Nieuws

Biefstuk in de broek en andere sportmythes ontrafeld

Wielrenners ontbeten in de tijd van Merckx en Zoetemelk met biefstukken en rijst en stopten een lapje van het malse vlees in hun koersbroek indien ze met ‘zitvlakproblemen’ te kampen hadden.

Sportarts Tom Teulingkx en auteur Marc Geenen belichten in hun op 28 mei te verschijnen boek Biefstuk in de broek de vele wondermiddelen en sportmythes die in de loop der tijd zijn ontstaan om prestaties te verbeteren. Zoals: werken warme zalven tegen gewrichtspijn? Is barefoot running echt zo gezond? Is natriumbicarbonaat het nieuwe prestatieverhogende wondermiddel? Het antwoord op dat laatste vraagstuk werd eerder al gegeven door wielercommentator Stef Clement. (Zie: https://nos.nl/artikel/2469563-bakpoeder-nieuw-wondermiddel-voor-wielrenners-natuurlijk-niet)

Volgens de auteurs circuleren in de sport veel verhalen over wondermiddeltjes om de pijn te verzachten, trainingstechnieken met spectaculaire resultaten en voedingspreparaten die je kracht, uithouding en ultrasoepele spieren beloven. Teulingkx en Geenen bekijken volgens de uitgever alles door een medische, kritische en wetenschappelijke bril en zoeken de antwoorden op dit soort vragen. De informatie is wetenschappelijk getoetst en ‘op een frisse en humoristische manier geschreven. Gegarandeerd gesprekstof voor in de kantine of in de kroeg!’

Teulingkx is onder andere huisarts, sportarts en bondarts van Belgian Cycling. Geenen is medisch auteur. docent aan de Vlaamse trainersschool en adviseur van de Vlaamse minister van Sport.

Tom Teulingkx & Marc Geenen – Biefstuk in de broek. Verschijnt 28 mei bij Manteau. ISBN 978 90 223 4107 0 | Hardcover | 208 pag. | € 24,99