Willem Vissers over gevolgen van vervroegde zaktijden
‘Verslag in de papieren krant is heilig voor mij’
Bij diverse dagbladen van uitgever DPG Media is een aanzienlijke vervroeging van de zaktijden voor de gedrukte krant op komst. Met name de actuele sportverslaggeving dreigt hierdoor geraakt te worden. Haalt de Champions League dan nog de krant, hoe moet dat met de Eerste Divisie op vrijdagavond? In boze mails aan de redactie en de leiding van DPG verzette Willem Vissers (de Volkskrant) zich ferm tegen de geplande maatregelen.
Door Henk Mees
Willem Vissers in 2019( foto: ANP/ Novum Frans van Zijst)
Schets het probleem eens, Willem?
,,Er komt nog meer druk op ons werk te liggen als de krant sluit voordat een wedstrijd van bijvoorbeeld de Champions League is afgelopen. Mijn verslag van een voetbalwedstrijd maak ik toch wel, dat staat meteen na afloop op de site. In de nieuwe situatie word je min of meer verplicht om een dag later in de gedrukte krant nog eens terug te komen op de wedstrijd. Met een analyse of interview. Dat gebeurt nu alleen als er aanleiding toe is. En, vraag ik me af, hoe vul je de ruimte waar anders het wedstrijdverslag had gestaan. Dat invullen betekent ook extra werk.”
Zie je nog een oplossing om hieraan te ontsnappen?
,,Er wordt nog onderhandeld begrijp ik, misschien komen er uitzonderingen voor bijvoorbeeld belangrijke voetbalwedstrijden. Het probleem zit ‘m in de bezorging. Er zijn steeds minder bezorgers. Die moeten steeds vaker per persoon méér kranten tegelijk bezorgen waarmee ze dan eerder moeten beginnen. Een ander probleem is dat DPG een drukpers in Lokeren, in België, sluit waardoor Het Laatste Nieuws in Best moet worden gedrukt. Dat alles verhoogt de druk.”
Moeten we nu constateren dat dit onafwendbaar is?
,,Er komt ooit een moment dat de papieren krant niet meer bestaat. Op deze manier ga je het proces wel erg versnellen. Naar ik begrijp zijn er nu al meer digitale abonnementen dan op de papieren krant. Maat ik ben een ouderwets mens, ik vind het prettig als ik ’s morgens de krant in mijn handen voel en kan lezen wat er is gebeurd. Dat is een heilig moment voor mij. Dat krijgt minder waarde als de krant niet actueel meer is. Ik houd ook van de structuur zoals een papieren krant die kent.”
Je ziet sommige kranten al anticiperen op een nieuw vorm van verslaggeving?
,,Je ziet inderdaad al een ander type verslag in sommige kranten. Voor mij zit het in de term dagblad. Daarin moet je kunnen lezen wat er op een dag is gebeurd, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Interviews, analyses, onderzoeksreportages, ik lees ze allemaal graag. Maar de essentie van een krant zit ‘m voor mij toch in het nieuws, en daar hoort het verslag van een belangrijke sportgebeurtenis bij. ”
Wat doet deze ontwikkeling jou persoonlijk?
,,Ik ben blij dat internet er is. Je krijgt als verslaggever veel mee reacties, de foto’s komen veel scherper tot uitdrukking. Maar ik wil eerst zien hoe zich dit gaat ontwikkelen. Ik wil eerst eens bekijken of vroegere sluitingstijden mijn werk minder leuk gaan maken, minder bevrediging geven.”.
En anders?
,,Dan moet ik echt gaan kijken of ik iets anders kan gaan doen. Bij andere kranten stuit je op hetzelfde probleem. Misschien wil ik dan wel naar een andere redactie. Ik ben 57. In mijn werkzame leven heb ik nu 25 jaar bij de Volkskrant doorgebracht. Ik geef het plezier in mijn werk gedurende 24 jaar een 9, één jaar ‘n 8, in het jaar dat ik chef van de sportredactie was. Aan die 9 wil ik nog graag blijven vasthouden.”