Nieuws

Inzendtermijn voor de AIPS Awards 2024 met fraaie geldprijzen geopend

De inzendtermijn voor de AIPS Awards 2024, het jaarlijkse prijzenfestival voor journalisten wereldwijd, is geopend en duurt tot 4 november. Sinds de oprichting in 2018 hebben ruim 5.000 journalisten uit 160 landen deelgenomen aan de AIPS Sport Media Awards, de enige mondiale prijs voor sportjournalistiek.

Tijdens de laatste editie bleek het aantal Nederlandse inzendingen beperkt en drong niemand door tot de top 3. Voor de eersteprijswinnaar in elke categorie ligt 8000 dollar klaar, voor de nummers 2 en 3  respectievelijk 3000 en 2000 dollar.

Om het aantal inzendingen vanuit Nederland te stimuleren geven wij onderstaande uitleg in 20 algemene vragen.

1) Moet ik lid zijn van AIPS om deel te nemen?

Nee, het AIPS-lidmaatschap is niet vereist. Deelname staat open voor alle professionele journalisten, fotografen, videomakers, omroepen, podcasters, producenten en filmregisseurs.

 2) Wanneer is de deadline voor het indienen van de huidige editie?

U heeft de tijd om uw aanvraag in te dienen tot 4 november 2024, 22.00 uur Midden-Europese tijd.

 3) Wat zijn de geldende data voor publicatie?

Alle verhalen, video's, audio of foto's moeten voor het eerst zijn gepubliceerd of in première zijn gegaan tussen 5 november 2023 en 4 november 2024. Reproducties of opnieuw gepubliceerd materiaal van een eerdere datum worden niet in aanmerking genomen.

 4) Kan ik in elke taal indienen?

Ja. De officiële taal van de Awards is Engels, maar je kunt in elke taal inzenden. Wij adviseren u een Engelse vertaling mee te sturen, al is dit niet gebruikelijk. Voor vertaaldoeleinden kunnen we, nadat u audio- en videobestanden heeft ingediend, om het script in de originele taal vragen.

 5) Welke categorieën zijn opgenomen in de AIPS Sport Media Awards?

Er zijn de volgende 8 hoofdcategorieën: twee voor fotografie (1- fotoactie, 2- portfolio), twee voor schrijvende collega’s (3- beste column, 4- beste reportage/feature), één voor audio (5- audio), drie voor video (6- korte speelfilms, 7- atletenprofiel, 8- documentaires).

6) Wat zijn de specificaties voor elke categorie?

Fotografie: één foto voor fotoactie, drie tot vijf foto's voor portfolio. Schrijven: geen woordlimiet; uittreksels uit boeken zijn niet toegestaan, tenzij ze als artikelen in de media zijn gepubliceerd. Audio: audioshows, podcasts en commentaar toegestaan, geen tijdslimiet. Video: korte speelfilm, maximaal 10 minuten lang. Atleetprofiel en documentaire: vanaf 10 minuten zonder maximumlimiet.

 7) Wat zijn de prijzen voor de 8 hoofdcategorieën?

De winnaars van elke categorie ontvangen een prijs van US$ 8.000 plus een herdenkingstrofee. De tweede geplaatste verdient US$ 3.000 en de derde geplaatste $ 2000.

 8) Wat is de categorie Jonge verslaggever onder de 30?

De categorie Jonge Verslaggever is een speciale optionele categorie die geen recht geeft op een geldprijs, gereserveerd voor degenen die geboren zijn na 1 januari 1994. De categorie Jonge Verslaggever Onder de 30 is in drieën opgesplitst: 1- Beste Jonge Fotograaf; 2- Beste Jonge Reporter één artikel); 3-Beste Jonge Reporter in Broadcasting (een inzending in audio of video). In deze categorieën wordt slechts één winnaar uitgeroepen. De winnaar verdient een AIPS-beurs voor een internationaal topsportevenement.

De winnaars van de AIPS Sport Media Award 2023 samen met de jury op het podium in het Spaanse Santa Susanna. Foto Carlo Pozzoni/AIPS Media

 9) Hoeveel inzendingen per persoon zijn toegestaan?

Er zijn slechts twee inzendingen per persoon toegestaan. Alle inzendingen moeten worden verzonden via de website www.aipsawards.com. Voor elke inzending moet een afzonderlijk deelnameformulier worden ingevuld.  

10) Kan ik deelnemen in twee verschillende categorieën?

Dat kan, zolang uw deelname voldoet aan de deelnameregels, inclusief uw professionele status.

11) Kan ik twee werken inzenden voor de categorie Jonge Verslaggever Onder de 30?

Nee, van de twee beschikbare inzendingen per persoon mag er slechts één meedoen in de categorie Jonge Verslaggever Onder de 30. Deelnemers zijn vrij om de resterende in een van de hoofdcategorieën te gebruiken.

12) Kan ik de twee inzendingen in hetzelfde deelnameformulier versturen?

Nee. Elke inzending moet worden ingediend in een apart deelnameformulier, met vermelding van de titel, een korte intro, link (indien van toepassing) en ondersteunend materiaal (bewijs van publicatie, vertaling, pdf's, audio- of videobestanden). Als er twee inzendingen op hetzelfde deelnameformulier worden aangetroffen, wordt gebruikers gevraagd dit vóór de deadline te corrigeren. Als er na de deadline twee of meer inzendingen in hetzelfde formulier worden aangetroffen, worden deze niet in aanmerking genomen.

13) Ik was de vorige edities winnaar/finalist, kan ik nog meedoen?

Absoluut, dat kan!

14) Hoe werkt het selectieproces?

Alle inzendingen worden gescreend en beoordeeld door een panel van AIPS-experts en mentoren die de longlist zullen opstellen. Daarna worden de kandidaten voor de shortlist geselecteerd. De best  beoordeelde werken gaan naar de volgende ronde, waarin de 12 leden van de jury de lijst van Top 10 kandidaten en de Top 3 van  genomineerden bepalen. De dag vóór de ceremonie komt de jury opnieuw bijeen en kiest de winnaars.

15) Waar vonden de vorige ceremonies plaats?

De openingsceremonie (januari 2019) vond plaats in Lausanne, Zwitserland, de Olympische hoofdstad en de stad waar het AIPS-hoofdkwartier was gevestigd. IOC-president Thomas Bach hield de openingstoespraak. De tweede editie (februari 2020) vond plaats in Boedapest, Hongarije, met deelname van FIFA-voorzitter Gianni Infantino. De derde editie was een virtuele ceremonie die op YouTube werd uitgezonden vanuit het middeleeuwse kasteel van Vigevano in Italië, vanwege de beperkingen van de pandemie. In 2022 vond de vierde editie plaats in Doha, Qatar. In april 2023 reisde de ceremonie naar Seoul, Zuid-Korea. Dit jaar werd de zesde editie gevierd in Santa Susanna, Spanje. 

16) Wat zijn de continentale ranglijsten?

Na de ceremonie publiceert AIPS de continentale ranglijst, gebaseerd op de nationaliteiten van de deelnemers, met de hoogst beoordeelde werken, onderverdeeld per categorie. Dit is een aanmoediging voor alle deelnemers en een viering van hun werk op regionaal niveau, in de zoektocht naar excellentie in de sportmedia. Alle deelnemers op de continentale ranglijst ontvangen een speciaal erkenningsdiploma.

17) Wat zijn de speciale vermeldingen en speciale aanbevelingen? 

Het AIPS Awards-bestuur geeft ook prestatiecertificaten en speciale onderscheidingen uit aan deelnemers die de finale niet hebben bereikt, maar wier werk hoog aangeschreven stond in het beoordelingsproces en de kernwaarden van AIPS vertegenwoordigt. Deze waarden omvatten het verdedigen van de mensenrechten en gendergelijkheid, het bestrijden van racisme en alle vormen van discriminatie, het bevorderen van een schone sportomgeving, het bieden van hoop voor sport, het bevorderen van sport als antwoord op geweld in conflictgebieden, het rapporteren met onafhankelijkheid en vrijheid, het verdedigen van het belang van onder meer toegang tot bronnen voor interviews, het bijdragen aan de ontwikkeling van de vrouwensport, het erkennen van de toekomst van sport, het opsporen en publiceren van originele sportverhalen, het vergroten van het bewustzijn over geestelijke gezondheid en het presenteren van innovatieve manieren van sportverslaggeving.

18) Hoe kan ik een aanvraag indienen?

U moet zich registreren op www.aipsawards.com en vervolgens uw werk uploaden. Alle stappen worden uitgelegd in deze link: https://www.aipsawards.com/single-news?id=20321

19) Wat is een bewijs van publicatie en waarom is het belangrijk?

Het is van fundamenteel belang om te controleren of een inzending is gepubliceerd tijdens de geldige deelnameperiode. Daarom vragen wij om een ​​bewijs van publicatie. Dit kan een pdf, een link of een screenshot zijn, afhankelijk van de media van uw inzendingen. Voor radioprogramma's en tv volstaat een brief van de redactie waarin wordt staat wanneer het programma is uitgezonden.

20) Wat zijn de speciale categorieën en hoe kan ik me aanmelden?

Onderzoeksrapportage is een speciale categorie die wordt samengesteld door de voorzitter van de jury, Gianni Merlo. De AIPS Sport Media Awards moedigt allerlei soorten onderzoeksprojecten aan en nodigt deelnemers uit om deze in de relevante categorie in te dienen, of het nu audio, video of schrijven is. Vanuit deze categorieën worden de speciale vermeldingen van onderzoekswerk voorgedragen.