang blijven doorwerken, maar op 23 juni bezweek hij dan toch aan een slepende ziekte. Otterloo werkte voor het Dagblad van het Noorden, voor hockey.nl en voor het voetbaltijdschrift Panenka waarvan hij in 2013 een van de drie grondleggers was. Jarenlang kon hij zijn ziekte onder controle houden, René Otterloo werd 57 jaar.  

René Otterloo

Sinds 1989 was René Otterlooo werkzaam voor het Dagblad van het Noorden. Hij was verslaggever, chef Oost-Groningen, werkte in Drenthe en was vanaf 2017 sportredacteur.  Tevens deed hij jarenlang de pr voor de voormalige profclub BV Veendam. Voor hockey.nl verzamelde en verwerkte Otterloo uitslagen en scoreverlopen in hoofdklassen en overgangsklassen waarvoor wekelijks contact met honderden coaches noodzakelijk was.

Met de oprichting van het voetbaltijdschrift Panenka droeg hij zijn voorkeur voor met name de voetbalcultuur uit. René Otterloo liep er niet mee te koop dat hij al jarenlang ziek was. Samen met zijn zoon bezocht hij de laatste jaren nog diverse ‘niet ontdekte’ stadions in binnen- en buitenland.  Vorig jaar juni keerde zijn ziekte in alle hevigheid terug Het kostte hem deels zijn gezichtsvermogen, maar hij bleef zich lang vasthouden aan zijn credo Kop d’r veur.

Op 10 juni overleed Bram Brakel op 91-jarige leeftijd. Hij begon zijn journalistieke carrière in 1953 op de sportredactie van De Volkskrant. Brakel maakte naam als misdaadverslaggever én als internationaal basketbalscheidsrechter.

Bram Brakel in 1970

Bram Brakel deed begin jaren vijftig verslag van boksen en baanwielrennen toen De Volkskrant hem vroeg in dienst te komen als sportverslaggever. Later werd hij misdaadverslaggever. Dat werk combineerde Brakel met de verslaggeving van basketbal. Zo deed hij onder meer verslag van het olympisch kwalificatietoernooi in 1964 in Genève waar hij tevens als scheidsrechter actief was.

In 1969 koos Brakel voor De Telegraaf. Hij deed dat uit woede over een hoofdredactioneel commentaar in De Volkskrant over de rellen op Koninginnedag. Brakel bleef 21 jaar werkzaam voor De Telegraaf en lanceerde er onder meer de term ‘langharig werkschuw tuig’.

Met basketbal bleef hij verbonden als voorzitter, 37 jaar lang, van de Amsterdamse club Landlust, die later de namen Delta Lloyd, Black Velvet, Canadians en Sportlife kreeg. In zijn tijd werd de club van Brakel landskampioen bij zowel de mannen als de vrouwen.

Bram Brakel droeg de Spel van verdienste en was ereburger van de stad Amsterdam. Hij was ook drager van de HDZ Parool ring.