Jeroen Elshoff, verslaggever NOS bij finale WK voetbal
Tien jaar na zijn overgang van Sport1 naar de NOS als voetbalcommentator mag Jeroen Elshoff (41) zondag verslag doen van de finale van het WK voetbal. Hij lost hiermee Frank Snoeks af, die bij de vorige drie WK-toernooien de eindstrijd becommentarieerde.
Jeroen, wat maakt de WK-finale als verslaggever anders dan bijvoorbeeld interlands of de Champions League-finale van 2015?
,,Voor een voetbalcommentator is dit toch het hoogste wat je kunt bereiken, de belangrijkste wedstrijd van allemaal, die maar eens in de vier jaar wordt gespeeld. Gevoelsmatig is dit dan het hoogtepunt in je carrière.”
Ben je naar het WK gegaan met de gedachte aangewezen te kunnen worden voor de finale?
,,Ik heb geen enkele aanwijzing gehad, geen seconde op gerekend. Ik had niet verwacht dat er anders gekozen zou worden dan bij de vorige toernooien. Frank Snoeks is een fantastische commentator tegen wie ik jarenlang heb opgekeken, een sieraad voor ons vak.”
Waarom is de keus op jou gevallen?
,,Ik was verrast toen ik dit na de achtste finales te horen kreeg. Ik kan alleen maar verwijzen naar de uitleg van de NOS waarin gezegd wordt dat men blij is de keus te hebben uit meerdere goede verslaggevers die deze klus aankunnen. Het komt niet uit de lucht vallen. Dat ik vanaf 2014 in aanmerking voor interlands van Oranje en in 2015 de laatste Champion League-finale bij de NOS mocht doen, was al een bevestiging dat ik goed op weg was.”
Heb je iets meegekregen van de actie op Twitter om jou voor de finale aangewezen te krijgen?
,,Ik ken de jongens die erachter zitten, maar ik heb me er voor afgesloten. Ik ben in Rusland om ervoor te zorgen dat de wedstrijden goed op de zender komen. Zo’n actie, hoe goed bedoeld misschien ook, is vervelend voor anderen, alsof die niet goed genoeg zouden zijn voor de finale. Dat is natuurlijk onzin.”
Hoe typeer jij je eigen verslaggeving?
,,Ik ben rustig, als je bij mij stemverheffing hoort, komt dat omdat er in de wedstrijd iets gebeurt dat mij wat doet en wat me ook thuis op de bank in beweging zou krijgen. Op zo’n moment moet ook de commentator dat uitdrukken. De verhalen achter de spelers, rond bepaalde situaties heb ik natuurlijk wel voorbereid, maar als ik daarmee ga strooien, betekent dat dat er in de wedstrijd niet veel gebeurt. De wedstrijd en de gebeurtenissen op het veld blijven voor mij voorop staan, maar verwacht van mij niet dat ik aan kom zetten met termen als ‘gegenpressing’ en ‘expected goals’. “
Waarop baseer jij je kennis, je inzicht in het voetbal?
,,Zelf heb ik niet echt hoog gespeeld, tweede en derde klasse zaterdagvoetbal. Ik denk wel dat ik door mijn ervaring, door veel met mensen te praten, een wedstrijd kan lezen. Het hoort ook bij de voorbereiding dat je ingespeeld bent op wat er kán gebeuren. Het komt ook wel voor dat de reacties op Twitter nieuwe inzichten bieden.”
Hoe bereid jij je op de WK-finale voor?
,,Ik heb op dit WK tien wedstrijden achter de rug, veel gereisd, wat in Rusland een forse aanslag op je fysiek betekent. De twee halve finales volg ik op mijn hotelkamer, in alle rust, alleen, want ik wil precies kunnen zien waar iedereen loopt, in welke positie. Dan wil ik niet afgeleid worden. Vanzelfsprekend praat je daar ook met anderen over. In mijn hotel in Moskou zitten ook Frank de Boer en Jari Litmanen die hier met de Legends moeten spelen. Dan spreek je met hen over de teams, over spelers, dat neem je allemaal mee. Alle kennis die ik opdoe, sla ik op. Het zijn allemaal puzzelstukjes die compleet moeten zijn als de wedstrijd begint, want dan mag ik niet meer verrast worden.”
HENK MEES