SCHOT VOOR DE BOEG
Korfbal in Noord-Korea
Noem het voor mijn part een afwijking, maar zodra het woord korfbal ergens valt dan borrelt de weerzin in mij op. Korfbal is het CDA onder de sporten, korfbal is meneer en mevrouw Buma in het aanvalsvak die om beurten zesjes mogen maken. Een hoeksteensport. Niks mis mee, maar val mij er niet mee lastig, ook niet op tv.De ergernis in mij kwam naar boven toen ik door eindredacteur Henk Mees van deze website werd gewezen op een column op de site van sportknowhowxl.nl.
Daarin uitte sportmarketeer Jeroen Weijermars stevige kritiek op de NOS. Zijn kort samengevatte grief: de NOS negeert kleine sporten en kent een overdaad aan voetbal, wielrennen en schaatsen. Vooral schaatsen, zo begreep ik uit zijn manifest, dat hij het liefst op de draaideur van het NOS-gebouw zou willen plakken. “NOS, in naam van de sport, doe open de poort!”, is de titel van zijn epistel.
Als argeloze televisiekijker wil hij weleens weten ,,na weer een weekendje ijstijd wie op welke gronden bepaalt waarom zo'n enorme hoeveelheid schaatsen tot ons komt?” De vraag legde hij niet voor niets op tafel: hij is lid van het bondsbestuur van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV).
Hij had berekend dat van al het schaatsen dat wereldwijd wordt uitgezonden 70 procent de Nederlandse huiskamers binnenkomt. En dus stelde hij de vraag of het met schaatsen wat minder kon en of de pakweg 75 andere zelden uitgezonden takken van sport vaker aan bod kunnen komen.
Nou kan de NOS zich bij monde van Jan de Jong of Maarten Nooter zelf uitermate goed verdedigen, dus daar gaat het mij hier niet om. De klacht van Weijermars hoor ik al zo lang ik in de sportjournalistiek werk.
Wat mij stoort is dat de klager met een beroep op de Mediawet en de publieke, maatschappelijke functie van de NOS claimt dat veel sporten stiefmoederlijk worden behandeld. De commerciële zenders (Ziggo, RTL, Fox) mogen van hem hun eigen gang gaan, de NOS niet. Net als de politie wil hij meer diversiteit. ,,Waarom is de ene sport disproportioneel breder uitgemeten dan de andere sport bij onze NOS?", zo luidt zijn aanklacht.
Het antwoord is simpel: een journalistieke afweging die niet te vangen is in spelregels, uitzenduren of andere maatregelen om het fierljeppen en kaatsen ook eens op televisie te krijgen. Voetbal, wielrennen, schaatsen en sinds de komst van Max ook Formule 1 beroeren heel het land, kaatsen alleen de provincie Friesland op de vijfde woensdag in juli.
De onderliggende suggestie van Weijermars is om de journalistieke afwegingen terzijde te schuiven. Die zeephelling wil hij de sportjournalistiek kennelijk opsturen.
Want ook kranten en tijdschriften maken weloverwogen keuzes. Jaren heb ik gewerkt bij AD Sportwereld en soms was ik ook niet blij dat voetbal heilig was en liefst tot ná de vouw de inhoud van het sportkatern bepaalde. Zelfs algemene sporttijdschriften zetten in die tijd graag een voetballer op de cover, want dat stuwde de verkoop.
Wat ik ermee wil zeggen is: laat professionals op goede journalistieke en – soms – commerciële gronden hun eigen afwegingen maken, zonder dat de publieke omroep van overheidswege opgelegd krijgt welke sporten er nu precies moeten worden uitgezonden.
Het is hier Noord-Korea niet. Maar misschien helpt het om juist daar het korfbal te propageren. Ik kijk al uit naar de interland Nederland-Noord-Korea. Dat wordt geheid een kijkcijferhit, Jeroen Weijermars!
Gerard den Elt
Secretaris NSP