IN DE SPO(®)TLIGHT

Willem Held, auteur boek over topsporter Ingrid Visser en haar tragische dood

Gruwelijke details over de moorden in Spanje in 2013 op volleybal-recordinternational Ingrid Visser en haar vriend Lodewijk Severein leven nog altijd voort op de websites van Nederlandse kranten  ‘Ze zouden zijn gemarteld, Severein had connecties met de georganiseerde misdaad.’ In het boek ‘Ingrid Visser – haar topsportleven en haar tragische dood’ verbaast auteur Willem Held (de Telegraaf) zich over die beweringen zonder bewijs.

Door Henk Mees

Willem Held met het door hem geschreven boek (Foto: Etienne Oldeman)

Willem, aantoonbare onzin noem jij het, wat destijds in de kranten is verschenen.

,,Ja, ik heb me verbaasd, me geschaamd zelfs voor onze beroepsgroep, hoe gemakkelijk ook de Nederlandse kranten alle onzin en onwaarheden uit de Spaanse media hebben overgenomen, zelfs de meest keurige kranten. Er was sprake van een zakelijk conflict over vermoedelijk niet meer dan anderhalve ton, dat kan gebeuren. En het blijft ook gruwelijk dat hun lichamen in stukken zijn gesneden om ze zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Maar het is uitermate pijnlijk voor de nabestaanden als ze nu nog worden geconfronteerd met verhalen over martelingen en onderwereld-praktijken.’’

Is dat in de rechtszaak in 2016 zo aan de orde gekomen?

,,Nee, helemaal niet. Ik heb in Spanje met de officier van justitie gesproken. De verhalen die rondgingen in de Spaanse kranten zijn al tijdens het onderzoek losgelaten omdat er geen enkel bewijs te vinden was voor martelingen en banden met bijvoorbeeld de Russische maffia. Ingrid en haar vriend zijn gewoon tegen een volslagen idioot aangelopen die in paniek twee Roemenen voor een grijpstuiver had ingehuurd. In mijn eigen onderzoek heb ik ook geen aanwijzingen kunnen vinden voor wat er allemaal is beweerd.”

Hebben Nederlandse media die deze verhalen online handhaven gereageerd op jouw visie, zoals je die bijvoorbeeld in Op1 al naar voren hebt gebracht?

,,Nee, ze kunnen zich natuurlijk beroepen op Spaanse kranten als bron. Op de site van de Telegraaf heb ik de zaken die absoluut niet kloppen, laten weghalen. Andere kranten zou ik haast willen bellen met het verzoek: haal dat er eens af of plaats er wat kanttekeningen bij.”

Ben je bij de rechtszaak geweest?

,,Nee, achteraf gezien had ik er bij moeten zijn. In zo’n zaak als deze gaat het om misdaad en niet om de sport. Zo werkt dat bij een krant. Iedereen kent Ingrid Visser nu van de moorden in Murcia, over haar sportleven viel veel meer te beschrijven.”

Jouw boek leest enerzijds als het levensverhaal van Ingrid Visser, maar ook als een poging het op te nemen voor haar vriend.

,,Ik ben vooral op zoek geweest naar de waarheid. Ja, en dan baal ik ook dat een Nederlandse zakenpartner van Lodewijk Severein er niet over wil praten, misschien ook wel omdat het een pijnlijke kwestie blijft die hij niet meer wil oprakelen.”

Wanneer kwam het idee voor dit boek op?

,,Ik heb de carrière van Ingrid Visser van begin af aan meegemaakt, eerst als verslaggever van Volleybal Magazine, daarna voor de Telegraaf. Uit die tijd kende ik ook Lodewijk, die teammanager was, én haar moeder. Met haar moeder heb ik na haar dood af en toe een kopje koffie gedronken. Toen ik na de rechtszaak in 2016 aankaartte dat ik een boek wilde schrijven, stelde ze dat zeer op prijs. Ik kreeg ook alle medewerking van haar familie en van vrienden. Ze zien het boek ook als troost. “

Wat maakte Ingrid Visser groot als volleybalster?

,,Geen voetballer, geen hockeyer, geen handballer heeft zoveel interlands gespeeld, 514 liefst, en zoveel WK’s en EK’s meegemaakt. Een grote persoonlijkheid. Ze was met Manon Flier een volleybalster van wereldklasse. Ze hebben geen grote titels gewonnen omdat de rest van het team niet meer dan gemiddeld was. Ingrid Visser verdient een hele mooie plek in de Nederlandse sportgeschiedenis.”