Bennie Ceulen, mediaman Sunweb-ploeg
Hij kreeg eerst Mark Rutte aan de telefoon en vervolgens de adjudant van de koning. Bennie Ceulen gaf de telefoon meteen door aan Tom Dumoulin, pal na diens triomf in de Giro, nog voor de huldiging. Eerder al had hij geregeld dat staatssecretaris Martin van Rijn in de auto pal achter Dumoulin de tijdrit kon volgen. Bennie Ceulen is méér dan mediaman voor de Sunweb-ploeg. Hij is evenzeer regelaar én beschermengel van Tom Dumoulin.
Bennie, hoe ging dat bij de huldiging?
,,In de dagen vooraf was ik al ingeschakeld hiervoor. Dan krijg je al telefoontjes waarmee wordt voorbereid dat Mark Rutte en eventueel koning Willem Alexander meteen Tom aan de telefoon kunnen krijgen. Tom wist dat die telefoontjes zouden komen en ik de telefoon aan hem zou doorgeven terwijl hij op de huldiging zat te wachten.”
Dat gaat wel verder dan mediawerk.
,,Het hoort er ook bij. Ik onderhoud namens de ploeg de contacten met de organisatie en de ambassade. Als de staatssecretaris de tijdrit vanuit de auto wil volgen en Tom op het podium wil feliciteren, heb je toestemming van de organisatie nodig. Zo kreeg ik het ook voor elkaar dat de hele ploeg het podium op mocht voor de huldiging van Tom, wat niet gebruikelijk is. Een verrassing was dat voor Tom, die vond dat het mooiste moment van de huldiging.
Dat geregel beperkt zich niet tot de Giro alleen?
,,Nee, dat gaat daarna gewoon door. Voor de huldiging in Maastricht kloppen de gemeente en de provincie ook bij mij aan. Je moet tegen heel veel mensen nee zeggen. Zo is er zoveel.”
Jij hield Tom Dumoulin ook weg van de media die hem maandag thuis stonden op te wachten.
,,Tom is erg gesteld op privacy. Op maandag reed Tom met mij vanuit de luchthaven van Düsseldorf naar Maastricht toen we onderweg berichtjes gekregen dat er toch veel media bij zijn huis stonden, hoewel was afgesproken dat hij daar geen mediacontacten wilde. Dus heb ik hem ergens anders afgezet en ben ik naar zijn huis gereden om te zeggen dat het geen zin had verder te wachten. Daar had iedereen wel begrip voor.”
Hoe was het werken met de media tijdens de Giro?
,,Over het algemeen heel fijn. Tom begrijpt heel goed hoe de media moeten werken. Voor zover het kan neemt hij de tijd daarvoor, al is dat niet makkelijk als je de roze trui draagt. Huldiging en dopingcontrole nemen elke dag veel tijd in beslag. Meestal reed Tom met mij en de dokter pas veel later dan de bus met de andere renners naar het hotel. Soms moet je uitzonderingen maken. Op zondagavond hebben alleen de NOS en ANP even beelden kunnen maken van het feest in het hotel. Op maandagmorgen was er alleen een mediamoment met de Gazzetta dello Sport, een traditie voor de winnaar van de Giro.”
Hoelang doe jij dit werk nu?
,,In 2009 ben ik voor het eerst met deze ploeg, toen nog Skil-Shimano, naar de Tour geweest. De Tour de France heb ik inmiddels 35 keer gevolgd, als journalist voor Limburgs Dagblad en de Limburger, als vertegenwoordiger van de Tour de France-organisatie in Nederland, als woordvoerder van de ploeg. Zo ken ik inmiddels alle journalisten, ook de buitenlandse, en de journalisten kennen mij. Voordeel voor mij is ook dat ik weet hoe journalisten moeten werken. Uit de reacties mag ik afleiden dat mijn werk op prijs wordt gesteld.”
Je hebt nog veel meer petten op toch?
,,Tot twee jaar geleden zat ik bij de organisatie van de Amstel Gold Race, ik heb ze allemaal meegemaakt, als renner, journalist of in een andere rol. Ik was betrokken bij twee WK’s in Limburg, ik lobby nu voor de provincie Limburg om weer een Tour-etappe naar Limburg.”
Hoelang wil je dit nog blijven doen?
,,Ik ben nu 65. Als de Tour de France opnieuw naar Limburg komt, is dat een mooi moment om er mee te stoppen.”
.