SCHOT VOOR DE BOEG

Aan Dafne-met-microfoon loop je niet zo maar voorbij

Ja, zegt Dafne Schippers, als ik haar even aanspreek bij de studio’s van de NOS in Parijs, grote atleten komen graag even naar haar toe, nu zij met een microfoon en camera klaar staat op een van de vele rijen tv-stations die zo’n olympisch atletiektoernooi graag met snelle vraaggesprekken omlijsten. Jeroen Stekelenburg staat daar al vele jaren namens de NOS en Dafne, de Nederlandse grootheid uit de mondiale atletiek, secondeert hem. Man met zwart haar, vrouw met blond haar, opvallend duo sowieso.

Als Julien Alfred zaterdag namens St Lucia de 100 meter bij de vrouwen wint, dan komt Julien Alfred even bij die Nederlandse stand-uppers staan. Want daar staat Dafne Schippers, de zilveren-medaillewinnares van de olympische 200 van Rio (2016) en ook de tweevoudig wereldkampioen op die afstand (2015 en 2017). Def-nie schreeuwden de atletiekcommentatoren destijds. Ze was een sensatie, een schitterende tulp uit dat vlakke polderland, zoals Femke Bol dat nu is.

Dafne Schippers is niet de enige kampioen die in sportieve tv-producties wordt betrokken. Het is een trend. We zagen de voorbije weken Epke Zonderland en Inge de Bruijn bij de NOS passeren. Bijzinnen overbodig bij deze twee monumenten uit de olympische sport. Céline van Gerner is onmisbaar bij het turncommentaar van Edwin Cornelissen. Probeer maar eens met goed fatsoen Hans van Zetten op te volgen?

Bij RTL, de Humberto à Paris-avondshow, is wereldkampioen handbal Tess Wester (tegenwoordig Lieder) een talent, aldus chef-sport Marcel Maijer. Daar werkt ook Irene Schouten, de drievoudig olympisch schaatskampioen. Je zoudt haar eerder bij de komende Winterspelen van Milaan verwachten. Ze fietste evenwel een stuk van het olympische wielerparkoers. Want fietsen is haar tweede natuur. Zoals Schippers even het paarse tartan van Stade de France uitprobeerde.

Gregory Sedoc, Stef Clement, Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten, Mark Tuitert, Erben Wennemars, Ireen Wüst, Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk, Jan Smeekens, Henk Grol, de rij is eindeloos. Net gestopte topsporters doen feitelijk sportjournalistiek werk. Het is een ontwikkeling die in andere landen al lang bezig was. Marcella Mesker(tennis) en Joan Haanappel (kunstrijden) waren lange tijd pioniers in Nederland.

In Parijs werd oud-zwemmer Rowdy Gaines in het zonnetje gezet. Hij was in 1984 wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de 100 meter vrije slag, maar staat sinds 1992 elke olympische zwemwedstrijd te becommentariëren namens het Amerikaanse NBC. Voor Nederland probeerde Pieter van den Hoogenband een jaar of tien terug die rol voor Eurosport, maar hij merkte ook dat commentaarwerk naast talent en kennis toch wel enige opleiding dan wel begeleiding vereiste.

Hij deed assisterend commentaar bij de gouden race van Maarten van der Weijden in Beijing. Hoogie verloor zichzelf en rende midden in de reportage het platform op om grote Maarten te feliciteren. Nu is VdH chef de mission en praat hij gemakkelijk, met als doel de Nederlandse ploegleden in Parijs (en eerder Tokio) te motiveren en vooral kalm en zichzelf te blijven. Daar is hij, met zijn vier olympische deelnames, de grote kenner. Esther Vergeer, een beroemd rolstoeltennisser, doet hetzelfde werk voor de paralympische ploeg.

Dinsdag (6 augustus) werden in Parijs door de wereldsportpers organisatie AIPS actieve sportjournalisten en sportfotografen gehuldigd die tien of meer keren de Olympische Spelen hebben verslagen. Fotograaf Soenar Chamid heeft er namens Nederland twintig achter de naam staan. Over de koploper bij de schrijvers zwijgen wij, prudent. Benieuwd of we in 2060 Dafne Schippers gehuldigd zien als uiterst trouw atletiekvolger die het zo lang (liefst tien Olympische Spelen) heeft volgehouden bij de publieke zender NOS.

John Volkers, voorzitter (16 Spelen).