Nieuws

‘Nog eentje dan…’ van Klippus en Volkers, hun laatste Olympische boek?

Nog eentje toe, het is een kreet uit het caféleven die we maar al te goed kennen. Die ‘ene, om het af te leren’ was ook de wens van collega Hans Klippus, toen de Olympische Spelen van Parijs naderden. Hij, de NRC- en AD-verslaggever met elf Spelen achter de naam, wilde als besluit van zijn loopbaan nog een keer een snel geproduceerd boek over de Olympische Spelen schrijven. Hij vond John Volkers, voor het ANP en de Volkskrant zestien keer voorzien van een olympische perskaart (E), bereid mee te doen. Klippus bleef in Nederland, alle sport kijken. Volkers had zich al gemeld voor Parijs 2024 om daar, in de Franse hoofdstad, voor NH Nieuws, Handbal Inside Magazine en Sport & Strategie te schrijven. Parijs 2024 (ondertitel: De verhalen van de Olympische Spelen) kon er nog wel bij in zijn lijstje schrijfopdrachten. Hij deed de achtergrondverhalen.

Toen de uitgever was gevonden, Topsport Community, konden de mannen aan de slag. Klippus (67) was aan de meet uitgeput. Een ernstig gebrek aan slaap had hem behoorlijk in de weg gezeten. Volkers (69) kwam iets frisser terug uit Parijs, waar hij in hotel Ibis Saint Denis morele ondersteuning had van de collega’s van Trouw en de Volkskrant. Maar woensdag 14 augustus was de kopij ingeleverd en vrijdag 23 augustus bleek het boek klaar en gedrukt.

Het boekwerk wordt in ‘controlled circulation’ in de Nederlandse topsportwereld verspreid. De schrijvers zijn blij met het laatste kunststukje, waarbij hun langjarige ervaring een mooi fundament bood voor het boek dat 184 pagina’s informatie biedt, afgerond met de prestaties van elke Nederlandse olympiër te Parijs en het medailleklassement met liefst 90 landen (115 bleven zonder prijs). Wie een exemplaar wenst, dient contact te zoeken met Topsport Community (Dorian Driessen). Zeggen dat je een olympisch verslaggever bent, helpt ongetwijfeld.