Nieuws

EVENEMENT

Kooi Stadion is als een sfeervol Engels onderkomen

Door Jonathan Ploeg
Zou het Kooi Stadion wel of niet op tijd af zijn? Dat was de vraag die iedereen die SC Cambuur een warm hart toedraagt de afgelopen maanden bezighield. Onlangs kwam daar vanuit de club dan toch het verlossende woord: de wedstrijd tegen Helmond Sport zou daadwerkelijk de ontgroening van de gloednieuwe Leeuwarder voetbaltempel zijn. 
 
De hype was de afgelopen periode geleidelijk aan opgedreven, onder meer met gelikte foto's en filmpjes. De geel-blauwe steile tribunes die dicht op het veld staan, de heldergroene grasmat, de open hoeken en de losstaande lichtmasten; ze kwamen vaak voorbij en deden voorkomen alsof het Kooi Stadion een sfeervol, Engels onderkomen was.
 

Clubfotograaf Henk Jan Dijks aan het werk in het Kooi Stadion. "Jammer van de uitslag (0-1) maar wat een mooi stadion is het geworden. Nu foto’s selecteren en doorsturen, geen verkeerde werkplek …."

De vraag luidde dan ook in hoeverre dat bij de eerste kennismaking ook daadwerkelijk zo zou aanvoelen. Het antwoord? Ja. Dat bleek afgelopen zondag al tijdens de warming-up, toen het gezang vanaf de langzaam volstromende tribunes op het veld neerdaalde en onder de daken bleef resoneren. De akoestiek was wat dat betreft sfeerverhogend. 
 
Natuurlijk, het Kooi Stadion is nog lang niet af. Van het verwezenlijken van businessruimtes, skyboxen, restaurants en het supportershome tot kantoren, toiletten, het parkeerterrein en de persruimte; er is de komende maanden, op z'n zachtst gezegd, voldoende werk aan de winkel in Leeuwarden. Vooral het hoofdgebouw is een punt van aandacht. 
 
Zo was het zondag ook nog een beetje behelpen voor het aanwezige journaille. De tafels op het stadionbalkon waren bijvoorbeeld te hoog afgesteld omdat de juiste poten nog niet waren geleverd en de krukken waren dan weer te laag, waardoor het gedurende de wedstrijd een staande receptie was. Althans, als je zicht wilde hebben op het hele veld.
 

Het Kooi Stadion in Leeuwarden (Foto's Henk Jan Dijks)

Begin 2025 moet het Kooi Stadion volledig afgebouwd zijn, dan volgt ook de officiële opening. Tot die tijd zal het elke thuiswedstrijd weer een verrassing zijn wat er wel/niet is afgemaakt. De meeste supporters hebben er vrede mee, krijg ik hier en daar wel te horen, ze maken van dichtbij de afbouw van 'hun' nieuwe thuis mee. Een bijzonder ervaring.
 
De enige smet voor hen was het wedstrijdverloop, want na een van beide kanten bepaald geen hoogstaande vertoning ging Helmond Sport er met de drie punten vandoor. Eredivisie in het Kooi Stadion, dat is de wens in Leeuwarden, maar de eerste wedstrijd in het nieuwe onderkomen heeft de hoop op promotie voor nu weer even een deukje gegeven.