EURO2024 biedt de media nog wel wat obstakels
De aanloop naar het EK voetbal verliep voor menige collega met nogal wat hindernissen. In de dagen voor de openingswedstrijd ontvingen we op het NSP-bureau bijvoorbeeld opmerkingen van collega’s over gedoe met de accreditaties. Vooral de veiligheidscheck door de Duitse autoriteiten leverde problemen op. Niet ieders naam bleek correct overeen te komen met de gegevens van de UEFA, waardoor er vragen kwamen over de juistheid van geboorte- en doopnamen. Eén fotograaf reed zelfs onverrichter zake naar Düsseldorf voor het ophalen van zijn accreditatie, om tot de conclusie te komen dat niet alle doopnamen correct in de veiligheidssystemen waren opgenomen. Hij kon enkele dagen later opnieuw en met succes een poging doen. De UEFA deed overigens haar best het accreditatieproces verder zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Beeld van de ontspannen sfeer rond het Nederlands elftal, zoals Denzel Dumfries met zijn kinderen na afloop van de trainingssessie van het Nederlands elftal in het AOK Stadion in Wolfsburg. Foto ANP/Hollandse Hoogste/Maurice van Steen
De eerste dagen van het EK geven een wisselend beeld. Over de werkomstandigheden in de thuishaven van Oranje in Wolfsburg geen opmerkingen: de media zeggen er goed te kunnen werken en goed verzorgd te worden. En ook de omstandigheden in de mixed zone na afloop van Nederland-Polen in het Volksparkstadion in Hamburg waren redelijk tot goed. Dat kwam vooral doordat de KNVB zich inspande om het Nederlandse journaille behulpzaam te zijn, ondanks de krapte en de drukte.
Elders in de stadions verlopen de zaken moeizamer, zo blijkt uit onze contacten binnen de werkgroep van AIPS Europa die toeziet op de werkomstandigheden. Een van de ergernissen is het stoeltoewijzingssysteem voor de schrijvende media, zoals ook in Hamburg het geval was. Voor de sportfotografen werkt die stoeltoewijzing uitstekend, voor de schrijvende media minder goed omdat zij soms met twee of meer collega’s van hetzelfde medium bij elkaar moeten zitten voor essentieel werkoverleg. In de praktijk blijkt het niet altijd mogelijk om in dezelfde groep op hetzelfde tijdstip twee of meer naastgelegen werkplekken op de tribune te kiezen, bijvoorbeeld als een collega van een ander medium eveneens een plaats heeft geclaimd. Ruilen is weliswaar toegestaan, maar kost tijd en energie.
Een groot gordijn wordt gesloten tegen het bekijken van de training tijdens een trainingssessie van het Nederlands elftal in het AOK Stadion op 18 juni 2024 in Wolfsburg, Duitsland. Oranje traint verder achter gesloten deuren. Foto ANP/ KOEN VAN WEEL
De AIPS-werkgroep zal dit probleem met de stoelallocatie bij de UEFA onder de aandacht brengen, evenals andere problemen, zoals de soms zeer beperkte ruimte in de mixed zone. In de stadions is volgens onze Duitse collega’s voldoende ruimte, maar wordt er onvoldoende rekening gehouden met de grote belangstelling. Zo zijn er klachten over de geluidskwaliteit in de mixed zone, lopen spelers in de diverse stadions resoluut de media voorbij en is parkeren een probleem, zelfs voor camerateams en fotografen met hun apparatuur. Een van de Nederlandse journalisten dacht voor 24 euro een parkeerplaats (P1!) dichtbij het stadion te hebben gekocht, maar moest desondanks een half uur lopen. We houden jullie vanzelfsprekend op de hoogte, maar schroom niet eventuele tekortkomingen onder onze aandacht te brengen.
GERARD DEN ELT, algemeen secretaris NSP