Nieuws

Schaatsstatisticus Alex Dumas stopt na 48 jaar als medewerker Volkskrant

Alex Dumas, een van de laatst overgebleven kenners van internationale schaatsstatistieken, heeft de sportredactie van de Volkskrant per brief laten weten dat hij stopt als schaatsmedewerker. “Door gezondheidsproblemen ben ik helaas genoodzaakt om na 48 jaar de samenwerking met de sportredactie van de Volkskrant te beëindigen”, schrijft hij aan (schaats)verslaggevers Lisette van der Geest, Erik van Lakerveld en Mark van Driel.

Hij zegt een hectisch half jaar achter de rug te hebben en nog steeds niet volledig te zijn hersteld. Hij werd op de laatste dag van het WK afstanden in Inzell in maart van dit jaar ernstig ziek. Op doktersadvies mag hij zich in verband met besmettingsgevaar niet meer in grote groepen toeschouwers begeven.

Alex Dumas en Jos van Kuijeren in Thialf (Foto FB Alex Dumas)

Dumas is aan van de laatsten der Mohikanen die zich als kenner van de schaatsuitslagen en van persoonlijke, Nederlandse, Europese, wereld- en Olympische records verdienstelijk maakte voor sportredacteuren. Veel redacties maakten in de jaren 60, 70 en 80 gebruik van de kennis van mensen als Dumas, zoals Ronald Kruit en Huub Snoep (AD). Door de voortschrijdende invloed van digitale naspeuring raakte hun kennis meer en meer overbodig.

Dumas schrijft in de brief aan de collega’s van de Volkskrant onder meer: “56 jaar lang (1968 – 2024) was in mijn leven de schaatshobby (bijhouden van schaatsstatistiek, bezoeken schaatswedstrijden) het belangrijkste.”

Zo werkte hij van 1972 tot 1974 in die hoedanigheid voor de Arnhemse Courant. Daarop was hij van 1974-1976 voor de Haagsche Courant. In de zomer van 1976 vroeg wijlen Ronald ten Brink Dumas hem of hij schaatsmedewerker wilde worden van de Volkskrant.

“In de eerste jaren bestond mijn werk uit het verzamelen van schaatsuitslagen in binnen- en buitenland. De belangrijkste uitslagen belde ik naar de sportredactie door en werden de volgende dag gepubliceerd”, zo kijkt Dumas terug op zijn loopbaan. “ Vooral door mijn netwerk kon ik de snelle tijden van Medeo, Inzell en Davos leveren. Overdekte schaatsbanen met snelle tijden waren er nog niet. PC’s, internet , fax, E-mail, mobiele telefoons bestonden allemaal nog niet.”

Hij verhaalt hoe op een gegeven moment iedereen schaatsuitslagen kon raadplegen via websites op de computer. “Vanaf dat moment hield ik me bezig met het samenstellen van statistische schaatsdocumentatie voor grote toernooien en Olympische Winterspelen. Verder deed ik voor de sportredactie van de Volkskrant historisch uitzoekwerk en advieswerk. In al die jaren heb ik met tientallen verslaggevers heel prettig samengewerkt.”

Die samenwerking komt nu ten einde. “Na alles wat ik heb meegemaakt ben ik er van doordrongen dat gezondheid in het leven het allerbelangrijkste is en gezondheid is niet vanzelfsprekend.”