Sander van Mersbergen, algemeen verslaggever voor AD naar WK
‘Tijdens WK zie je de opgepoetste versie van Qatar’
Sander van Mersbergen doet de komende weken als algemeen verslaggever van het Algemeen Dagblad verslag vanuit Qatar. In september bezocht hij al zowel bouwplaatsen als alles wat er blinkt aan de buitenkant in het WK-land. ,,Het allernuttigste daarvan is dat ik Qatar heb gezien in een min of meer normale periode buiten het WK om. Ik ben benieuwd of ik nu de tegenstelling daarvan zie”, zegt Sander van Mersbergen.
door Henk Mees
Sander, waarom stuurt het AD jou naar Qatar? Specifieke kennis?
,,Waarom de keus voor deze klus op mij viel weet ik niet. Ik heb een vrije portefeuille met interesse voor zowel maatschappelijke thema’s als sport. Het AD stuurt altijd wel een niet-voetbalverslaggever naar een WK of EK, dan vooral omdat er altijd supporters massaal op afkomen.”
Sander van Mersbergen in de Free Zone, een containerpark buiten Doha.
Wat heb je opgestoken in Qatar?
,,Het helpt alvast als je een beetje de weg kent. Het allernuttigste is dat ik Qatar in een min of meer normale periode heb gezien. Tijdens het WK ligt de bouw ligt stil, de scholen zijn gesloten. Dan zie je de opgepoetste versie van Qatar. Dan moeten arbeidsmigranten zoveel mogelijk buiten beeld blijven. Er zijn inmiddels decreten uitgevaardigd die er feitelijk voor zorgen dat migranten amper in het centrum komen, en ook uit de metro worden ze min of meer geweerd. Helemaal weg zijn ze natuurlijk niet, hotelmedewerkers en beveiligers zullen toch hun werk moeten doen.”
Heb je met de organisatie daarover contact gehad?
,,Het is best lastig communiceren met de organisatie. Niet alle vragen worden beantwoord, zeker lastige vragen niet. Over dat verkeersplan bijvoorbeeld gingen bij de bevolking de nodige geruchten rond, maar het was moeilijk om dat bevestigd te krijgen. Uiteindelijk heb ik van de FIFA documenten gekregen waarin in enigszins omfloerste termen wordt beschreven wat er is geregeld, bijvoorbeeld ook hoe supporters zich van A naar B moeten bewegen. Maar hoe alles in de praktijk uitpakt, kan ik pas zien als ik in Doha ben.”
Hoeveel vrijheid had je in Qatar?
,,Ik heb niet gefilmd. Ik kon gewoon redelijk vrij bouwplaatsen oplopen. Op een containerpark midden in de woestijn kreeg ik een flesje water aangeboden van een opzichter. Mensenrechtenorganisaties hadden me afgeraden op een bouwplaats met bouwvakkers te praten omdat het voor die mensen te riskant zou zijn. Ik heb wel gezien hoe ze bij een temperatuur van 38 graden moesten doorwerken. Je zag ze ook op diverse plaatsen rust nemen, een uurtje slapen op een stenen vloer in de schaduw. Dat beeld met die arbeidsmigranten die even rust hadden, dat zag je overal in de stad. Overigens heb ik buiten de bouwplaatsen wel veel kunnen spreken.”
Wat wil je zoal gaan doen tijdens het WK?
,,Er zijn veel aspecten die aandacht vragen. Hoe anders ziet Qatar eruit als het land is volgeladen met westerlingen, bijvoorbeeld. Hoe gaan ze om met homoseksuelen die zich zo uiten? Wat doen ze met openbare dronkenschap? Hoe leeft het WK in de buitenwijken, waar de meeste mensen niet zo gauw komen. Er wordt gefluisterd dat daar festivals met grote schermen worden georganiseerd voor de arbeiders. Ik wil ook zien hoe het er bij de openingsceremonie aan toegaat met al die buitenlanders die speciaal daarvoor zijn uitgenodigd. Denemarken als tot nu toe meest uitgesproken land wil ik volgen, De wedstrijd Iran tegen de Verenigde Staten kan vanuit politiek oogpunt interessant worden. Los van de ervaringen van de Oranje-supporters moeten er genoeg interessante verhalen te schrijven zijn.”