Nieuws

Wat bezielt supporters die het veld bestormen?

Spaans benauwd kreeg ik het zondagavond toen ik zag hoe Kevin de Bruyne na het behalen van de Engelse landstitel op het veld werd bedolven onder supporters van Manchester City. Nadat hij was ontzet werd de kersverse kampioen - omringd door acht stewards - naar de catacomben begeleid.

De keeper van tegenstander Aston Villa kwam er minder genadig van af. Hij kon na het laatste fluitsignaal niet op tijd wegkomen en werd aangevallen door enkele City-fans.

Natasja Weber

Wat bezielt voetbalsupporters om na afloop van een wedstrijd als doldwaze stieren het veld te bestormen? Het enige wat je ermee bereikt is dat de spelers pijlsnel naar binnen vluchten voor een veilig heenkomen. In plaats van de euforie en ongekende ontlading van de schitterende ontknoping te delen met supporters, werden ze nu de kleedkamer ingejaagd.

Hier vierden ze buiten het oog van miljoenen tv-kijkers – en van de duizenden goedwillende fans die wel op de tribune bleven zitten – de mooiste momenten van een memorabel seizoen. Toen eindelijk iedereen van het veld was gegaan (en het doel was gemolesteerd) kon de huldiging beginnen, maar de eerste intense emoties waren al voorbij. Jammer.

Waar de veldinvasies in Engeland de laatste weken schering en inslag zijn, is dat in Nederland gelukkig niet het geval. Afgelopen weekend was ik bij de play-offwedstrijd FC Eindhoven – ADO Den Haag. Tegen het einde van de wedstrijd kreeg ik even het idee dat ADO-fans het veld op wilden gaan toen ik ze in een hek zag klimmen. Niets bleek minder waar. Ze gingen gewoon boven op het hek zitten om een feestje te vieren met de uitzinnige spelers die de finale hadden bereikt voor de strijd om een eredivisieplek.

Wel zal scheidsrechter Bas Nijhuis in het Jan Louwers Stadion vreemd hebben opgekeken toen hij kort na het laatste fluitsignaal opeens een Eindhoven-fan om zijn nek had hangen voor een selfie. De man stond plotseling in de middencirkel waar spelers en arbitrage elkaar na afloop de hand schudden. De Eindhoven-fan troostte spelers van zijn club en liep doodleuk mee in de ereronde langs de volgepakte tribunes. Pas aan het eind van de ereronde greep een steward in en werd de man met zachte hand verzocht het veld te verlaten.

Onder de indruk was ik zaterdagavond van de Duitse voetbalsupporters na de finale om de DFB-Pokal. Nadat RB Leipzig ten koste van Freiburg via strafschoppen de beker had veroverd, lieten de supporters van beide clubs zich van hun beste kant zien. In het stadion was een man onwel geworden die onmiddellijk moest worden gereanimeerd. Hierdoor liet de prijsuitreiking lange tijd op zich wachten.

Terwijl de man vocht voor zijn leven betuigden 75.000 supporters van Leipzig en Freiburg hun steun door hun telefoons op te lichten. Ruim een halfuur bleef het muisstil in het stadion. Nadat de reanimatie succesvol was verlopen en de man in een ambulance werd weggevoerd kon de huldiging beginnen. Chapeau voor de Duitse supporters.

NATASJA WEBER