Max van der Put over WK darts
Lallende, vreemd uitgedoste fans bepalen op RTL7 weer elke avond het beeld bij het WK darts in Londen. In de perszaal daarentegen zijn geen alcoholische dranken verkrijgbaar, aldus Max van der Put (Brabants Dagblad), die afwisselend met Pim Bijl (AD) verslag doet voor AD en de regionale kranten van de Persgroep.
Geen bier in de perszaal, het WK darts wordt daar dus bloedserieus gevolgd, Max?
,We doen het wel met koffie, thee, water en wat koekjes. Er is niet eens frisdrank. Ook daarvoor moet je naar een andere hal met stands om wat te drinken, te gokken en zo. Om iets mee te krijgen van de sfeer in de grote speelhal is voor de journalisten daar een kleine ruimte van pakweg tien vierkante meter aan de zijkant beschikbaar. Ook vandaar ben je, net als het publiek in de zaal, afhankelijk van wat je op de schermen ziet. Het dartsbord is te klein om de pijlen exact te kunnen volgen.”
Darts volg je dus in een andere zaal, via de beeldschermen?
,,Ja, een vreemde gewaarwording daarbij is dat er een vertraging van vijf seconden zit tussen wat op het wedstrijdpodium gebeurt en de schermen laten zien. Zo hoor je bijvoorbeeld bij een ‘ninedarter’ al eerder het gegil. In de perszaal heb je ook het voordeel van de internet-faciliteiten en dat daar op een apart scherm alle statistieken worden getoond die doorlopend worden aangepast.”
En hoe kunnen de fotografen hun werk doen?
,,Voor fotografen zijn posities beschikbaar vanwaar goed te werken valt. Daarnaast heeft de organisatie een eigen fotograaf, Lawrence Lustig, die alle media gratis van foto’s voorziet van alle partijen. Je kunt hem ook vragen voor sommige specifieke dingen.”
Dat zullen de fotografen niet zomaar op prijs stellen.
,,Voor fotografen is het ook niet echt interessant om hierin te investeren. Die vaste fotograaf volgt alle grote toernooien. Ja, dat is behoorlijk concurrerend. De Telegraaf neemt wel eens een eigen fotograaf mee naarmate het toernooi vordert.”
Hoe groot is de belangstelling bij journalisten?
De perszaal bij het WK darts in Londen
,,Niet echt groot. RTL is er natuurlijk met Arjan van der Giessen voor de interviews terwijl de presentatie met de analisten gewoon vanuit de studio in Nederland wordt gedaan. De Telegraaf is er, de Volkskrant wil wel eens correspondent sturen als de eindfase nadert. Verder zie er niet veel. De Engelse kranten zijn er wel, zeker de tabloids, maar ook de Times. Sky Sports en de Duitsers van Sport1 hebben een eigen studiootje in de perszaal.”
Zijn de darters toegankelijk voor de media?
,,Je blijft afhankelijk van hun medewerking. Na zijn verlies was Benito van de Pas te aangeslagen om nog op te draven. Jelle Klaassen werd door de persmedewerker van de PDC in bescherming genomen. De verliezers willen nogal eens wegblijven uit de perszaal. Als ze dat bij Sky Sports doen, volgt er een forse boete. Dat is ook het geval als een darter de sport zogezegd in diskrediet brengt. Twee jaar geleden zei Jelle Klaassen dat van de 32 darters er hooguit twee of drie een blaastest zouden doorstaan voor ze het podium opgaan. Dat heeft hem een behoorlijke boete gekost. Als journalist heb je genoeg vrijheid om te werken. Zo professioneel is de organisatie wel.”
HENK MEES
Michael van Gerwen bij een persconferentie voor de niet-rechtenhouders