Vrouwen voldoen niet aan NOS-eis voor voetbal-commentatoren
NOS Sport kreeg begin dit jaar 66 aanmeldingen binnen voor een externe vacature voor de functie tv- voetbalcommentator. De hoop was dat zich ook talentvolle vrouwen zouden melden. Maar tussen de 66 aanmeldingen zaten drie vrouwen, die volgens de NOS niet voldoende niveau hadden
,,Als je vrouw bent en je denkt dat dit je ligt, is het opvallend dat je niet op zo'n vacature reageert. Van de andere kant snap ik wel dat er een hindernis is, want we hadden in de eisen staan dat we iemand zoeken met drie jaar werkervaring", zegt Arno Vermeulen, chef commentatoren bij NOS Sport, in Trouw over de vacature.
Die eis roept vragen op bij Suze van Kleef, sinds twee jaar een vast geluid bij Langs de lijn. ,,Vrouwen met drie jaar ervaring bestaan niet. Ik kom ze in ieder geval niet tegen. Dan gaat het dus al mis bij het opstellen van die vacature. Ik heb zelf niet eens drie jaar ervaring”, aldus Van Kleef in Trouw.
Arno Vermeulen (anp foto; Sander Koning)
Suze van Kleef - deze zomer mede-presentator van het NOS-programma rond het WK voetbal voor vrouwen - heeft naar eigen zeggen 'geen enorme ambitie' om de stap naar tv-commentator te maken.
Volgens Vemeulen was de eis van drie jaar werkervaring zo geformuleerd omdat er anders honderden reacties zouden zijn gekomen, ook van mensen zonder enige kwaliteiten. Vermeulen bestrijdt in Trouw dat het na de ophef over grensoverschrijdend gedrag en een machocultuur bij NOS Sport nog moeilijker is geworden voor vrouwen om een stap naar de sportredactie te wagen. ..Ik geloof daar niks van. Voor die ophef was het ook uitermate moeilijk om aan vrouwelijke voetbalcommentatoren te komen. Als er nu een getalenteerde vrouw bij ons zou willen werken, zal ze zich denk ik niet laten weerhouden door wat er de afgelopen maanden aan publiciteit rondom NOS Sport is geweest."
Enkele jaren terug namen Dieuwke Wynia en Hugo Borst het initiatief om via een tv-programma vrouwen op te leiden tot voetbalanalist of commentator. Het kwam niet van de grond. In zowel Engeland als Duitsland doen vrouwen al enkele jaren live verslag van wedstrijden op het hoogste niveau.
Volgens Jacco van Sterkenburg, bijzonder hoogleraar sport, media en diversiteit, doen mediaorganisaties en zendgemachtigden er te weinig aan om vrouwen in de commentaarpositie te krijgen. ,,We weten uit onderzoek dat de mening van het publiek belangrijk is, maar dit kan ook als excuus worden gebruikt door zenderbazen. Zo van: het publiek wil liever een mannelijke commentator horen. Maar als je daar niemand anders neerzet, wen je er ook nooit aan."
Suggestie van Arno Vermeulen: ,,Misschien is het een idee om gestopte vrouwelijke voetballers te benaderen voor die baan en een soort klasje te beginnen. Kijken of het iets oplevert. Maar we moeten er altijd voor zorgen dat we de absolute top in huis hebben."