Nieuws

Vlammend betoog over spontaniteit van Rob de Leede op Sportknowhowxl

Rob de Leede, voormalig KNVB-perschef en huidig media officer bij FIFA (sinds 2002) en bij UEFA (sinds 2010), heeft in zijn column op Sportknowhowxl een lans gebroken voor de terugkeer van de spontaniteit en emotie in de mixed zone.

In zijn column verwijst De Leede vooral naar de voetbalwereld, waar spontane en emotionele reacties van spelers steeds vaker een zeldzaamheid zijn. De voetballers zijn meestal eerst gaan douchen, zodat de adrenaline al wat is afgezakt en de eerste emoties zijn verwerkt. In die zin bevielen de afgelopen Olympische Spelen hem prima.

Rob de Leede (Foto X)

Als docent aan de Haagse Hogeschool geeft hij nog wel eens voorbeelden uit zijn eigen praktijk aan studenten International Sportmanagement. Zoals de spelers van Juventus die in 2019 na het gelijkspel tegen Ajax in de kwartfinale van de UEFA Champions League heel lang in de kleedkamer achterbleven.

“De eerste wedstrijd in Amsterdam eindigde in 1-1 en dat viel de sterren uit Turijn, inclusief Cristiano Ronaldo, zwaar op de maag. Als dienstdoende media officer kon ik praten wat ik wilde, maar er kwam geen speler van Juventus de kleedkamer uit om de wachtende media te woord te staan”, herinnert De Leede zich. “Pas na middernacht kwam het fris gedouchte gezelschap tevoorschijn, zich quasi verbazend over zoveel media die al vertrokken waren. Zes dagen later won Ajax in Turijn met 2-1 en daarmee werd de Italiaanse arrogantie passend afgestraft.”

In dat licht beziet hij met vreugde de reacties van de atleten na hun prestaties op de Olympische Spelen. “In Parijs werden sporters vrijwel meteen na hun optreden richting de camera’s geleid om terug te blikken op hun prestatie. In het positieve geval leverde zo’n interview prachtige plaatjes op van uitgelaten en ongelovige sporters. In het negatieve geval zagen we tranen en emotioneel gesnotter, waar de kijker dan weer van alles van mocht vinden. De Nederlandse olympische ploeg tekende voor voldoende medailles én teleurstellingen om het hele palet van emoties voorbij te zien komen.”

Hoogtepunt voor De Leede was het interview met baanwielrensters Lisa van Belle en Maike van der Duin. “Tegen alle verwachtingen in haalden de prille twintigers brons op de madison en hun verbazing en verbijstering leverden een heerlijk schouwspel op van twee Hollandse meiden die nog steeds niet konden bevatten wat er allemaal was gebeurd. De rensters waren onbevangen en puur en hadden geen seconde nagedacht over wat ze wilden gaan zeggen. Ze waren zichzelf en dat is precies wat ik mensen door de jaren heen heb geadviseerd wanneer ze voor de camera een paar vragen moesten beantwoorden. Helaas is dat veel moeilijker dan het lijkt.”

En: “Ik moet bekennen dat ik na de Olympische Spelen nog geen voetbal heb durven kijken, bang dat veel voetballers het voorbeeld van Lisa en Maike niet hebben begrepen.”

Zie de gehele column: https://www.sportknowhowxl.nl/>achtergronden/feedback-xl/item/169027/commentaar-van----rob-de-leede