Juridische steun KNVB ook voor fotografen en journalisten
Clubs in het betaald voetbal kunnen sinds maart van dit jaar ondersteuning krijgen van een door de KNVB gecoördineerde taskforce, bestaande uit specialisten die met beeldmateriaal daders kunnen opsporen. Dit heeft tot nu toe 104 stadionverboden opgeleverd. Daarnaast biedt de voetbalbond juridische ondersteuning – ook voor fotografen en journalisten - om schade te verhalen op daders.
Naar aanleiding van het toegenomen aantal incidenten in het seizoen 2021/2022 zijn de licentie-eisen voor de clubs aangescherpt. Aan personen die voor de derde keer een landelijk stadionverbod van 12 maanden of langer krijgen, wordt een levenslang stadionverbod opgelegd.
Vuurwerk bij NEC – FC Groningen op 26 augustus 2022. (Foto; Bart Stoutjesdijk / ANP)
In het seizoen 2021/2022 waren er meer wanordelijkheden in de voetbalstadions en de daders kwamen hier niet mee weg, meldt de KNVB op basis van de zogenoemde Veiligheidsmonitor. Vorig seizoen zijn ruim 1.250 landelijke stadionverboden uitgedeeld, een verdubbeling van het aantal dat de afgelopen tien jaar per seizoen gebruikelijk was.
,,Afgezet tegen de ruim 5 miljoen bezoekers van het betaald voetbal, gaat het nog steeds om een kleine groep ‘rotte appels’,” stelt de voetbalbond.
Tijdens de 795 wedstrijden werden er 39 vanwege ongeregeldheden stilgelegd, twee duels begonnen later en twee ontmoetingen zijn definitief gestaakt.
De onafhankelijke aanklager betaald voetbal heeft na afloop van 148 wedstrijden een (voor)onderzoek ingesteld naar rellen en incidenten, circa honderd meer dan in de afgelopen seizoenen. In de meeste gevallen heeft dit tot boetes geleid. Aan vijf clubs is een straf opgelegd waarbij een vak in het stadion leeg moest blijven.
De Nederlandse mogelijkheid tot het opleggen van civielrechtelijke stadionverboden is uniek in Europa, meldt de KNVB. De termijn van een landelijk stadionverbod en eventueel bijbehorende geldboete worden bepaald op basis van de Richtlijn termijn stadionverbod van de KNVB. De hierboven genoemde stijging naar ruim 1.250 stadionverboden is vooral veroorzaakt doordat er vaker (zwaar) vuurwerk werd afgestoken en gegooid (= 18/60 maanden stadionverbod) en doordat er vaker met bekers bier en andere drank of met voorwerpen werden gegooid (= maximaal 36 maanden stadionverbod). Het zogenoemde biergooien laatste heeft het vuurwerk zelfs ingehaald als meest voorkomend bestraft wangedrag. Ook het aantal veldbetredingen (= 60 maanden stadionverbod) was opvallend hoog: 105.
De clubs bleken volgens de KNVB steeds beter in staat om de daders op te sporen en bij de KNVB aan te melden voor een landelijk stadionverbod. Dit is in totaal 784 keer gebeurd. De overige 474 zaken kwamen via het OM of via de politie binnen. In het verleden lag deze verhouding nog andersom.
,,Het aantal incidenten is helaas gestegen, maar het is ook duidelijk dat de daders hier niet mee wegkomen. Met alle betrokken partijen zijn we steeds beter in staat om hen op te sporen en voor langere tijd uit de stadions te weren. Dit zijn geen supporters, want ze duperen hun eigen club en de echte supporters. Het voetbal is beter af zonder hen. Van het voetbal geniet je samen en hierbij is geen plaats voor personen die het voor anderen willen verpesten”, aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB.