IN DE SPO(®)TLIGHT

Arco Bomgaars, clubwatcher FC Dordrecht

‘Uitgekeken op FC Dordrecht? Totaal niet’ 

Ruim een kwart eeuw lang al volgt journalist Arco Bomgaars (52) de wedstrijden van FC Dordrecht voor AD/De Dordtenaar. Is hij daarmee de langstzittende clubwatcher in het betaald voetbal? ,,Als freelancer kan ik niet dagelijks op de club zitten zoals Rik Elfrink dat doet bij PSV of Mikos Gouka bij Feyenoord, maar ik volg de club wel zo nauw op de voet dat je mij ook clubwatcher kunt noemen”, zegt Bomgaars.

 door Henk Mees

 Arco, ben je wel eens nagegaan wie nóg langer een club volgt? 
,,Onafgebroken zo lang als ik, die zullen er niet zijn, denk ik. Raymond Willemsen schrijft ook al erg lang voor De Gelderlander over De Graafschap, maar hij is er - zo heb ik me onlangs laten vertellen - tussendoor een paar keer mee gestopt. Bij elke wedstrijd van Telstar zie ik iemand die al erg lang over die club schrijft en die ik al ken uit de tijd dat Haarlem nog betaald voetbal speelde.”

Arco Bomgaars op de perstribune van FC Dordrecht. (Foto: Milan Rinck)

 Hoelang werk jij al voor AD/De Dordtenaar? 
,,Op mijn zestiende ben ik binnengekomen als medewerker van de sportredactie, toen nog bij De Dordtenaar. De sportredactie bestond uit drie vaste krachten, die afwisselend verslag deden van DS ’79 en de opvolgers Dordrecht ‘90 en FC Dordrecht. Na mijn studie Nederlands ben ik in 1995 in vaste dienst gekomen. Vanaf het seizoen 1997/1998 ben ik FC Dordrecht gaan volgen, aanvankelijk om en om met John Kraijenbrink, later in m’n eentje.”

 Je bleef het ook doen na de integratie van De Dordtenaar in het AD? 
,,Bij de herstructurering in 2013 werden de regionale sportredacties in onder meer Utrecht, Amersfoort en Dordrecht ontdaan van de vaste krachten. Er bleef alleen plaats voor een coördinator. Ik ben toen verder gegaan als freelancer. In die rol heb ik naast FC Dordrecht ook nog een tijdje NAC en RKC gevolgd. In het begin was ik wat huiverig voor die stap naar freelance, uiteindelijk is het goed uitgepakt.”

 Kun je als freelancer voldoende tijd in de club steken zoals dat van een clubwatcher wordt verwacht? 
,,Dat ligt eraan hoe je het invult, aan je arbeidsethos. In het seizoen 2014-2015 toen Dordrecht in de eredivisie speelde, werd er wel wat extra’s gevraagd. Nu ben ik doorgaans op twee dagen per week bij de club. Ik probeer zo vaak mogelijk de tactische training vooraf  te volgen en  combineer dat dan met een interview. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat ik bij de wedstrijden ben. Los daarvan wil ik iedere dag op de hoogte blijven van wat er speelt. Dan komen de contacten van pas die je hebt opgebouwd door zoveel mogelijk je gezicht te laten zien, niet alleen bij spelers en staf, maar ook in het supportershome en bij het management van de club.”

 Kun je als freelancer onafhankelijk genoeg blijven? 
,,Mijn werkwijze is niet veranderd vergeleken met de tijd dat ik in vaste dienst was. Toen liep ik ook niet de deur plat en konden ze er ook op vertrouwen dat ik niet zomaar iets opschrijf wat me in vertrouwen wordt verteld. Ik ben geen supporter, ik houd nog altijd dezelfde natuurlijke afstand.”

 Raak je nog niet uitgekeken op FC Dordrecht, jaar in jaar uit onderin de KKD? 
,,Totaal niet. Mij interesseert het verhaal dat ik kan vertellen. Dat kan op elk niveau de moeite waard zijn om op te schrijven. Ik heb het voordeel dat ik het volgen van FC Dordrecht kan combineren met andere topsport in de Drechtsteden en omgeving: volleybal en korfbal op het hoogste niveau, beachvolleybal met een wereldtopper als Raïsa Schoon, zaterdagvoetbal in de tweede en derde divisie, waterpolo, shorttrack. Daarnaast schrijf ik voor andere redacties van het AD en andere opdrachtgevers over onder meer sport, cultuur, onderwijs en politiek. Dat zorgt allemaal voor een prettige afwisseling.”