Nieuws

HANS KLIPPUS

Officier

Twee paralympische kampioenen werden bij de huldiging in Den Haag door de koning bevorderd van Ridder tot Officier. Harrie Lavreysen, een van de olympische winnaars die eerder al tot Ridder waren benoemd, kreeg na zijn drie gouden plakken op de wielerbaan in Parijs een beeldje.

Dat héél speciale kunstwerk zou volgens tv-presentator Arjen Lubach in zijn Avondshow voor zo’n honderd euro door iedereen kunnen worden aangeschaft. Ik zie dat er een gedachte achter zit welke sporters er na de Olympische en Paralympische Spelen worden bevorderd en welke niet. Voor Tristan Bangma en Jetze Plat, de kersverse officieren, was ‘Parijs’ alweer de derde Spelen waarop ze goud behaalden. Harrie Lavreysen, én onder anderen ook Marit Bouwmeester, Sifan Hassan én Sharon van Rouwendaal, waren bij ‘slechts’ twee Spelen winnaars.

En dan kom je dus – sorry, maar niets aan te doen… - in de categorie van de beeldjes terecht.

Hans Klippus

Wordt het geen tijd om aan deze lulligheid een einde te maken en echt iets origineels en bijzonders te verzinnen voor sporters die op deze manier tussen wal en schip raken? Ik gun iedereen zijn onderscheiding, maar met name ‘Hattrick Harrie’ wordt in vergelijking met anderen nu wel zeer ondergewaardeerd. Lavreysen krijgt ook al een beduidend lagere bonus dan voorheen aan de orde was, omdat de tweede en derde plak niets meer opleveren. Dat is ook geval bij Sifan Hassan.

Het medaillebudget voor de olympische sporters is voor de Spelen van Parijs gekort om zodoende meer financiële armslag voor de paralympische toppers te genereren. Volgens mij hebben de media – op Lubach na dus – geen aandacht besteed aan de karige waardering voor Lavreysen. Het was blijkbaar niet interessant genoeg (meer). Dat past in de nuchterheid van de Nederlanders. We waren dolenthousiast over de olympische prestaties van onze landgenoten, hebben bij hun terugkeer in het land misschien nog even mee staan juichen, maar nu zijn we alweer een tijdje over op de orde van de dag gegaan.

Over vier jaar is er weer een Zomerspelen. Gelukkig is Harrie Lavreysen zelf ook een nuchtere Nederlander cq Brabander. Hij zal er dus niet erg mee zitten dat hij niet als Officier door het leven gaat. Het warme welkom thuis in Luyksgestel na terugkeer uit Parijs was voor hem qua waardering niet te overtreffen.

HANS KLIPPUS