Nieuws

Een ramp voor het voetbal!

Inhoudelijk ga ik hier liever niet in op het dispuut tussen Gertjan Verbeek en Raymond Verheijen. Ze staan beiden bij mij in hoog aanzien. De ene omdat hij trainer van FC Twente is, de ander omdat hij mij een jaar of tien geleden dingen heeft verteld die allemaal bleken te kloppen.


Raymond is onder meer inspanningsfysioloog, die samenwerkte met de grootste trainers en (kort door de bocht) de arbeid en rust verhoudingen in de gaten houdt.

Doe ik ook altijd!

Gertjan is vooral van de arbeid en niet zo van de rust. Dat botst. Mede daarom misschien noemde Gertjan vorige week Raymond een ramp voor het Nederlandse voetbal.

In de regel spreek ik natuurlijk nooit een trainer van FC Twente tegen. Net als Gertjan ben ik Enschedeër, maar dan wel geboren Enschedeër.

Ik kroop niet zoals hij onder de hekken van het Diekmanstadion door om binnen te komen. Mijn vader gaf aan het begin van het seizoen de suppoost een doos sigaren en ik kon verder het hele jaar doorlopen.

 

Maar het komt een beetje op hetzelfde neer.

De laatste keer dat ik Raymond sprak was in 2009. Hij had tien jaar lang onderzoek gedaan naar groeistoornissen van jonge voetballers die overbelast waren doordat ze tegen oudere en fysiek sterkere jongens moesten spelen.

De resultaten van zijn onderzoek vond ik schokkend. De betreffende  jongens werden door overbelasting in hun jeugd gemiddeld vier tot zes centimeter minder lang dan ze zouden moeten worden. Zou jij je zoon dan nog laten voetballen, vroeg Raymond.

Mijn zoon was vier en zat op judo.

Door de jaren heen ben ik in het jeugdvoetbal verzeild geraakt en wekelijks zie ik dat ruwweg gezegd spelers die laat in het jaar geboren zijn ten onder gaan aan het ‘fysiek’ van hun tegenstanders. Soms leren ze incasseren. Ik heb liever dat ze leren voetballen.

 

 

Dat er nog veel te weinig is gedaan met de bevindingen van Raymond van destijds noem ik een ramp voor het Nederlandse voetbal. Raymond kan trainers natuurlijk wel toespreken op een toontje dat hij ze het bloed onder de nagels vandaan haalt. Jürgen Klopp van Liverpool zegt dan doorgaans: Aaah.., der Junge aus Holland had wieder etwas gesagt.’’

Gertjan is volgens mij van huis-uit wat minder subtiel. Ik heb genoten van de passie en de inzet waarmee FC Twente onder leiding van Gertjan tegen PSV en Ajax speelde. Maar voor het eerst in mijn leven kon ik me vinden in de woorden van het orakel ‘Jaap’ Swart van Ajax, die schande sprak van FC Twente achterin en het had over Maaiveld, in plaats van Hooiveld. Alsof wij Enschedeërs de laatste jaren nog niet genoeg hebben gehad om ons kapot over te schamen.

Als FC Twente behouden blijft voor de eredivisie verdient Gertjan wat mij betreft een standbeeld. Maar als ik wil weten wat het beste is voor mijn voetballende zoon bel ik Raymond.



GERT LAMMERINK

 

Gert Lammerink (1962) schrijft deze wekelijkse column op persoonlijke titel. Hij werkt sinds 1988 bij het ANP, was in die periode twee keer chef sport, werkte daarnaast als algemeen eindredacteur en combineert tegenwoordig dat werk met sportverslaggeving. Hij deed verslag van vier Olympische Spelen (2002, 2004, 2006 en 2008). Daarnaast bezocht hij vele WKś voetbal (1990, 1994, 1998, 2010), EK’s voetbal (1992, 1996, 2000, 2008) en verder tal van titeltoernooien in het schaatsen, paardensport en judo.