Wim van Hemert, de atletiekman van het ANP, overleden
(Door Guus Mater)
Op 85-jarige leeftijd is Wim van Hemert overleden. Van Hemert was jarenlang sportverslaggever bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).
Atletiek was één van zijn specialismen. De moeder der sporten was, zeg maar, zijn hartstocht. Daarnaast schreef hij veel over boksen en turnen. Verder was Rotterdammer Van Hemert de vaste man voor berichtgeving over Feyenoord.
Behoudens een kort uitstapje naar Sijthoff Pers heeft hij 34 jaar voor het ANP gewerkt. Hij versloeg Olympische Spelen, wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen. Nauwgezet hield hij elk jaar seizoenranglijsten bij. Zijn focus op atletiek leidde tot discussie op de sportredactie toen Johan Cruijff in 1983 een contract bij Feyenoord tekende en zijn loopbaan daar afsloot met een landskampioenschap en bekerwinst. Met de sensationele transfer was enigszins lichtvaardig omgegaan.
In een tijd dat verhalen nog werden doorgebeld, leerde hij me bij voetbal na 35 minuten te gaan schrijven, zodat ik in de rust twee vel kon voorlezen. In de tweede helft volgde de rest van het verhaal en op het slotsignaal de inleiding, steevast aangekondigd met: Attentie redacties, hier volgt de inleiding. Krantenredacties hoefden de takes alleen maar in de goede volgorde af te drukken.
Collega’s waardeerden de atletiekverhalen vanwege hun betrouwbaarheid. Voor hen was hij een vraagbaak. Atleten gaven hoog op van de atletiekkennis van Van Hemert. Tijdens de wereldkampioenschappen in Rome (1987) waren aan het einde van de tweede dag van de tienkamp alle opgeslagen gegevens op zijn laptop na een stortbui verdwenen. Wonderwel slaagden de technische mensen van het ANP-hoofdkantoor in Den Haag erin alle cijfers terug te halen.
In de jaren zeventig was hij tevens eindredacteur van De Atletiekwereld. Als adviseur speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van het naslagwerk ‘1870-2000, 130 jaar atletiek in Nederland’. Verder schreef, bewerkte en vertaalde hij boeken over ‘zijn’ sporten en de Olympische Spelen. In ‘Marathonklassiekers’ vertelt Van Hemert dat het verhaal dat een Griekse soldaat de boodschap van de overwinning op de Perzen eeuwen voor Christus lopend naar Athene bracht door een Fransman is verzonnen.
Nadat hij begin 1996 met vut ging, bleef hij aan het werk voor de Marathon Rotterdam. Begin jaren tachtig had hij met enkele anderen aan de basis gestaan van de eerste Nederlandse stadsmarathon die ook internationaal veel betekende. Daarnaast was hij niet te beroerd om een jubileumboekje te schrijven voor de Stichting Marathon Amsterdam.
Sinds ruim een jaar verbleef Van Hemert in een verpleeghuis. Zijn vrouw Elly meldde dat zijn gezondheidstoestand langzaam maar zeker achteruitging. ,,De belangstelling voor atletiek is weg en Feyenoord interesseert hem ook helemaal niks meer,’’ zei ze. Hij overleed op zaterdag 20 juli. Een deel van het omvangrijke archief van Wim van Hemert is geschonken aan de Stichting Atletiekerfgoed.