België leren begrijpen aan de hand van de wielerhistorie
Van de hand van schrijver en journalist Flip van Doorn is dit voorjaar het boek De Ronde van België verschenen. Volgens uitgeverij Thomas Rap is het “een groots opgezette zoektocht naar de wordingsgeschiedenis van het land en een schitterend eerbetoon aan de sport die er onlosmakelijk mee verbonden is”. Geen wonder dat het boek in samenhang met de voorjaarsklassiekers in de winkels ligt.
Van Doorn schrijft al meer dan twintig jaar over Nederland en publiceert onder meer in Algemeen Dagblad en Trouw . Hij schreef meerdere boeken, zoals De eerste wandelaar en Een verzonnen koninkrijk.
In De Ronde van België (prijs €34,99) legt Van Doorn via een proloog en zeven etappes 3750 kilometer af door landschappen, dorpen en steden in het hele land. Onderweg slaat hij zijpaden in, maakt omwegen, ontmoet talloze mensen en hoort verhalen aan over legendarische renners als ‘IJzeren’ Briek Schotte en Frank Vandenbroucke. Maar ook de (kunst)historie wordt niet vergeten.
Nergens ter wereld is het wielrennen zo verweven geraakt met het leven van alledag, zo onlosmakelijk verbonden met de historie van het land en het wezen van zijn inwoners als in België, constateert de auteur. Aan de hand van de parcoursen van enkele grote Belgische wielerklassiekers neemt Flip van Doorn, fervent koersliefhebber, de lezer mee in het streven om als buitenstaander het land en zijn inwoners beter te begrijpen.