MAURICE VAN STEEN IN QATAR
‘Helemaal in mijn elementje’
Elke dag, twee wedstrijden. Voor journalisten biedt het WK voetbal in Qatar mogelijkheden die eerder ongekend waren. Maurice van Steen is in zijn nopjes, ook omdat hij in Qatar een journalist terugzag uit Oekraïne met wie hij vier jaar geleden bij het WK in Rusland uitvoerig van gedachten wisselde over de situatie in zijn vaderland.
Maurice van Steen (rechts) met de Oekraïense journalist Valery Prygornytskyy.
door Gerard den Elt
Na 22 WK-wedstrijden gefotografeerd te hebben meldt Maurice van Steen zich monter via WhatsApp. ,,Ik voel me helemaal in mijn elementje”, zegt hij, kort voordat hij zich gereed zal maken voor vertrek naar duel nummer 23, het treffen tussen Japan en Kroatië. ,,Logisch toch? Het WK is het mooiste toernooi in mijn vakgebied.”
Fotografe Piroschka van de Wouw (Reuters) en Maurice van Steen in het mediacentrum.
Van Steen belt vanaf de mediacompound Al Gharrafa in Qatar, waar behalve de equipes van ANP (behalve Van Steen ook Jochem Lippmann, Koen van Weel en Thijs Smeenk) ook die van de Volkskrant (Willem Vissers en Guus Dubbelman) en Trouw (John Graat) zijn ondergebracht. Hoewel, mediacompound? Supporters blijken er ook te verblijven. ,,Maar dat is wel leuk en maakt het levendig”, aldus Van Steen, inmiddels toe aan zijn derde WK als voetbalfotograaf en een van de tien in Qatar aanwezige Nederlandse fotografen.
‘Stone’, zoals zijn bijnaam luidt, is in organisatorische zin zeer te spreken over het verloop van het toernooi. ,,Ik heb het niet over alle andere zaken waar al veel over is gezegd, maar het WK is voor ons fotografen geweldig georganiseerd. We hoeven niet meer fysiek in een rij te staan om onze posities te mogen kiezen, zoals bij voorgaande grote toernooien. Alles gaat hier digitaal op basis van groepsindeling. Bij wedstrijden van Oranje zitten we in groep A en hebben de keuze uit de beste plaatsen achter de doelen. Als jouw groep aan de beurt is kom je in een digitale wachtrij en als je uiteindelijk je stoel hebt gekozen kun je later via een zuil jouw plaatsbewijs uitprinten. In dat opzicht kennen we weinig stress of tijdsdruk.”
De goede organisatie en het uitstekend geregelde busvervoer stellen hem in de groepsfase in staat twee wedstrijden op een dag te doen, waarbij de fotografen snel van het ene naar het andere speelstadion worden gebracht. Ook de overal aanwezige UTP-kabels maken het versturen van beeld gemakkelijk en snel.
Lionel Messi na zijn bevrijdende doelpunt tijdens Mexico-Argentinië voor de ogen van de fans. (Foto Maurice van Steen).
Over het gigantische mediacentrum heeft Van Steen evenmin klachten. Er is een groot restaurant waar desnoods tot na middernacht kan worden gegeten. Ook de talrijke vrijwilligers in de stadions en daarbuiten maken het werk eenvoudig. ,,Ze dragen je nog net niet naar je stoel”, grapt Van Steen, die het werk voor het ANP verdeelt met Koen van Weel. Van Weel doet alle trainingen, persconferenties en wedstrijden van Oranje en volgt ook de (bescheiden) supportersschare. Van Steen fotografeert eveneens alle duels van het Nederlands elftal, maar woont daarnaast ook andere WK-duels bij.
Zijn mooiste beeld tot dusver? Van Steen aarzelt geen moment: ,,Het duel tussen Argentinië en Mexico, waarin Messi de score opende. Die emotionele ontlading bij Messi, oog in oog met de Argentijnse supporters, voor mij de mooiste fans van allemaal. Je ziet allemaal supporters die naar het veld en naar Messi kijken, bijna geen enkel mobieltje. Gewoon pure vreugde/passie. De foto zie ik overal opduiken.”
Ook op het persoonlijke vlak blijft dit WK hem bij, mede door de hereniging met de Oekraïense journalist Valery Prygornytskyy. Die ontmoette hij vier jaar geleden in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg, tijdens het WK in Rusland. In de slaapcoupé hadden ze destijds een lang gesprek over het conflict tussen beide landen, uitmondend in een oorlog. ,,Dat is ook het bijzondere van zo’n WK. Zijn land ligt in puin, maar hij is hier toch, gezond en wel.”