VESTINGCROSS HULST
Fotografen belanden met apparatuur in water, geduwd of niet?
Twee fotografen zijn vorige week tijdens hun werk bij de Vestingcross in Hulst in het water beland. De schade aan hun apparatuur beloopt de 30.000 euro. Onduidelijk is echter wat de toedracht is.
De fotografen in kwestie, de Nederlander Bart Hazen en de Belg Billy Ceusters, stellen dat zij door het publiek in het water zijn geduwd. Ooggetuigen en organisator Bram de Brauwer zegt dat daarvoor echter geen bewijs is en stelt dat de fotografen op een smalle richel achter het publiek zelf zijn uitgegleden. Perschef Guy Vermeiren van Flanders Classics zegt geen uitspraken te doen omtrent de schuldvraag, maar erkent dat er meerdere versies van de gebeurtenissen zijn.
De Vlaamse fotograaf Billy Ceusters wordt door omstanders uit het water geholpen. TV Beeld Sporza.
Fotograaf Bart Hazen was ondanks herhaalde pogingen niet bereikbaar om zijn lezing te delen.
Op de website https://wielerverhaal.com/2024/01/01/fotograaf-die-in-hulst-in-het-water-werd-geduwd-door-opdringerige-cross-fans-15-000-euro-materiaalschade-dat-is-niet-de-bedoeling/ zegt Ceusters dat hij mogelijk zonder opzet een duw heeft gekregen
“Ik durf niet zeggen dat ik vrijwillig in de vijver werd geduwd”, zegt Ceusters op die website. “Misschien verloor iemand wel zijn evenwicht. De dader zag ik alvast nooit meer terug en was verdwenen toen helpende handen me uit het water hielpen. Toen ik een duw in de rug kreeg, zette ik nog wel mijn voetje, maar ik schoof weg in het water. Het zou best wel eens kunnen dat de fans ter hoogte van de vijver hun goede uitkijkpost niet wilden afstaan en dus verdedigden terwijl ze niet merkten dat we met dure lenzen rond de hals liepen.”
De incidenten vonden plaats op vrijdag 30 december langs het parcours in Zeeuws-Vlaanderen, waar de laatste veldrit van het jaar werd gehouden. Rond het parcours hing een grimmige sfeer. De organisatie van de Vestingcross omschrijft het als volgt:
“Gisteren was een topdag voor Hulst. Meer dan 22.000 toeschouwers zagen hoe Nederland beide elitepodia kleur gaf met winnaars Puck Pieterse én Mathieu van der Poel als primus. Toch zat er jammer genoeg ook een zwart randje aan deze mooie dag. Eentje dat het euforische gevoel toch wel tempert. Een paar enkelingen onder die duizenden andere - voorbeeldige - supporters vonden het nodig om niet alleen Mathieu van der Poel te beschimpen en te bekogelen met bier, ook twee persfotografen werden achteloos in het water geduwd door een stel onverlaten.”
Organisator Bram de Brauwer zegt dat nader onderzoek heeft geleerd ‘dat het verhaal niet klopt’. Hij beroept zich op camerabeelden van de gebeurtenissen en op ooggetuigen die op Facebook een andere lezing geven. Zo zouden omstanders de fotografen zelfs uit het water hebben geholpen. “Fotografen mochten vanwege het vele publiek gewoon over het parcours lopen, maar kennelijk vonden deze twee het toch nodig om achter het publiek langs te lopen, waar de kans om in het water te belanden veel groter was. Een van de fotografen beweert dat degene die hem in het water zou hebben geduwd, zich meteen uit de voeten heeft gemaakt. Maar op de camerabeelden zien we niemand wegrennen. Wat ons betreft hier sprake van een stom ongeluk.”
De organisatie van de Vestingcross zegt uit de gebeurtenissen wel lering te trekken. In samenspraak met Flanders Classics zal bij een volgende editie wel een duidelijkere looproute voor de media worden aangegeven.
“In onze evaluatie van deze editie zullen wij dan ook richting volgende edities samen met verschillende instanties zoals gemeente Hulst, Flanders Classics, beveiliging en onze persdienst bekijken hoe wij renners en persmensen beter kunnen beschermen. Wij kunnen immers niet toestaan dat de goede naam van onze wedstrijd teniet zou gedaan worden door deze individuen”, schrijft de organisatie van de Vestingcross op haar Facebookpagina.