Nieuws

Toegangstesten in aantocht, NSP volgt overheidsbeleid

Sportjournalisten en -fotografen zullen weldra regelmatig te maken krijgen met toegangstesten en vaccinatiepaspoorten, als onderdeel van het kabinetsstreven om de samenleving te heropenen. Die testen zijn niet nieuw. In de voorbije maanden zijn ze geregeld gebruikt, onder meer in de Eredivisie bij een weekend waarin (eenmalig) toeschouwers welkom waren, maar ook bij andere evenementen.

Het kabinet wil toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking laten treden en ook de media ontkomen daar niet aan. Ook journalisten moeten in dat geval een recente negatieve coronatest tonen voordat ze ergens naar binnen mogen.

Over het kabinetsvoorstel wordt dinsdag gestemd en er lijkt zich een meerderheid af te tekenen, ook al zijn er tal van wijzigingsvoorstellen ingediend. Verder zijn veel vragen over onder meer de kosten en de vraag hoe lang de toegangstesten van kracht blijven.

Afgelopen weekend besloten de regeringsleiders in de Europese Unie ook tot de invoering van een vaccinatiepaspoort.

Van de zijde van NSP-kaarthouders krijgen we regelmatig vragen over de testen. Onlangs meldde zich nog een fotograaf die meende dat hij niet meer hoefde te voldoen aan de toegangstesten nu hij volledig gevaccineerd is en dus niet besmettelijk zou zijn. Deze collega hebben we uitgelegd dat hij weliswaar nu goede bescherming geniet, maar zijn collega’s in de perskamer (nog?) niet allemaal. Het is ondoenlijk voor clubs om iedere individuele (foto-)journalist te gaan controleren op een eventuele vaccinatie. Dat leidde gelukkig tot begrip.

Afgelopen week kreeg de NSP ook een pleidooi toegezonden om actie te gaan ondernemen ter wille van collega’s die principieel weigeren zich te laten vaccineren. De column – die niet voor iedereen online terug te vinden is – staat voor de volledigheid hieronder. Voor de goede orde: de NSP heeft al eerder aan de auteur laten weten hierin geen rol te spelen. Het betreft hier gezondheidsmaatregelen waarop de NSP op geen enkele wijze een rol wil en kan spelen. Zelfs sportbonden en organisatoren hebben daarin de leidende rol van de overheid te volgen. Zulke pleidooien zullen dus gericht moeten worden aan de politiek.

Gerard den Elt, algemeen secretaris NSP

COLUMN PROSHOTS

Tot nu toe hebben de Coronamaatregelen fotografen en journalisten slechts matig getroffen. Natuurlijk worstelen we met de vraag hoeveel fotoposities langs de velden te vergeven zijn. Voor een goede coverage stuurt Pro Shots het liefst altijd twee fotografen naar een Eredivisie wedstrijd, maar iedereen begrijpt dat er ook ruimte moet zijn voor krantenfotografen en freelancers wanneer er maar 8 plekken te verdelen zijn.

Een groter punt van zorg zijn straks de toelatingscriteria, nu er gesproken wordt over een testsamenleving en vaccinatiepaspoorten. De mening die je hierover hebt moet je maar vooral voor jezelf houden, maar het komt nu wel erg dichtbij ons werk. Gevaccineerden zullen geen probleem hebben met een vaccinatiepaspoort en mensen die Corona hebben gehad kunnen wellicht hun papiertje ‘positief getest’ tonen. Maar wat doe je met foto(journalisten) die zich uit principe niet willen vaccineren. Zetten we die in een glazen kooi bij de cornervlag, of reserveren de clubs een leeg uitvak op de tweede ring.

Zaken waar clubs en zeker de NSP niet vroeg genoeg over kunnen nadenken. Niet alleen raakt het fundamenteel artikel 1 van de Nederlandse Grondwet (uitsluiting door discriminatie), clubs moeten zich er ook van bewust zijn dat -wanneer ze niet oppassen-  zij meewerken om hun eigen basis te ondermijnen. Clubs als Ajax en PSV met genoeg fans op de wachtlijst zullen makkelijker de lege plekken vullen, maar hoe doe je dat als je maar net een sluitende begroting hebt op 10 duizend kaarten en 30% loopt weg. Ik zeg maar wat.

Nu ben ik echt niet zo naïef om  te denken dat de voetbalsector een status aparte van de overheid krijgt. Maar als je oprecht ruimte wil geven aan je trouwe volgers (fans en media), bespreek dan naast vaccinatiepaspoorten en wattenstaafjes in je neus, ook testmethodes die veel toegankelijker zijn. Bijvoorbeeld blaastesten. Compromissen sluiten is immers wat dit land zo groot heeft gemaakt. Wanneer was het de laatste keer dat we dit woord in de voetballerij gebruikten ?

 

Stanley Gontha

PRO SHOTS