Uiteindelijk komt ook de NOS naar Polen
Na een pauze van liefst 62 jaar spelen de Nederlandse handballers - de mannen wel te verstaan - weer hun wedstrijden op het allerhoogste niveau, het WK handbal. Het toernooi met 32 landen, uitgesmeerd over Polen en Zweden, wordt in Nederland uitgezonden via Viaplay. Pas nadat Oranje de eerste twee wedstrijden had gewonnen, kwam de NOS naar Polen.
door John Volkers
De eerste WK-speeldag voor het nationale team, de vrijdagse clash met Argentinië, ging in Krakau gepaard met een waar oploopje van de Nederlandse sportpers. AD was vertegenwoordigd door Herman Nijman (eigenlijk de specialist van de oostelijke regiokrant De Stentor), de Volkskrant vaardigde Dirk Jacob Nieuwboer af en De Telegraaf had besloten dat schaatsman Nick Tol een dag van zijn Poolse campagne (EK shorttrack Gdansk) zou besteden aan dat sportteam dat plots zo aan de weg timmert. Het vrouwelijke talent Lisa Schoenmaker en freelancer Eddy Veerman, vaste handbalvolgers, bleven in Amsterdam. Tol verdween na de zege van Nederland op de Argentijnen (‘nee, we waren niet bezig met de Nederlandse nederlaag in Qatar’) en miste zondagavond de fraaie stunt tegen Noord-Macedonië.
Bij de eerste wedstrijd op het WK handbal werd fotograaf Henk Seppen verrast door de order dat hij zijn foto’s van achter een veiligheidsnet moest maken. Na een protest bij de perschef van de organisatie werd de maatregel nog tijdens de wedstrijd teruggedraaid. (Foto: Henk Seppen).
Fotografen van dienst in de gigantische Tauron Arena (18duizend plaatsen en op 9 juni toneel van André Rieu en zijn orkest) waren Henk Seppen (Orange Pictures) en Reza (van het Eindhovense FotoReza). Zij zijn twee echte handbalfotografen. Seppen, voorheen honkbalfotograaf, zit al sinds 2009 langs de lijn bij alle grote toernooien. Hij droeg ook nu weer het vertrouwde mondkapje, een voorschrift van de internationale handbalfederatie IHF dat overigens in gebreke bleef bij het aanleggen van extra snelle internetverbindingen voor de mannen met de camera’s.
De websites werden vertegenwoordigd door Frits Feuler, een routinier uit Limburg die in 1977 (‘in Linz, Sjon’) zijn eerste WK handbal bezocht. Daarna was hij er altijd bij, de leraar en handbaltrainer die voorheen schreef voor Limburgse kranten en daarna forse verhalen tikte voor de site handbalstartpunt.nl. De 72-jarige freelancer is een ideale vraagbaak, weet feitelijk alles van handbal en zou zijn carrière willen beëindigen bij de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Hij verzuimde evenwel de juiste papieren voor het verkrijgen van een accreditatie te fixen. Het lijkt een dikke helaas voor de goedgemutste Frits.
Frits Feuler (links), vijftig jaar handbalervaring, in gesprek met John Volkers. (Foto: Henk Seppen)
Ziggo, bij toernooien altijd vertegenwoordigd door verslaggever Gerben Engelen, eind vorig jaar nog de man van de handbalrubriek Skopje Koffie, ontbreekt in Krakau. Ziggo is zijn tv-rechten van het internationale handbal kwijt geraakt aan de Zweden van ViaPlay. Blijkbaar was het aantreden van een Zweedse bondscoach bij zowel de mannen als de vrouwen, Staffan Olsson en Per Johansson, reden om handbal in het programma van de abonneezender op te nemen.
Raymond Koning (ook RTV Oost) verhuisde als commentator van Ziggo naar ViaPlay, de zender van de Formule 1. Stijn Steenhuis, van RTV Drenthe en hoofdredacteur van de site Handbal Inside, sloot als commentator bij hem aan. In de studio werden keepster Tess Wester en trainer Mark Bult de analisten naast anchor Anne-Greet Haars die haar gebrek aan kennis onlangs op Papendal liet bijspijkeren door de grote uitblinker van het Nederlandse handbal, Luc Steins. In Krakau stond darts-grootheid Arjan van der Giessen wat onwennig aan de rand van het speelveld.
Susanne Min regelde als perschef van het Nederlands Handbal Verbond NHV de interviews. Zij hield ook de iPhone omhoog, waardoor de afwezige NOS-reporter Richard van der Made - ooit de opvolger van de legendarische Evert ten Napel - uitblinker Bart Ravensbergen kon ondervragen. Dat was wat mager namens de nationale omroep, maar na een tweet van ondergetekende kwam er verandering in de aanpak. Woensdag verschijnt er een verslaggever uit Hilversum om serieus mee te doen in de verslaggeving over dit evenement met 32 landen.
De resultaten van het Nederlands team zijn tot nu toe optimaal en dan is de sfeer tussen de hoofdpersonen en de media ook van dien aard. Het WK handbal is veel puntje-op-de-stoel sport. De kleine sport in Nederland wordt wereldwijd sterk beleefd. De vrouwen beleefden dat al, met hun wereldtitel in 2019. Waar de talentvolle mannenploeg in het Pools-Zweedse toernooi kan eindigen, is ongewis. Maar de uitvoering van hun spel, de snelste aanvalstactiek van alle deelnemers, doet voorlopig iedere sportvolger als een blok voor de Nederlanders vallen.
Zaterdag speelt de nationale ploeg in de vervolgronde tegen het grote Duitsland, het land van de werkgevers van veel van die Nederlandse profhandballers. Dan wordt het tijd om een abonnementje bij ViaPlay af te sluiten. Kosten: nog geen 15 euro voor 112 handbalwedstrijden. Koopje, zeg ik.