Nieuws

Oproep tot meer diversiteit in sportboeken

Het boek over de tweestrijd tussen de wielrenners Mathieu van der Poel en Wout van Aert is verkozen tot beste sportboek van 2021. ‘Een klassieker op papier’, schrijft de jury van de Nico Scheepmaker Beker over het boek ‘Het duel’ van auteur Wiep Idzenga.

In het juryrapport wordt nadrukkelijk gepleit voor meer diversiteit in de sportboeken: ‘De jury ontving dit jaar slechts één inzending van een vrouwelijke auteur. Dat is een bedroevende score, zeker nu het vrouwenvoetbal en het wielrennen bij de vrouwen aan populariteit winnen en meer aandacht van de media krijgen. De jury roept uitgevers en auteurs op ook onderwerpen buiten het voetbal en de wielersport een kans te geven. Vrouwelijke sporters zijn nog altijd onderbelicht in sportboeken. Een grotere diversiteit aan sportonderwerpen, invalshoeken en auteurs is in de ogen van de jury wenselijk.’

Het boek over de tweestrijd tussen de wielrenners Mathieu van der Poel en Wout van Aert is verkozen tot beste sportboek van 2021. ‘Een klassieker op papier’, schrijft de jury van de Nico Scheepmaker Beker over het boek ‘Het duel’ van auteur Wiep Idzenga.

In het winnende boek ‘Het Duel, de titanenstrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert’ , schetst Wiep Idzenga volgens de jury op ingenieuze wijze zowel een memorabele momentopname als de complete, gelijklopende biografieën van twee coureurs. ‘Je moet blijven lezen in het duizelingwekkende stoemptempo van koplopers Mathieu van der Poel en Wout van Aert’, staat in het juryrapport. 

Het boek werd gekozen uit een shortlist van vijf boeken die waren genomineerd. De andere vier zijn:

  • Menzo - Het gevecht onder de lat (Mike van Damme)
  • Op zoek naar Maradona (Sjoerd Moussou)
  • Doorspelen (Michel Doodeman)
  • Smeekens (Jan Smeekens, Jeroen Kleijne)

Een bijzondere vermelding had de jury voor het boek Betaald Voetbal in Nederland van Gerrit Valk. ‘Hierin wordt de geschiedenis van het Nederlandse betaalde voetbal grondig beschreven. Valk  laat zien hoe ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving het betaalde voetbal beïnvloeden. Een standaardwerk over voetbal in Nederland’, volgens de jury.

Voor de verkiezing hadden 29 uitgevers in totaal 51 boeken aangemeld. Het merendeel werd gevormd door voetbalboeken (22) en wielerboeken (10).  Voor het eerst ontving de jury met de roman Dorus de Doffer van Rense Sinkgraven een boek waarin de duivensport centraal staat. Het was de achttiende verkiezing sinds de start in 2004.

De prijs is vernoemd naar (sport)journalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 schreef over sport. Hij was volgens de initiatiefnemers niet alleen een pionier in de sportstatistiek, maar plaatste sport ook in een bredere maatschappelijke context.