Erik van Haren Sportjournalist 2024, Jesper Langbroek hét Talent en Scoop voor FTM/Omroep Gelderland
Autosportverslaggever Erik van Haren (De Telegraaf) is door een deskundige jury bestaande uit onder anderen oud-winnaars uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar 2024. Hij ontving de prijs vorige week dinsdag uit handen van Willem Vissers, winnaar in 2021.
De Scoop! Sportverhaal van Jaar 2024 is toegekend aan Siem Eikelenboom, Hugo Rasch en Henk Willem Smits van Follow The Money en Just Vervaart en Freke Remmers van Omroep Gelderland voor hun verhaal ‘Redder van Vitesse’ heeft een verleden vol dubieuze zaken. Daarin wordt Vitesses overnamelandidaat Guus Franke ontmaskerd.
Tot Sporttjournalistiek Talent van het Jaar 2024 is Jesper Langbroek van Soccernews.nl verkozen.
Zie onder de diverse juryrapporten.
SPORTJOURNALIST VAN HET JAAR 2024 – ERIK VAN HAREN (DE TELEGRAAF)
'Wat goed is, komt snel', is het sportcliché van Joris van den Bergh (1882-1953) en dat is niet alleen van toepassing op jonge, aanstormende sportmensen, maar zeker ook op sportjournalisten van het kaliber van laureaat Erik van Haren. Begin 2021 werd hij op 28-jarige leeftijd al uitgeroepen tot Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2020, een belofte die hij de afgelopen jaren met grote regelmaat heeft bestendigd.
Erik van Haren met zijn prijs voor de Sportjournalist van het Jaar 2024, een ingegraveerde wijnkoeler met een fles bubbels. FOTO RONALD SPEIJER
Hij grossiert al jaren in primeurs in de autosportwereld en is daarmee toonaangevend in het journaille dat het rondtrekkend circus over de continenten volgt. Ja, natuurlijk mede ingegeven door zijn uitstekende relatie met Max en Jos Verstappen en hun entourage. We zouden Van Haren ernstig tekort doen om zijn stroom primeurs alleen aan die bijzondere band toe te schrijven. Het is in de sportjournalistiek namelijk niet verboden en soms zelfs volstrekt begrijpelijk om een goede verstandhouding te hebben met Nederlandse sportmensen van uitzonderlijke wereldfaam, een status die Max Verstappen misschien wel als eerste ná Johan Cruijff heeft bereikt.
In de gloriejaren van Cruijff én daarna waren het immers ook minder dan een handvol journalisten die rechtstreeks toegang hadden tot De Verlosser. Zij genoten daarvoor bijzonder aanzien – en ook enige afgunst - onder hun vakgenoten.
Van Haren schaakt echter op meerdere borden tegelijk en onderhoudt uitstekende relaties met Mercedes-teambaas Toto Wolff, McLaren-teambaas Zak Brown en met andere beleidsbepalers in de wereld van de Formule 1, zoals FIA-president Ben Sulayem. Van Haren is gezaghebbend, naar hem wordt geluisterd en hij wordt ook veelvuldig geciteerd door zijn internationale collega's. Hij behoort tot de gerespecteerde en soms ook gevreesde verslaggevers in de paddock. Dat is niet eenvoudig in een wereld die van oudsher gedomineerd wordt door vooral Britse, een enkele Duitse en een enkele Franse (de FIA resideert in Parijs) journalist. Dat nu ook een Nederlandse journalist de top van dit gremium heeft bereikt, is een verdienste.
Dit voorjaar schokte Van Haren de wereld tot ver buiten de autosport (want het nieuwsonderwerp is gehuwd met voormalig Spice Girl Gerri Halliwell) door vele publicaties over het vermeende seksueel grensoverschrijdend gedrag van Red Bull-teambaas Christian Horner. Een regelrechte wereldprimeur waarbij andere media aanvankelijk allerwegen werden gedwongen de informatie met bronvermelding te citeren.
The Daily Mail, net als andere media doorgaans niet scheutig met het prijzen van andere bronnen, noemde het “the extremely detailed reporting by the Dutch paper De Telegraaf’s Erik van Haren”. En ook het team van Red Bull Racing kon in een verklaring niet om zijn scoop heen, al mocht Christian Horner daarin wel zeggen dat de beschuldigingen naar zijn mening ongegrond waren.
De berichtgeving – gebaseerd op een vertrouwelijk dossier over de zaak met onder meer een reeks e-mails – resulteerden in een grote crisis in het kampioensteam. Van Haren (& De Telegraaf) weerstonden bovendien zware druk van een batterij Londense juristen die namens Horner probeerden de publicatie te dwarsbomen.
Van Haren bleef pal achter zijn verhaal staan en er volgde een nader onderzoek, die eveneens tot onthullingen van zijn hand leidden.
Erik van Haren, ooit begonnen als sportmedewerker van de Edese Post om al snel over te stappen naar De Gelderlander, heeft na een stage bij De Telegraaf en vervolgens een dienstverband bij die krant als ‘clubwatcher’ van achtereenvolgens FC Twente, Vitesse en PSV, grote vaart gemaakt in de autosportjournalistiek.
Zijn reputatie overstijgt inmiddels de vaderlandse sportjournalistiek. Vandaar dat we hem uitroepen tot Sportjournalist van het Jaar 2024.
De jury van de Sportjournalist van het Jaar 2024, bestaande uit Willem Vissers (voorzitter), Natasja Weber, Kees Jongkind, Sjoerd Mossou en Rik Elfrink.
SCOOP! SPORTVERHAAL VAN HET JAAR MET IMPACT 2024 – ‘Redder van Vitesse’ heeft een verleden vol dubieuze zaken - Siem Eikelenboom, Hugo Rasch en Henk Willem Smits namens Follow The Money en Just Vervaart en Freke Remmers namens Omroep Gelderland.
“De scoop van het jaar. Het is een prijs waarover de laatste jaren enige discussie ontstond. Want was is in het huidige digitale tijdsgewricht nou precies een scoop? Degene die als eerste met een pushmelding komt? Binnen een minuut is de scoop van iedereen. Vaak is om die reden het eigenaarschap van een scoop moeilijk te achterhalen.
Freke Remmers en Just Vervaart nemen namens Omroep Gelderland én Follow The Money de prijs in ontvangst voor de Scoop!/Sportverhaal met Impact 2024 in ontvangst. FOTO RONALD SPEIJER
Binnen de NSP is dit thema dan ook uitvoerig belicht en om die reden is de naamgeving aangepast naar: Scoop! Sportverhaal van het Jaar met impact. We kijken in deze categorie bewust breder en naar beide aspecten: de nieuwswaarde en de impact van een verhaal.
In deze categorie kregen we een aantal uitstekende verhalen binnen als nominaties. Om er twee uit te pikken:
Zo sprong de reconstructie van Omroep West over wat er misging bij ADO in het oog. Nauwgezet werd alles op een rij gezet: het leidde tot een boycot van de club ten opzichte van de verslaggevers. Daarnaast was er een inzending van Trouw over grensoverschrijdend gedrag in de atletiekwereld.
Toch bestond er binnen de jury geen discussie over de winnaar. Wat de jury betreft zijn dat de onthullingen van Omroep Gelderland en Follow the Money over Vitesse-redder Guus Franke. Vitesse was afgelopen jaar voortdurend in het nieuws vanwege de slechte financiële situatie en de onduidelijkheid over het voortbestaan van de club. Tal van media kwamen in de loop van het jaar met onthullingen of achtergronden, waarvoor hulde. Toch sprong de bijdrage van Omroep Gelderland en Follow the Money er voor de jury uit.
Dit was een verhaal met impact, voortgekomen uit een mooie, moderne samenwerking tussen twee mediaplatforms, die besloten om in dit dossier de krachten te bundelen. En tevens een uitstekend voorbeeld van gedegen onderzoeksjournalistiek, een specialisme dat tegenwoordig op heel veel redacties helaas onder druk staat. Echter, in deze reportage is duidelijk veel tijd en moeite gestoken en met een resultaat dat de prijs ‘Scoop! Sportverhaal van het Jaar met impact’ meer dan rechtvaardigt.”
Aldus de jury, bestaande uit Linda Derksen (Brabants Dagblad), Frank Woestenburg (hoofdredacteur Formule1.nl) en Yoeri van den Busken (Ajax Life).
Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2024 > Jesper Langbroek
"Kuifje gaat op wereldreis. Het is hoe het was, het is zoals het zou moeten zijn. Stiekem wil iedereen in dit vak wel een Kuifje zijn. De wijde wereld in, onverschrokken. Maar de stripboekenwerkelijkheid ligt voor velen ver weg van de realiteit. Omdat we die gelegenheid (budgettair) niet (meer zo makkelijk) krijgen, of het zelf niet aandurven. De winnaar van de Talentenprijs van dit jaar had daar veel minder moeite mee.
Merle Heppenhuis met haar opvolger aks Sportjournalistiek Talent van het Jaar, Jesper Langbroek. FOTO RONALD SPEIJER
Hij leeft in zijn werk geregeld de droom die we allen droomden. Na freelanceklusjes als tiener en stages bij gerenommeerde media in ons land koos hij al jong voor langdurig verblijf in het buitenland. Aldaar wist hij onder meer het nuttige en aangename met elkaar te verbinden door een voetbalteam op te zetten én er verhalen over te maken. Om vervolgens voor Spaanstalige media het Mexicaanse elftal tijdens de Goldcup te volgen en ook ter plaatse te berichten over de entree van Lionel Messi bij Inter Miami. Na terugkeer in Europa trok hij tijdens het EK met een camper Oranje achterna, nadat hij eerder al de Copa America in Brazilië had verslagen. Niet alleen om die reislust is Jesper Langbroek ons Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2024.
Langbroek heeft de laatste jaren laten zien creatief, origineel én productief te zijn. Van de journalist anno nu wordt meer dan louter een lekker lopend verhaal gevraagd. Podcasts en filmpjes; ze horen er tegenwoordig ook bij. Hoewel Langbroek overkomt als zeer bescheiden, laat hij die terughoudendheid achter de camera en microfoon beroepsmatig vallen. Hij durft.
Daarbij valt bovendien op dat hij creatieve invalshoeken weet te bedenken, zowel voor zijn vlogs als geschreven teksten. Met opvallend gemak is het hem de laatste jaren bovendien gelukt grote namen voor interviews te strikken, hetgeen onder meer al tot een boek over het Feyenoord van 2002, het jaar van de UEFA-cupwinst, leidde.
Terug in Nederland kreeg Langbroek bij Soccernews de, zoals zijn chef Maikel de Lange omschreef, uitdagende taak om de eigen verslaggeving, exclusieve interviews en videoproductie verder te ontwikkelen. Die kans heeft hij benut. In het verleden is, ook op de jaarlijkse NSP-bijeenkomst, regelmatig misprijzend over voetbalwebsites gesproken. Oude wijn in nieuwe zakken bleek vaak niet te smaken. Mede dankzij eigen bijdrages van jonge journalisten zoals Jesper Langbroek krijgen platforms als Soccernews hun plek in het medialandschap.
Net als vorig jaar had de jury voor het Talent van het Jaar overigens een denkbeeldige streep getrokken bij de leeftijd van 30 jaar. Met zijn 28 hoort Jesper Langbroek daar nog even bij. Diverse voorgedragen en gesuggereerde kandidaten waren echter ouder. Toch houden we die grens graag aan. En roepen we de Nederlandse media op in de toekomst jongere talenten te nomineren én ook jongere verslaggevers een kans te geven. Dit is bovendien een pleidooi voor de jeugd om zelf als Kuifje én Jesper de wereld in te trekken. Er zijn in de regel minder vacatures, creëer je eigen werk én werkplek. Durf.
de Jury Sportjournalistiek Talent van het Jaar: Edward Swier, Linda Derksen en Henk van der Sluis