IN DE SPO(®)TLIGHT

Clay Ruperti, ex-sportjournalist, nu scheidsrechter betaald voetbal

Clay Ruperti, ex-sportjournalist, nu scheidsrechter betaald voetbal

Hij volgde de Rotterdam Marathon vanaf de motor voor RTV Rijnmond, deed jaarlijks verslag van het tennis in Ahoy en hanteerde de microfoon bij wedstrijden van Feyenoord, Sparta en Excelsior. Na zes jaar als freelance-sportverslaggever is Clay Ruperti (27), zoon van een Surinaamse vader, nu scheidsrechter betaald voetbal in combinatie met een baan bij de KNVB.

Moest je voor een carrière als scheidsrechter het werk in de journalistiek opgeven?

,,Nee, het was vooral een praktische keus. Pas op dinsdag wordt bekend waar je in het weekend wordt verwacht, als scheidsrechter en/of als vierde man. Het bleek steeds lastiger om die puzzel te leggen in combinatie met het plannen van journalistieke opdrachten. Voetbalverslaggeving deed ik de laatste jaren al niet veel meer. Maar de KNVB heeft me alle vrijheid gegeven hoe ik mijn werk wil invullen.”

Heeft de KNVB je dan wel die baan aangeboden met meer faciliteiten om carrière te kunnen maken als scheidsrechter?

,,Na mijn afgeronde studie journalistiek in Utrecht bleek al snel hoe schaars de vaste banen in de journalistiek zijn geworden.  Toen ik een en ander zat af te wegen kreeg ik toevallig een vacature  onder ogen van de KNVB waarin ze iemand zochten op de afdeling arbitrage. Mijn affiniteit met het arbitrale vak zal me wel geholpen hebben bij het krijgen van die baan.”

Wat doe je voor werk bij de KNVB?

,,Op de afdeling arbitrage ben ik nu verantwoordelijk voor de aanstellingen van scheidsrechters in district West II. Dat werk doe ik vanuit het steunpunt voor West I en West II, dat in Zeist is gesitueerd. Een baan voor dertig uur per week. Je ziet dat meer scheidsrechters een functie bij de KNVB hebben. Dat is een ideale combinatie.”

Hoelang ben je nu scheidsrechter, hoe vordert je carrière?

,,Ik ben nu tien jaar scheidsrechter. Vorig seizoen heb ik veel tweede en derde divisie gefloten en ben ik als vierde man ingezet in het betaald voetbal. Afgelopen voorjaar ben ik gepromoveerd naar de Masterclass. Deze maand heb ik mijn debuut gemaakt in de Jupiler League. Inmiddels heb ik daarin al drie wedstrijden en een bekerduel gefloten. Ja, leuk dat het nu zo snel gaat. Dat is een goed teken.”

Hoe gaat dat nu verder?

,,De Masterclass werd vroeger wel de C-lijst genoemd. Als het goed blijft gaan, hoop ik in de toekomst de volgende stap te maken, zodat ik als scheidsrechter ook in de eredivisie kan worden ingezet. De internationale scheidsrechters vormen de hoogste categorie. Het is simpelweg zoals dat met de spelers gaat. Goed presteren en doorgroeien.”

Henk Mees