Nieuws

Drie winnaars, 32 nominaties

Twee verkiezingen, twee verschillende ‘sportboeken van het jaar’. Inclusief de eerder gehouden verkiezing van het ‘voetbalboek 2016’ werden er 32 boeken genomineerd voor drie verschillende verkiezingen. 

Op 2 mei werd ‘1936, wij gingen naar Berlijn’ van Auke Kok bekroond met de Nico Scheepmaker Beker, een juryprijs met slechts vijf genomineerde boeken. Daags daarna kreeg ‘Boskamp, leven met Feyenoord’ van André van Kats, de meeste stemmen in de strijd om het ‘Helden Sportboek van het jaar 2017, een publiekprijs onder verantwoordelijkheid van het magazine Helden.

De eerste verkiezing, vernoemd naar publicist Nico Scheepmaker (1930-1960), kent een historie sinds 1904. Tot en met 2016 gebeurde dat in combinatie met een publieksprijs. Helden heeft de organisatie van de publiekprijs overgenomen. Opvallend was dat slechts één boek in beide verkiezingen was genomineerd: ‘Mijn gevecht’, het veel ophef losmakende boek van Thomas Dekker, geschreven door Thijs Zonneveld.

Eerder was al het ‘Voetbalboek van het Jaar’ gekozen, een publiekprijs op initiatief van het magazine Staantribune. Die prijs werd gewonnen door ‘De Kist’, de biografie van trainer Simon Kistemaker, geschreven door Yoeri van den Busken (Voetbal International). Voor de voetbalboekenverkiezing waren twintig boeken genomineerd. Daarvan kwam alleen ‘De Lange’, over het leven van de overleden voetballer Dick Nanninga, geschreven door Jeroen Siebelink, in de eindselectie voor de Nico Scheepmaker Beker terecht.  Twee andere voetbalboeken uit de verkiezing van Staantribune kregen een plek in de top 10 van Helden:  ‘Johan Cruijff in Barcelona’ (Edwin Winkels) en ‘De wereld volgens Gijp’ (Michel van Egmond).