Boek Superman schetst leven van judoka Van ’t End
Op de achterkant van ‘Superman’, de biografie van judo-wereldkampioen Noël van ’t End, staat een foto van ruim twintig jaar geleden. Anton Geesink laat zich daarop omringen door een groep kinderen die training hebben gekregen. ,,In het midden staat een timide jongetje met een brilletje, dat is Noël”, vertelt auteur Hans Klippus.
De foto illustreert volgens Klippus wat judo betekende in Van ’t End’s leven. ,,Niemand die je toen had gevraagd wie van deze jeugdige judoka’s later misschien kampioen zou worden, had hem aangewezen. Het is een gevalletje van schijn bedriegt”, aldus Klippus.
Net zoals Clark Kent in filmheld Superman verandert als hij zijn bril afzet - vandaar de titel van het boek -, ondergaat Van ’t End een metamorfose op de judomat. ,,Ik krijg dan een soort superpower en moet niemand mij in de weg staan”, zegt hij in het boek.
De cover van het boek Superman
In 2019 trad Van ‘t End zelfs in de voetsporen van Geesink. In dezelfde hal, de fameuze Budokan in Tokio, waar de Utrechtse judoreus in 1964 zijn legendarische Olympische goud won, werd Van ’t End wereldkampioen, ook door een Japanner in de finale te verslaan.
Klippus beschrijft in het boek wat judoka’s en in het bijzonder Noël van ’t End allemaal moeten doorstaan om de top te halen en er te blijven. ,,Ik heb twintig jaar lang voor de krant judo gevolgd, wist er al het nodige van, de vele blessures, de strijd tegen de kilo’s en het hongeren, maar niet dat het zó heftig is. Noël moet bijvoorbeeld om op het laatste moment af te vallen soms een zo’n heet bad nemen, dat, als hij eruit komt, eerst even op de grond in het gangetje van zijn hotelkamer moet gaan liggen, omdat hij anders bang is dat hij flauwvalt.”
De achterzijde van het boek met Noël van ’t End (met bril) op jonge leeftijd.
Het had zo maar kunnen zijn dat Van ’t End niet als Nederlander, maar als Fransman kampioen was geworden. Hij woonde in Parijs samen met een van de grootste toppers bij de vrouwen, Clarisse Agbenenou, en vroeg een Frans paspoort aan. De Nederlandse judobond wenste er echter niet aan mee te werken dat hij meteen voor een ander land zou uitkomen. Van ’t End had dan drie jaar niet aan wedstrijden mogen meedoen. Daarom staakte hij zijn uitgebreid in het boek beschreven pogingen om Fransman te worden en kon Nederland op 19 augustus 2019 zijn tiende wereldkampioen bij de mannen bijschrijven. De Olympische titel op dezelfde plek in Tokio is het volgende doel van Van ’t End.
Superman, uitgegeven bij Edicola telt 192 pagina’s, is geïllustreerd en kost 21,95 euro.