IN DE SPO(®)TLIGHT

Jurriaan van Wessem, twitteraar én journalist in Monaco

Weinig journalisten produceren zoveel tweets als Jurriaan van Wessem (58), bijna 80.000 inmiddels. Vanuit zijn woonplaats Monte Carlo geeft hij over tal van zaken zijn mening of heeft hij wel een weetje in petto; niet alleen over sport, ook over Nederlandse tv-programma’s en wat er zoal in zijn vaderland gebeurt.

Hoe komt het dat je in Monaco woont, Jurriaan?

,,In de jaren tachtig ben ik al naar Italië verhuisd, in de tijd dat de eerste Nederlandse voetballers daar furore gingen maken. In 1994 deed zich de kans voor me in Monaco te vestigen. Ik was producer-director bij Eurosport toen besloten werd een productiehuis in Monaco te vestigen. Daar ben ik toen ingestapt.”

Voor welke media werk je nu?

,,Het meeste werk wat ik doe is voor Southfields, het productiebureau voor Ziggo Sport. Voor elke wedstrijd uit de competities van Spanje, Italië, Frankrijk en de Champions League lever ik de informatie aan, prepkits. Dat zijn 8 à 9 A4-tjes met wat de commentator moet weten aan feiten, situaties, maar ook met het nieuws van de persconferenties en tactische informatie. Ik weet dat Sierd de Vos zich zeer intensief voorbereidt en zelf heel veel weet. Hij gebruikt de prepkits meestal als houvast zonder dat hij die echt nodig heeft. Maar bij veel verslaggevers die vier wedstrijden per weekeinde moeten doen, hoor ik dat ze dankbaar gebruik maken van mijn prepkits. Met wat ik voor Southfields doe, ben ik snel wel vier dagen per week bezig. Verder lever ik informatie aan de Franse zender France24 en schrijf ik voor het Nederlandse magazine Tardelli.”

Jurriaan van Wessem in het stadion van Juventus (foto: Jeroen Grueter).

 

Waar haal jij je informatie vandaan?

,,Mijn horizon ligt in Zuid-Europa. Daardoor zie ik sneller wat er bijvoorbeeld in Italië gebeurt. Op het moment dat Justin Kluivert en Rick Karsdorp niet bij de wedstrijdselectie van AS Roma zitten, kan ik melden dat de trainer op de wip zit en dat Karsdorp zich misdragen heeft bij de uitwedstrijd van Roma in Madrid. Hetzelfde geldt in Spanje.”

Is de laptop daarbij je enige bron?  

,,Via internet is alles te vinden. Maar je moet wel voeling houden met het land om te weten waar je daar de meest betrouwbare informatie vandaan kunt halen. Daarom ben ik vorige week een weekje in Spanje geweest, om te peilen welke zenders belangrijk zijn, op welke punten sportbladen als As en Marca het best geïnformeerd zijn. Alles heeft natuurlijk wel met routine te maken.”

Je bent je gaandeweg meer op Spanje gaan concentreren.

,,Het kantelpunt waarom ik langzaam van Italië naar Spanje ben overgestapt, is voor mij de wedstrijd Celta de Vigo tegen Benfica voor de UEFA Cup in 1999. Celta won met 7-0. Die uitslag maakte duidelijk dat de competitie van Spanje meer te bieden had dat Barcelona en Real Madrid. Met clubs als Atlético Madrid, Valencia, Sevilla, Málaga, Rayo Vallecano en Villareal is dat wel gebleken.”

Opvallend in jouw tweets is dat je bij veel actuele feiten meteen weet te refereren aan een wedstrijd of gebeurtenis uit het verleden.

,,Dat zit dan in m’n hoofd opgeslagen, een godsgeschenk is dat. Als ik iets zie gebeuren dat refereert aan een eerdere wedstrijd hoef ik dat meestal niet eens op te zoeken. Die opslag begin ergens rond 1968 toen ik een jaar of zeven, acht was en me vooral voor de Europa Cup interesseerde. Als ik een beetje mijn best doe kan ik het hele competitieprogramma van vijftig jaar geleden opsommen. Het is  nutteloze kennis, maar wel leuk. Je kunt het ook een afwijking noemen.”

Wat ben je eigenlijk van huis uit?

,,Ik  ben historicus, sociaal economische geschiedenis. Ik ben afgestudeerd op een onderzoek naar de emigratie van Italianen naar Nederland, vergeleken met de emigratie van Italianen naar Noord- en Zuid-Amerika. Daaruit kwam naar voren dat Nederland vooral elite-immigranten binnenkreeg. Met die achtergrond en vanuit mijn thuisplek in Monaco kan ik veel zaken beoordelen vanuit een ander perspectief. Dat vind ik interessant om te doen.”

HENK MEES