Nieuws

AIPS-congres in fitte omgeving

Vier dagen congresseren in The Fitness Capital of The World is vanzelfsprekend een aanslag op de conditie van alle aanwezige sportjournalisten. Zeker als tegen het einde van het 86e congres van de AIPS in de Catalaanse badplaats Santa Susanna ook nog eens de eerste bodybuilders en afgetrainde sportschoolvrouwen inchecken in het congreshotel voor hun internationale kampioenschappen. Dan pas merk je welke invloed de overvloedige buffetten hebben gehad.

Het was kortom een scherp contrast tussen the muscles and the braines daar in de badplaats op een uurtje rijden boven Barcelona. Een bijzonder congres ook, want het is komende zomer 100 jaar geleden dat de wereldfederatie van sportjournalisten werd opgericht, nog wel in de boksring tijdens de Olympische Spelen van Parijs in 1924.

Deelnemers aan het AIPS-congres in Santa Susanna. (Foto Carlo Pozzoni/Nordcap)

In Santa Susanna werd gedebatteerd over hedendaagse kwesties die later in de tweede eeuw van het bestaan van de AIPS hun beslag zullen krijgen. Zoals de nieuwe opzet van de strijd om de UEFA-titels Champions/Europa/Conference League , de laatste stand van zaken rond de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Parijs, de toekomstige rol en invloed van kunstmatige intelligentie op de sportjournalistiek, de gevolgen van de diverse gewapende conflicten voor de sportverslaggeving, gendergelijkheid en inclusie in de sportverslaggeving, nee, de aanwezigen uit 94 landen van alle continenten hebben namens de beroepsgroep echt wel zinnige dingen gedaan. Bovendien was het kloteweer en was Barcelona nét te ver weg voor een leuk uitstapje.

Ter zake dus. Allereerst de mededeling dat de NSP in samenspraak met onze Duitse, Belgische en Ierse collega’s weer een stapje verder is gekomen in de pogingen om de werkomstandigheden rond de Europese velden te verbeteren. Vorig jaar werd op initiatief van de vier landen een werkgroep in het leven geroepen die in samenspraak met de UEFA ervoor wil zorgen dat fotografen voortaan gevrijwaard blijven van vuurwerk, bierdouches enzovoorts. Ofschoon er enkele gesprekken zijn gevoerd met UEFA’s mediachef Thomas Giordano, hadden we eerst intern binnen AIPS Europa wat plooien glad te strijken. Dat is in Santa Susanna gebeurd en daardoor kunnen we met een iets uitgebreidere werkgroep, onder wie ook een vertegenwoordiger van L’Équipe, aan de slag om een aantal kwesties aan te pakken.

Een van de zaken die zal worden geagendeerd is de toenemende aanwezigheid van mediateams namens de clubs, die het werken voor de media bemoeilijken. In een gesprek met de eveneens aanwezige Giordano stelde deze dat de clubmedia in principe gelijkgesteld zouden moeten worden met de reguliere, geaccrediteerde sportjournalisten en -fotografen. Want media zijn media. Alleen voor rechtenhouders moet een uitzonderingspositie worden gemaakt. Het zal nog wel een hele toer worden om de Europese clubs en hun eigen media daarvan te overtuigen, maar we moeten ergens beginnen om alle media fair en gelijkwaardig te behandelen.

Qua kunstmatige intelligentie werd door een gezelschap hoofdredacteuren en een vertegenwoordigster van de UNESCO de oproep gedaan om vooral te werken aan regelgeving. De beroepsgroep zou met name kunnen werken aan zelfregulering, die steeds kan worden aangepast als de stand van de techniek daarom vraagt. Maar het deskundige panel ziet ook grote mogelijkheden om sprotverslaggeving met behulp van AI te verbeteren en te verrijken, uiteraard binnen ethische grenzen. De vertegenwoordigster van de UNESCO is echter niet somber als het gaat om werkgelegenheid in de sportjournalistiek: “De machine gaat de mens niet vervangen.”

De AIPS zal aan de vooravond van de Olympische Spelen in Parijs het formele eeuwfeest vieren, mogelijk in het bijzijn van de Franse president Emmanuel Macron. Over de plaats van het volgende AIPS-congres is nog geen besluit genomen. Kandidaten zijn Rabat (Marokko), Chengdu (China), Muscat (Oman) en mogelijk Angola.

Gerard den Elt, algemeen secretaris NSP