SCHOT VOOR DE BOEG

Guus Til heeft gelijk, maar hoe lossen we het op?

Peter Bosz stelt zich natuurlijk enorm aan, maar zijn speler Guus Til zei vorige week wel iets interessants: spelers laten steeds minder het achterste van hun tong zien omdat de verfoeide knip- en plaksites alle uitspraken bewust in een mixer vol sensatie gooien. Het gevolg: een misbaksel op sites, waarin niemand zich meer herkent, maar de weinig kritische lezer van smult.

Leon ten Voorde

Het is de bekende kritiek vanuit de journalistiek. Voetballers zeggen nog nauwelijks iets interessants en als ze dat wel doen dan is de persvoorlichter van de club er als de kippen bij de passage af te zwakken of zwart te lakken. Elke schrijvende collega herkent dit.

Maar PSV-speler Guus Til zei na de wedstrijd bij AZ iets interessants. Misschien worden al die standaardinterviews wel in de hand gewerkt door de voetbalsites, die alles uit hun context rukken voor de clicks. Ik had het daar een half jaar geleden op het trainingskamp over met de toenmalige FC Twente-aanvoerder Robin Pröpper, die zich ook genaaid voelde door één of ander medium. Het kwam er op neer dat Pröpper zichzelf wel goed genoeg vond voor Real Madrid. In het oorspronkelijk verhaal stond het iets anders omschreven, maar dat scoorde niet. Dus dan maar zo, zo moet de woordkunstenaar achter het bureau hebben bedacht.

Ook wij, uit het vak zelf, krijgen hier maar al te vaak mee te maken. Soms, als ik op een zwak moment een fansite van FC Twente aanklik, denk ik wel eens bij het zien van een kop: welke idioot heeft nu weer gezegd? Blijk ik het zelf te zijn, alleen iets anders geformuleerd in het oorspronkelijke verhaal. Vorige week nog werden verschillende uitspraken uit een podcast op één hoop gegooid, inclusief een cynisch berichtje op X in de rust van een wedstrijd. De kritiek op FC Twente-trainer Joseph Oosting was geboren. Aldus Ten Voorde van Tubantia. 

Een tijdje geleden bedacht ik bij het opnemen van een podcast: ik heb geen zin vandaag stevige uitspraken te doen, want dan word ik de komende dagen weer achtervolgd door een lavastroom aan haat. Dus laat maar even. 

Het probleem is dat spelers en vooral hun entourage louter de snelle berichten online lezen. Een zaakwaarnemer van een voetballer bestookte me - op een gegeven moment zou je het bedreigen kunnen noemen - meerdere keren omdat hij op basis van halve berichten zijn ietwat botte conclusies trok. Het aanbod om een abonnement te nemen, zodat hij hele verhalen kan lezen, sloeg hij af. 

Zijn we zelf zonder zonde? Zeker niet. Ook onze eigen nieuwsmedia jagen op clicks, op spetterende koppen die bewust schuren en daarom wel aanslaan bij een bepaald publiek. De oplossing is er niet, en de vraag of er iets  gaat veranderen in dit tik-tok-tijdperk hoeven we eigenlijk niet eens te stellen. Maar Guus Til had wel een punt, al moet zijn trainer zich niet zo aanstellen met zijn korte antwoorden. Ook voor hier geldt: de middenweg is zo slecht nog niet. 

LEON TEN VOORDE