‘Rechtszaken kunnen onderzoeksjournalisten ruïneren’
Kostbare rechtszaken vormen een plaag voor onderzoeksjournalisten. Tine Johansen, president van de Deense journalistenorganisatie, en de Duitse journalist Jens Weinreich wezen daarop tijdens het congres Play the Game 2022 in het Deense Odense. Play the Game is een internationale organisatie die ijvert voor democratie, transparantie en vrijheid van meningsuiting in de sport.
,,Veel journalisten kost het al veel moeite om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Door rechtszaken kunnen ze dan geruïneerd worden”, zei Johansen. Ze kreeg bijval van Weinreich, die erop wees dat onderzoeksjournalisten zelden een rechtszaak verliezen. ,,Het belangrijkste probleem is het geld dat nodig is om je tegen beschuldigingen te kunnen verdedigen”, aldus Weinreich.
Het thema onderzoeksjournalistiek kwam aan de orde bij een eerbetoon aan de Britse journalist Andrew Jennings, die begin dit jaar op 78-jarige leeftijd overleed. Jennings maakte naam met onthullingen over onder meer IOC en FIFA. ,,Bij de grote sportorganisaties ontbreekt het aan erkenning voor de onderzoeksjournalistiek. Maar op hetzelfde moment dat vanuit de olympische beweging werd gezegd dat het werk van onderzoeksjournalisten nutteloos was, nam de FBI de artikelen door van Jennings en anderen. Zo goed konden ze ons werk dus gebruiken. Als wij ons werk goed doen, als we vasthouden aan de waarheid, groeit de kans dat we zegevieren”, aldus Jens Sejer Andersen, directeur van Play the Game.
Tijdens het congres kritiseerde Antoine Duval van het in Den Haag gevestigde instituut T.M.C. Asser de praktijken van het CAS, het internationale arbitrage-instituut. Duval: ,,Het CAS maakt zich schuldig aan het witwassen van beslissingen van internationale sportorganisaties. Het is vrijwel onmogelijk een beslissing van het CAS herzien te krijgen.”
De Duitse onderzoeksjournalist Grit Hartmann wees erop dat 200 van de 418 CAS-juristen tevens een functie hebben in sportbonden, wat invloed heeft op hun beslissingen. Volgens haar publiceert het CAS slechts een gering aantal uitspraken. In 2020 werd bij 20 van de 948 geschillen de uitkomst bekend gemaakt.
Zowel Duval als Hartmann stelde dat het CAS maar in weinig gevallen geld beschikbaar stelt voor procedures van sporters die zich geen of weinig juridische bijstand kunnen veroorloven. Over 2020 werd daarvoor 315.000 Zwitserse francs uitgetrokken.