Nieuws

Les voor de eeuwigheid

Het overlijden van PSV-perschef Thijs Slegers, afgelopen maandag  op 46-jarige leeftijd, maakte veel los.  Met de wijze waarop hij omging met acute leukemie en campagne voerde voor stamceldonoren, oogstte Thijs Slegers alom waardering. ‘Ook als journalist veroverde Thijs Slegers een plek op de eerste rang in het topvoetbal’, schreef PSV-clubwatcher Rik Elfrink  (Eindhovens Dagblad). 

Door Rik Elfrink

Ineens wordt het stil in het vliegtuig. Muisstil. Het is 30 oktober 2020 en de PSV-selectie reist aanvankelijk in uitgelaten stemming terug vanuit Nicosia, waar de avond daarvoor op het nippertje een overwinning is geboekt tegen Omonia. Vlak voor de landing op Eindhoven Airport krijgen de mobieltjes hun verbinding terug. De berichten bevatten meer dan schokkend nieuws.

Een foto van Thijs Slegers, perschef van PSV sinds 2015, op Twitter en Instagram maakt diepe indruk op iedereen.De altijd stoere, goedgebekte en onverwoestbaar ogende PSV'er ziet er vanuit een ziekenhuisbed ineens extreem kwetsbaar uit. Hij kijkt weliswaar vastberaden uit de ogen, maar zijn blik en het om zijn lichaam gewikkelde lichtblauwe hospitaalhemdje verraden ook dat sprake is van een zorgelijke situatie.

Slegers was niet mee naar Cyprus omdat bij hem een coronabesmetting was geconstateerd. Hij voelde zich al een tijdje niet lekker en kreeg aanvullend onderzoek, waaruit een meer dan alarmerende conclusie volgde. In zijn berichten vertelt Slegers dat bij hem acute leukemie is ontdekt en dat een zwaar behandeltraject wacht. Optimistisch als hij is, geeft de woordvoerder van PSV aan dat sprake is van een mooie overlevingskans en dat hij uitgaat van volledig herstel.

Extreem zwaar is het wat hij daarna moet doormaken. De vroegere journalist van Voetbal International en De Telegraaf doorstaat een set chemokuren manmoedig, maar een stamceltransplantatie blijkt toch onvermijdelijk. De chemo's zijn niet voldoende om zijn lichaam weer gezond te maken en dus heeft Slegers in april 2021 stamcellen van een donor nodig. Na een leven vol voetbalvelden ziet Thijs Slegers ineens alleen nog maar

Een minuut stilte voor Thijs Slegers vooraf aan de interland Nederland – Gibraltar in het Feyenoord-stadion. (Foto: Pieter Stam de Jonge / ANP)

ziekenhuismuren. Hij moet een maand in volledige afzondering in het ziekenhuis waar hij daarna met slopende klachten regelmatig terugkeert.

In een podcast bij Voetbal International legt Thijs Slegers uit wat de behandeling inhoudt. ,,Je lichaam wordt eerst helemaal afgebroken, zodat je met een stamceltransplantatie als het ware een control-alt-delete kunt krijgen", vertelt hij. ,,Daarna moet je met die nieuwe cellen alles weer zien op te bouwen."

Een traject van vallen en opstaan volgt. Op 2 februari 2022 vertelt Thijs Slegers dat hij officieel weer mag beginnen met werken en dat het voor hem voelt als een feestdag. Helemaal de oude wordt hij nooit, hoewel de perschef wel zichtbaar aansterkt en in juli zelfs een evenement in het Philips Stadion presenteert.

Hij belt daarna minder en minder met de journalisten die PSV volgen, iets wat niet echt bij Slegers hoorde. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat zijn lichamelijke klachten niet verdwijnen. Op 2 februari van dit jaar, precies een jaar nadat hij weer mocht gaan werken, laat Thijs Slegers weten dat hij is uitbehandeld en uiteindelijk aan de afstoting van de stamcellen zal overlijden.

Thijs Slegers koppelt aan zijn jobstijding de boodschap dat zijn noodlot niet het noodlot van anderen hoeft te zijn en roept iedereen op om bloed- of stamceldonor te worden. Nog nooit kreeg de oproep van een  perschef van een voetbalclub zoveel aandacht. Er wordt zelfs een wedstrijd kort voor stilgelegd: tijdens PSV-FC Groningen klapt het publiek in februari de handen stuk voor hem. Dat gebeurt ook in De Kuip, bij Feyenoord-PSV. In totaal weet Slegers meer dan 10.000 nieuwe donoren te werven. Met die wetenschap gaat hij toch nog met enige voldoening 'de kist in', zoals hij het in februari tijdens een tv-interview bij Jinek zelf verwoordt.

Zijn leven stopte afgelopen maandag. De koek was op 46-jarige leeftijd al op. Het laatste hapje benutte hij heldhaftig, met een missie die beklijft. De belangrijkste boodschap die Thijs Slegers achterlaat en die al zijn eerdere werk overstijgt, is dat je onder alle omstandigheden kunt proberen om iets voor een ander te betekenen. Dat is een les voor de eeuwigheid.

==================================

De laatste groet | Afscheid van Thijs Slegers zondagavond in het Philips Stadion

In het Philips Stadion is er zondagavond de mogelijkheid om van Thijs Slegers afscheid te nemen. Om 18.30 uur gaan de deuren van ingang zes van het stadion open.

Vanaf dat moment is iedereen die Thijs een laatste groet wil brengen van harte welkom. Rond 20.30 uur wordt de wachtrij gesloten. De uitvaart vindt plaats in besloten kring. Hiervoor ontvangen genodigden een persoonlijk bericht.

Minuut stilte
Bij de eerstvolgende wedstrijd van PSV Vrouwen, PSV en Jong PSV zal er een minuut stilte worden gehouden en spelen de teams met rouwbanden.


Oneerlijke strijd
Op maandag 27 maart overleed de perschef van PSV na een lange, oneerlijke strijd aan de gevolgen van leukemie. In zijn laatste weken heeft Thijs zich onverminderd en belangeloos ingezet voor de werving van bloed- en stamceldonoren.

Meld je hier aan en word stamceldonor.