Nieuws

Sportredactie Trouw richt zich meer op 'sport & samenleving'

De sportredactie van Trouw verlegt de koers en gaat zich vaker dan in het verleden toeleggen op de samenhang tussen sport en bewegen enerzijds en maatschappelijke ontwikkelingen anderzijds, zo schrijven de hoofdredacteuren Wendelmoet Boersema en Karel Smouter in hun ‘Brief van de hoofdredactie’.

“Wie kleiner is, moet anders durven zijn”, zo is de uitleg aan de lezers. Want de redactie van Trouw meer dan de helft kleiner dan andere landelijke kranten, ‘en dat vraagt om keuzes’ om onderscheidend te kunnen zijn.

De sportredactie heet vanaf nu Sport & Samenleving.

De nieuwe redactie heeft de ambitie zowel voor de sportliefhebbers als voor andere lezers relevant te willen zijn, aldus de hoofdredacteuren. “Want ook wie niets met wedstrijdsport heeft, kan niet om die andere betekenis van sport heen. Namelijk sport als middel om in beweging te blijven. Bewegen is van levensbelang en staat onder grote druk. Aan de hand van de vraag ‘hoe beweegt Nederland?’ maakt onze sportredactie de komende tijd een rondgang langs de trapveldjes, gymzalen en ijsbanen.”

Afgelopen weekend werd afgetrapt met een reportage over sportende peuters, ‘want dáár beginnen moderne gezondheidsklachten zich al te manifesteren’.

“Aan al te ambitieus sportende kinderen kan óók een keerzijde kleven. Want welke prijs betalen kinderen (en hun ouders) voor het verwezenlijken van hun talent? Tot hoever mag je gaan, wanneer je als jong talent jouw talenten meet met wereldwijde concurrentie? Over topsportende kinderen start dit weekend een mooie serie.”

De hoofdredacteuren denken dat dit verhalen zijn die voor zowel sportliefhebbers als sceptici de moeite van het lezen waard zijn. “Ze raken aan grotere maatschappelijke vragen rond fysieke en psychische gezondheid. Zulke verhalen willen we vaker brengen. Daarom kiezen we ervoor onze sportverhalen vanaf nu onder een nieuwe vlag aan te bieden, namelijk Sport & Samenleving. Sport staat in onze visie namelijk niet op zichzelf, maar is deel van de maatschappij waarin we leven. Zelfs als sporters en hun bonden dat niet lijken te beseffen.”

De hoofdredacteuren verwijzen naar sportcolumnist Pepijn Keppel, die schreef ‘dat sport kán geen eiland blijven’ en dat mensenlevens belangrijker zijn dan medailles.

Trouw zal overigens ook gewoon over sport blijven schrijven. “We blijven voor u de krenten uit de pap selecteren en houden oog voor de emoties die sport kan oproepen en de welkome verstrooiing die het kan bieden.”