Nieuws

Evenblij laat schelmenverhalen herleven in ‘Willem, Obiku moet erin!’

Kort voor zijn 78e verjaardag verschijnt aan het einde van deze week bij uitgeverij Trichis het tiende boek van Henk Evenblij, bij velen beter bekend als ‘traveller’, ‘het profje’, ‘koninklijke nazaat’ en vooral als eminent lid van het Cocktail Trio.

Het boek heeft de titel ‘Willem, Obiku moet erin!’ gekregen en voor de jongeren die niet bekend zijn met deze historie, is het een leerstuk uit een lang vervolgen tijdperk dat nooit meer zal terugkeren. Niet voor niets heeft het boek de ondertitel ‘Krankzinnige vertellingen in het spoor van de voetbalreiziger’ gekregen. Welke collega heeft niet ooit aan zijn vrienden de smakelijke anekdote over Evenblij verteld van ‘Me, president Feyenoord’, waarna in 1993 het toegangshek naar het veld van Spartak Moskou werd geopend en de sportjournalist in de dug-out  van Feyenoord plaatsnam om zich – vergeefs – met het wisselbeleid van coach Willem van Hanegem te bemoeien.

De uitgever heeft geen woord gelogen als in de wervende tekst rond de boekverschijning wordt gesteld: “Het was in zijn nabijheid nooit saai en men ging dan ook graag op pad met Evenblij: ‘Ik ben in mijn journalistieke bestaan genoeg unieke collega’s tegengekomen’, zegt één van hen. ‘Maar bijzonderder dan Henk moeten ze nog gemaakt worden’.”

Aan de hand van smakelijke anekdotes vertellen collega’s uit de sportjournalistiek hun   beleefde avonturen met Evenblij, de man die de neiging had om altijd idioot te doen en die niet coke, maar humor de drug des levens vindt: “Altijd blijven lachen en overal de humor van inzien.” Met een overdosis hieraan heeft Henk zijn eigen tragedies overwonnen en zich staande weten te houden in een tot nu toe krankzinnig verlopen leven.

Henk Evenblij was bijna 30 jaar als  voetbalverslaggever in dienst van De Telegraaf. Van de 18 eredivisieclubs was hij van 13 – zowel nationaal als internationaal – clubwatcher. De voormalige rechtervleugelverdediger van Telstar en ZFC zegt verwant te zijn met tsaar Paul l van Rusland en met koning Willem-Alexander. “Naar alle waarschijnlijkheid is hij de enige profvoetballer ter wereld van koninklijken bloede”, aldus de uitgever.  

Titel: ‘Willem, Obiku moet erin!’, 160 pagina’s, prijs €22,95

https://www.trichisboeken.nl/product/willem-obiku-moet-erin/