Nieuws

Simpel quizvraagje…

Op de hoogtepunten (of moet je hier dieptepunten zeggen?) van mijn sportfanatieke bekrompenheid denk ik weleens dat heel Nederland naar EK’s en WK’s voetbal kijkt, de Tour volgt en juicht om de vele medailles bij de OIympische Spelen. Ik betrek het hier op mezelf, maar mogelijk hebben anderen er ook last van.

Als dat zo is, dan moet laatst de quiz Miljoenenjacht een flinke eyeopener zijn geweest. Linda de Mol stelde, amper anderhalve maand na de Spelen van Parijs, de (simpele) vraag wie bij de vrouwen de marathon had gewonnen. Alle deelnemers – vijf! - keken strak voor zich uit, niemand wist het antwoord. Bam! Zo op het eerste oog waren deze mensen niet van een leeftijd dat ze – zoals de jeugd van tegenwoordig - geen televisie kijken en geen kranten lezen óf dermate oud dat ze misschien dingen heel snel vergeten.

Daarom kon ik me niet voorstellen dat zij, ook als je niet van sport houdt, niet hebben meegekregen wie die marathon heeft gewonnen. Laatste dag van de Olympische Spelen, heroïsche ontknoping, Sifan Hassan. Tsja, als De Mol nou naar de namen van de roeiers uit de dubbelvier, die op dag 5 het eerste Nederlandse goud behaalden, had gevraagd… Maar het blijkt dus dat sport ook op olympische hoogtijdagen een bijzaak is – en waarom ook niet? Wel goed om dat even te beseffen.

De Troonrede zou mij cq ons nog zand in de ogen hebben kunnen strooien, maar de woorden van de koning over de Nederlandse sportsuccessen leverden tot nu toe nog geen cent extra op voor de volgende generatie topsporters of – nog belangrijker - voor de strijd tegen de bewegingsarmoede. We zijn weer keurig overgegaan tot de orde van de dag.

Er zijn er trouwens die de sport nog veel belangrijker achten dan ik. Na het overlijden van Johan Neeskens maakte René van der Gijp zich er bij ‘Vandaag Inside’ behoorlijk druk over dat ze bij ‘Bar Laat’ niet met dat onderwerp waren begonnen. Dat vond hij respectloos. De reactie van Van der Gijp was natuurlijk stuitend en misplaatst. Want ze begonnen er de uitzending juist wel mee: er werd een karakteristiek doelpunt van Neeskens getoond en Guus Hiddink haalde zijn eerste herinneringen aan hem op. Later in het programma kwamen ze er uitgebreider op terug – niets mis mee, zeker niet op de dag dat het een jaar geleden was dat Hamas de aanslag in Israël pleegde. ‘De Nees’ was veruit het langste item. Maar Van der Gijp oordeelde dat Bar Laat ‘blijkbaar een debiele redactie heeft’. Derksen gaf hem gelijk en Genee vond het prima zo. Nee, tegen zúlke bekrompenheid kan zelfs ik niet op.

Hans Klippus