Nieuws

Boek Dick Heuvelman over kostbare strijd om Groningse voetbalhegemonie

Sportjournalist Dick Heuvelman (78) brengt medio november een boek uit over de geschiedenis van het betaald voetbal in stad Groningen. Liefst vier clubs streden in ‘zijn’ stad – Heuvelman is een geboren en getogen Stadjer – om de hegemonie, maar het werd volgens de auteur vooral een gevecht tegen rode cijfers.

In het boek  De weg naar FC Groningen vertelt Heuvelman hoe liefst vier clubs sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954 met elkaar concurreerden om de gunsten van de het Groninger voetbalpubliek.

Dick Heuvelman

Het waren de vier grootste clubs van de stad: de eliteclub Be Quick, de arbeidersclub Velocitas, de ambtenarenclub GVAV en de pure volksclub Oosterparkers. “Maar het draaide al snel uit op een gevecht tegen rode cijfers. Eén voor één sneuvelden ze. Het bleek uiteindelijk - na 17 jaar - de weg naar FC Groningen, dat in 1971 werd opgericht nadat GVAV als laatste de handdoek had gegooid. Het was ook het einde van een even boeiende als kleurrijke brok voetbalhistorie in de stad Groningen. Te mooi om niet op te schrijven”, aldus de wervende tekst op de achterflap van het in eigen beheer uitgegeven boek.

Heuvelman schetst ook de tijdgeest waarin de bvo’s in die tijd moesten pionieren. In het naoorlogse Nederland zagen voetbalclubs met lede ogen aan hoe topspelers naar het buitenland vertrokken om geld te verdienen. “Het voetbal in onze hoogste echelons, de vier eerste klassen, zakte kwalitatief steeds verder weg. Het Nederlands elftal leed de ene na de andere nederlaag en steeds meer topspelers lieten zich verleiden tot professioneel voetbal in met name Frankrijk. Zij werden door de bondsofficials van de KNVB weggezet als ‘uitschot’, kregen ook geen toegang meer tot Oranje. Want profsport werd als iets vulgairs gezien. Voetballen deed je louter en alleen voor je plezier, ter leniging van lichaam en geest.”

Uiteindelijk wonnen in 1954 de voorvechters voor het betalen van ‘s lands beste voetballers de strijd toch. Heuvelman (van 1946)  is oud genoeg om te kunnen zeggen dat hij alle vier profclubs in de stad Groningen heeft zien spelen.

“Dat ging ze niet gemakkelijk af. Zeker, er was ook succes. GVAV schopte het zelfs tot de eredivisie. Maar financieel was het steeds meer hangen en wurgen. Eén voor één legden ze het loodje, met GVAV in 1971 als laatste. Uit de as van de vier clubs verrees FC Groningen”, aldus Heuvelman. Naar eigen zeggen vond hij deze boeiende episode in de stadse sporthistorie de moeite waard om in boekvorm vast te leggen.

Het boek met 126 pagina’s en veel (vooral zwart-wit) foto’s kost 25 euro en is te bestellen door een mailtje te sturen naar dickheuvelman@live.nl