Vincent de Vries, over documentaire Fernando Ricksen
Met de documentaire ‘De Finale Strijd’ over voetballer en ALS-patiënt Fernando Ricksen ontpopt freelance-journalist Vincent de Vries zich tevens als documentairemaker. RTL7 heeft na de première op maandagavond 24 april alvast enkele herhalingen gepland. Een Britse versie is in voorbereiding.
Fernando Ricksen lijkt wel dagelijks werk voor jou, Vincent.
,,Ik ben ook nog freelance-journalist. Ik schrijf artikelen, interviews voor diverse media. Maar de laatste maanden ben ik wel vrijwel dagelijks bezig geweest met deze film. Acht maanden geleden zijn we begonnen. We hebben Fernando hiervoor een keer of elf gevolgd, steeds op verschillende plekken. Dat vergt veel voorbereiding, ook veel reizen omdat hij sinds deze zomer in Spanje woont.”
Was Fernando meteen bereid tot medewerking?
,,Ja, op één voorwaarde, dat het een eerlijk beeld zou opleveren, dat alles getoond werd wat zo’n spierziekte als ALS inhoudt.”
Hoe heb je de film gefinancierd?
,,Het budget is 40.000 euro. We hebben bijdragen ontvangen van stichting ALS, het VSB-fonds en RTL. De helft van het budget komt uit crowdfunding, een flink deel daarvan uit Schotland en Engeland. Zelfs fans van Celtic, toch de grote vijand van Rangers waar Fernand heeft gespeeld, hebben meegedaan aan de crowdfunding.”
Hoe goed is het boek verkocht?
,,In 2013 is de eerste druk uitgekomen. Pas bij het drukken kreeg Fernando te horen dat de diagnose ALS was gesteld. Dat gebeurde op de dag dat we in De Wereld Draait Door zaten. Er is toen nog snel een hoofdstuk over ALS aan toegevoegd. In 2015 is éen tweede geactualiseerde druk verschenen, met twee hoofdstukken over ALS. In totaal zijn er nu ruim 70.000 exemplaren van ‘Vechtlust’ verkocht. Hoeveel boeken er van de Engelse versie ‘Fighting Spirit’ zijn verkocht, weet ik niet.”
Komt er ook een Britse versie van de documentaire?
,,De belangstelling is er. The Sun heeft al geïnformeerd naar de mogelijkheden. Er is belangstelling bij enkele tv-stations. Maar dan moeten we de Nederlandse versie wel updaten, ondertitelen of een Engelstalige voice-over. Een probleempje hierbij is ook dat we de wedstrijdbeelden in de documentaire alleen voor Nederland rechten-vrij hebben gekregen.”
Hoe is jouw persoonlijke band met Fernando Ricksen?
,,Hij is een goede vriend geworden. We zijn naar elkaar toegegroeid. Ik heb hem flink zien aftakelen sinds 2013. We hebben nu bijna dagelijks contact. Telefonisch ging dat al een tijd niet meer, appen lukt nu ook niet meer omdat op de toetsen drukken te lastig is geworden. We mailen nu.”
Hoe gaat het nu met hem?
,,Hij kan vrijwel niks meer. Fernando is aan zijn rolstoel gekluisterd. Het eten moet in zijn mond worden geduwd. Hij heeft continu verzorging nodig. Zijn vrouw kan niet meer zomaar even weg van hem. Ze wonen nu definitief vlakbij Valencia, in het huis dat hij na zijn contract bij Zenit Sint Petersburg heeft gekocht. Hij merkt dat de zon beter is voor zijn reflexen. Zijn leven bestaat nu uit goede én slechte momenten.”