Heppenhuis zei daar zelf over in de podcast Vak IJ: ,,Ik heb nooit de indruk gehad dat spelers de gesprekken onprettig vonden.” ‘Merle hield haar rug recht’, concludeert de NSP-jury.
Arne Slot en Merle Heppenhuis. FOTO FARDAU WAGENAAR
Juryrapport Sportjournalistiek talent van 2023
*Als ze zeggen dat de jeugd de toekomst heeft, gelooft de jury dat meteen, bij de drie kandidaten die dit jaar aanspraak maakten op de titel Sportjournalistiek talent van het Jaar.
Ze zijn hier vandaag allemaal en hoewel slechts één zal winnen, verbaast het ons niet dat zij door hun collega’s zijn voorgedragen. Alle drie hebben hun naam gevestigd in de sportjournalistiek. Ieder op andere wijze.
Een veelzijdig talent
Laten we beginnen bij Sjoerd Keizer van Voetbal International. Of moeten we zeggen: ‘Skiete Sjoerd’, jouw geuzennaam in de Dick Voormekaar Podcast? De podcast die je wekelijks maakt met bestsellerauteur Michel van Egmond en Feyenoord-clubwatcher Martijn Krabbendam. Zij mogen dan het hoogste woord voeren, jij bent de onmisbare schakel achter de knoppen. Opnemen, gasten bellen, monteren, jij regelt het. En daarmee zijn we er nog niet. Want deze 27-jarige journalist doet nog meer bij VI. Je bent te zien in video’s, je presenteert andere podcasts en schrijft nog verhalen over media voor het blad en de site. Met die veelzijdigheid pas je perfect in het moderne medialandschap, waarin het geschreven woord allang niet meer domineert. Je gunt elke redactie een Sjoerd Keizer.
De drijvende kracht van Voetbalprimeur
Dan Dennie van Laar. Oók al een veelzijdig journalist. Hij is als hoofdredacteur misschien wel de belangrijkste schakel achter de groei van de website Voetbalprimeur. Hij scoort primeurs, geeft duiding op tv en zet nieuwe podcasts op. Eén daarvan, de DoneDeal-podcast, over transfers, klom afgelopen zomer meteen naar de 12e plek in de podcast top 100. Chapeau. De vraag is echter of iemand van 30 jaar nog als talent kan worden bestempeld. De jury prijst jouw werk, maar vindt ook dat deze prijs een jongere kandidaat toekomt.
Presentator Marcel Maijer in gesprek met het Sportjournalistiek Talent van 2022, Matthijs van Dam (Trouw), na de overhandiging van de prijs aan Merle Heppenhuis.
De geboycotte clubwatcher
Onze laatste kandidaat, Merle Heppenhuis, valt qua leeftijd in de juiste categorie. Zij is 27 jaar en is sinds zomer 2022 PEC Zwolle-watcher bij De Stentor. Eerder was zij freelancer voor de krant, nadat zij in 2018 haar studie journalistiek aan de Hogeschool Windesheim had afgerond. Toen zij daar haar eindverhaal inleverde over vrouwelijke handbalsters (‘Waren het handbalhelden of hobbyisten?), waren haar beoordelaars onder de indruk. Die kan zo de sportjournalistiek in, dachten ze op Windesheim. En ze kregen gelijk.
Nu zijn we bijna zes jaar verder en heeft Heppenhuis haar handen vol aan PEC Zwolle. Geen makkelijke job. Wie clubwatcher is geweest, kent de grillige dynamiek van deze rol. In tijden van voorspoed staat de deur wijd voor je open, na kritiek ben je al snel de boeman. Heppenhuis werd afgelopen jaar zelfs al geboycot door PEC Zwolle. Van het naderende record van meeste wedstrijden voor PEC van verdediger Bram van Polen bleek niets te kloppen en dat schreef zij op. Want: nieuwswaardig. Iets wat ze bij PEC niet leuk vonden.
Het toont aan dat de winnaar van deze prijs uit het juiste hout gesneden is. Inderdaad, Merle Heppenhuis is verkozen tot het sportjournalistieke talent van het jaar. Als eerste vrouw.
De jury vindt haar werk veelbelovend. Spreken we in voetbaltermen, dan zit Heppenhuis scherp op de bal. Zonder moeilijke kwesties te mijden en ontzag voor de mensen waarover zij bericht, voorziet zij de lezers van De Stentor van relevante en interessante verhalen die ertoe doen. In woorden, maar ook via de PEC Zwolle-podcast Vak IJ. Zij bewijst daarmee dat regionale kranten een ideale kweekvijver voor talent zijn én vooral dat het loont om jonge mensen een kans te geven.”