IN DE SPO(®)TLIGHT

Stefan Verheij stopt noodgedwongen als commentator bij NOS

‘Afscheid op WK Atletiek, op het hoogtepunt’

 

Na circa twintig jaar verslaggeving voor de NOS-tv van vooral atletiek richt Stefan Verheij zich noodgedwongen op een bureaufunctie. Een erfelijke oogziekte, de ziekte van Stargardt, vermindert zijn gezichtsvermogen. ,,Het is een progressieve ziekte. Ik moet mezelf behoeden, ik merk nu al dat ik sommige dingen niet kan zien. Jammer, maar het kan niet anders”, zegt Verheij, die in de samenwerking met Leon Haan verslag deed van de technische nummers in de atletiek.

Door Henk Mees

Hoe kwam die rolverdeling tussen loopnummers en technische onderdelen tot stand, Stefan?

,,Ik heb altijd prettig samengewerkt met Leon en ook nooit de noodzaak gevoeld om ook de loopnummers te gaan doen. Ik deed als atleet zelf aan tienkamp en hinkstapspringen, Leon is een loper van origine. Ik heb hem één pkeer vervangen toen hij ziek was, bij het Europees Kampioenschap in Zürich was dat. Met medailles voor Sifan Hassan en Dafne Schippers viel ik meteen met mijn neus in de boter.”

Stefan Verheij (op de voorgrond) als NOS-verslaggever naast Leon Haan.

Is er wel genoeg aandacht voor de technische nummers bij atletiekwedstrijden?

,,De internationale regisseurs maken het zich vaak te gemakkelijk. Ze kiezen nogal gauw voor een loopnummer, ook als het nog geen finale is, terwijl er tegelijk een finale van een werpnummer loopt. Bij het WK in Eugene is de worp waarmee Jorinde van Klinken vierde werd bij het discuswerpen nooit getoond op tv. Ook van Anouk Vetter en Jessica Schilder hebben we veel te weinig kunnen zien.”

Hoe lastig is het om als tv-verslaggever technische nummers te kunnen volgen?

,,Je moet heel flexibel zijn want je moet  wel weten waar je moet kijken. Soms zijn ze met wel vier onderdelen tegelijk bezig, met steeds 12 tot 18 atleten. En dan moet je als tv-verslaggever voorbereid zijn op elke atleet die in beeld kan komen, zodat je daar een verhaal bij hebt. Dat is heel anders dan bij de loopnummers waar de meeste atleten niet op kop komen of aandacht vragen. Dione de Graaff is wel eens met ons mee geweest naar de Diamond League-wedstrijd in Brussel. Die zat met verbazing te kijken. ‘Hoe weten jullie in godsnaam welke atleten je moet volgen’, zei Dione. Het gaat er om dat je de kijker ook informeert wat er buiten beeld gebeurt. Ja, het is een ingewikkelde sport om te volgen.”

Van welke andere sporten heb je verslag gedaan?

,,Ik ben in 1999 bij de NOS begonnen bij als beeldredacteur en als bureauredactie. Vanaf 2001 ben ik meegegaan naar de grote toernooien, eerst met Theo Reitsma en daarna me Leon Haan. Ik moest ze assisteren met quotes, documentatie et cetera. Atletiek is zo veeleisend, er gebeurt zoveel dat de NOS in 2003 heeft gekozen voor de combinatie met Leon Haan. Naast atletiek heb ik ook commentaar gegeven bij golf en rugby. In atletiek zie je alles terug wat sport zo mooi maakt. En dan is het WK een hoogtepunt om afscheid te nemen.”

En nu?

,,Ik volg Joost de Vries op als chef lange termijn, zoals dat bij de NOS heet. Dat houdt in veel externe contacten leggen, met bonden en organisaties van evenementen. Daar begint de voorbereiding van evenementen die we willen volgen. Al in een vroeg stadium moeten we daarvoor de lijnen uitzetten, beoordelen of we met een sub-licentie moeten werken, hoe een evenement past in de programmering. Zo zijn bijvoorbeeld de Olympische Spelen van 2024  bij de NOS nu al voor een deel begonnen.”