Nieuws

Columnist Yoeri van den Busken aan de slag bij Supportersvereniging Ajax

Yoeri van den Busken (55), jarenlang columnist voor de NSP-website, gaat aan de slag bij de Supportersvereniging Ajax en het populaire mediamerk én magazine AjaxLife. De SV Ajax maakte deze toptransfer bekend in een persbericht.

Het nieuws betekent tevens een einde aan zijn bijdragen voor onze website. In een bericht op X schreven we daar het volgende over: “TOPTRANSFER! Onze geliefde columnist @yvdbusken  stapt over naar SV Ajax. Hij is te goed om hem te kunnen behouden. De NSP dankt Yoeri voor zijn altijd meeslepende columns in de afgelopen jaren. Wij wensen hem succes, in de overtuiging dat hij ook in een ander team zal excelleren.”

En onze columnist reageerde daar vervolgens op met: “Dank ook voor jullie vertrouwen, de ruimte om mijn gang te kunnen gaan en de prachtige afscheidstekst! Het was een feest om te doen. Tot ooit!”

Ajax-clubicoon Dennis Bergkamp met Yoeri van den Busken. (Foto collectie Yoeri van den Busken)

In het persbericht stelt Supportersvereniging Ajax dat zij “erin is geslaagd om in de huidige complexe transfermarkt toe te slaan en een topspeler binnen te halen. Per 1 september 2024 zal Yoeri van den Busken de gelederen van supportersvereniging Ajax komen versterken. Yoeri zal de positie ‘coördinator media & communicatie’ gaan bekleden”. Hij volgt Erol Erdogan op, die aan de slag is gegaan bij het Stadsarchief Amsterdam.

Yoeri van den Busken zegt in het persbericht : "Mijn jongste jeugd bracht ik door in Duivendrecht, tegenwoordig in de schaduw van de Arena maar toen nog op loopafstand van De Meer. Aan de hand van mijn vader wandelde ik op 4 juni 1979 door Betondorp, zijn geboortegrond, naar het stadion voor mijn eerste wedstrijd: Ajax-AZ '67 1-1. Ray Clarke scoorde aan de kant waar wij achter het doel stonden. Vanaf dat moment zit de club in mijn hart. Ik prijs me gelukkig dat ik daarna Johan Cruijff, Marco van Basten en Dennis Bergkamp live heb zien spelen. Net als veel mensen koester ik die pure voetbalromantiek aan de Middenweg, met dat unieke veld en waar - zoals Bobby Haarms me ooit toefluisterde - de 'Heilige Geest' woonde."

Van den Busken  begon zijn loopbaan medio jaren tachtig bij het Noordhollands Dagblad. Daarna stapte hij over naar Courant Nieuws van de Dag/De Telegraaf, waar hij in 1987 begon met het volgen van de jeugdopleiding en het reserveteam (het huidige Jong Ajax). Aansluitend was hij zeven jaar ghostwriter van Louis van Gaal en diens opvolger Morten Olsen. Tussen 2004 en 2008 fungeerde hij namens De Telegraaf als Ajax-watcher.

Van den Busken werkte tot 2017 voor Voetbal International als verslaggever, interim- en adjunct-hoofdredacteur. Nadien begon zijn eigen bedrijf in boeken en bladen, maakte reisverhalen, was hoofdredacteur van FourFourTwo (editie NL), publiceerde talloze sportbiografieën en kronieken van familiebedrijven, plus losse human- interestverhalen voor diverse opdrachtgevers. In 2020 keerde hij terug bij Mediahuis als eindredacteur.

Begin juni van dit jaar kwam zijn 25e boek uit: een voetbalbundel. In deze jubileumuitgave zijn ook verhalen opgenomen over Ajacieden die hij in de loop der jaren portretteerde: Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Rinus Michels, John Rep, Johan Cruijff, Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Hans Vonk, Jaap en Michael van Praag en Louis van Gaal.